HAZA GAZDASÁG Magas a korrupció érzete Szlovákiában

Magas a korrupció érzete Szlovákiában

955
hirdetés

imagesA szlovák lakosság 90 százalékának meggyőződése, hogy országában széles körben elterjedt a korrupció – közölte a Sita szlovák hírügynökség az Európai Bizottság (EB) első korrupcióellenes jelentésére hivatkozva hétfőn.

    Szlovákiában a lakosság korrupcióérzete az egyik legmagasabb az Európai Unión (EU) belül, ahol átlagban a lakosság 76 százaléka van meggyőződve a korrupció széles körű elterjedtségéről.
    Emellett a szlovák lakosság kimagaslóan magas hányada számolt be arról, hogy az elmúlt egy évben személyesen is találkozott korrupcióval. Azt, hogy a vizsgált időszakban kenőpénzt kértek vagy vártak tőle, a felmérésben résztvevő szlovákok 21 százaléka mondta. Uniós szinten ezt a megkérdezettek 8 százaléka, Magyarországon pedig 13 százaléka vallotta. A korrupció szintjét Szlovákiában a felmérés során ugyancsak megkérdezett helyi vállalkozók 66 százaléka jelölte meg érzékelhető akadálynak.
    Az EB jelentése Szlovákia viszonylatában megállapítja: bár az ország jelentős erőfeszítéseket tett a korrupció visszaszorítását célzó jogi keret javítása érdekében, ezeknek az intézkedéseknek a hatásfokát továbbra is több tényező gyengíti. A dokumentum ezek között említi az igazságszolgáltatás egyes alkotóelemeinek nem elégséges függetlenségét, valamint a politikai és vállalkozói elit szoros összefonódását.
    Az Európai Bizottság a jelentés megállapításaival összefüggésben azt ajánlja Szlovákiának, hogy tegye egyértelművé azokat a körülményeket, amelyek a bírósági vezetők leváltásának okai lehetnek, valamint tegye átláthatóbbá a politikai pártok finanszírozását.

MTI

hirdetés
Previous articleTarol Shakira és Rihanna leszbizős videója
Next articleTovábbra is bizonytalan az Ifjú Szivek Táncszínház jövője