HAZA BELFÖLD Továbbra is bizonytalan az Ifjú Szivek Táncszínház jövője

Továbbra is bizonytalan az Ifjú Szivek Táncszínház jövője

840
hirdetés

Továbbra is bizonytalan a felvidéki magyarság egyik legnagyobb múltra visszatekintő kulturális szervezetének, az Ifjú Sziveknek a jövője, miután a táncszínház élére kiírt immár második pályázaton sem sikerült új vezetőt találni.

    Az Ifjú Szivek (amely hagyományosan rövid i-vel írja a nevét) az egyetlen közvetlen állami finanszírozású magyar kulturális szervezet Szlovákiában. Néhány évvel ezelőttig a tánckar mellett része volt egy énekkar és zenekar is, ma viszont kizárólag táncszínházként működik.
    Az Ifjú Szivek éléről a legutóbbi igazgatót, Hégli Dusánt szabálysértés miatt tavaly júniusban menesztette a szervezet működését felügyelő kormányhivatal. A táncszínház vezetői posztjának betöltésére azóta két pályázatot is kiírtak, ám annak ellenére, hogy a két kiírásra összesen tízen jelentkeztek, a szervezet élére mégsem sikerült új igazgatót választani.
    Az első körben jelentkező négy pályázó egyike sem tudott elégséges pontszámot szerezni a felvételi teszten. A második pályázat hat jelentkezője közül egy – Papp Sándor – ugyan megszerezte a továbbjutáshoz szükséges pontszámot, ám a pénteken tartott személyes meghallgatást követően a kormányhivatal által összeállított szakbizottság őt sem javasolta kinevezésre. A kormányhivatal a döntés okait nem kívánta részletezni, az esettel címlapon foglalkozó Új Szó szlovákiai magyar nyelvű lapnak csupán annyit nyilatkoztak, hogy a legutóbbi pályázat sikertelen volt.
    Papp Sándor, aki néhány évvel ezelőtt már volt az Ifjú Szivek igazgatója, az MTI-nek azt mondta: kinevezésére azért nem került sor, mert meghallgatása során a táncszínház tagjainak képviselője a szakbizottság előtt utalt arra, hogy amennyiben őt választanák igazgatónak, a társulat vagy legalábbis egy része távozhat az Ifjú Szivekből. Ennek hátterében Papp Sándor szerint a társulat néhány tagjával korábban kialakult konfliktusa állhat: előző igazgatósága idején egy átszervezés miatt több hónapig tartó sztrájkkal próbálták kikényszeríteni távozását.
    A hónapok óta tartó bizonytalanság így tovább tart: a táncszínház vezető hiányában például a működéséhez feltétlenül szükséges szerződéseket sem tud megkötni. A kormányhivatal ugyan egyelőre nem közölte, kiír-e új pályázatot, és ha igen, mikor, az eddig történtek és a potenciális szakmabeli jelentkezők korlátozott száma azt mutatja, hogy egy következő pályázat sem lesz feltétlenül sikeres. Az állandósulni tűnő patthelyzet ugyanakkor akár oda is vezethet, hogy a kormányhivatal megszünteti a táncszínház függetlenségét és azt egy szlovák társulat alá sorolja be.

MTI

hirdetés