HAZA BELFÖLD Letette a köztársasági elnöki esküt Andrej Kiska

Letette a köztársasági elnöki esküt Andrej Kiska

784
hirdetés

Az Alkotmánybíróság elnöke, Ivetta Macejková előtt tette le az előírt köztársasági elnöki esküt Andrej Kiska június 15-ei beiktatása során a parlament pozsonyi Vigadóban tartott ülésén. (Kiska beszédével frissítve!) „Becsületemre ígérem, hogy hűséges leszek Szlovákiához. Törődni fogok a szlovák nemzet, a Szlovákia területén élő nemzeti kisebbségek és etnika csoportok jólétével. Kötelességeimet a polgárok érdekében látom el, betartom és védelmezem az Alkotmányt és a többi törvényt. Ígérem” – idézte Andrej Kiska új köztársasági elnök a szlovák Alkotmányt. Ha az eskütétel visszautasította volna, vagy csak kifogásokkal tette volna le azt, nem lehetne az államfő.
Macejková megerősítette, hogy Kiska az Alkotmánnyal összhangban tette le az esküt, s ezáltal elfoglalta a köztársasági elnöki tisztséget.
Az új államfő, aki egyúttal a szlovák hadsereg főparancsnoka is, ma még megtekinti a szlovák hadsereg egységeit, ökumenikus istentiszteleten vesz részt a Szent Márton Dómban, majd ezt követően az elnöki palota udvarán elődjétől, Ivan Gašparovičtól szimbolikusan átveszi az elnöki hivatalt.
A Köztársasági elnöki palota kertjében Kiska ünnepi ebédet ad a hajléktalanoknak, az ápolásra szoruló nyugdíjasoknak és gyermekotthonokban felnőtt fiataloknak. Ezt követően Dévényben koszorút helyez el a Szabadság Kapuja Emlékműnél és a Vasfüggöny áldozatainak emlékművénél.46397 2
Az ünnepségsorozatot az államfő a Pozsonyi Várban tartott ünnepi fogadással fejezi be, amelyre az állami szervek, főiskolák, diplomáciai testületek és egyházak képviselőin kívül meghívást kaptak olyan vendégek is, akik sikeres szlovák cégeket képviselnek, a filantróp és civil szervezetek, illetve kulturális intézmények képviselői, valamint a Fehér Varjú-díjban részesült emberek és a Jó Angyal képviselői, de az egészségügyben dolgozók és világhírű sikernek örvendő diákok is.
A beiktató ceremónia vendéglistáján többek közt ott van például a hat tanácsadója és a leendő szóvivője is. Továbbá egyebek mellett olyan ismert személyiségek, mint Zuzana Čaputová, Ján Filc, Jozef Hašto, Alexandra Kusá, Marian Lapšanský, Zuzana Pechočiaková, Eva Siracká, Ladislav Snopko, Anton Srholec, Sandra Tordová, Juraj Vaculík vagy Iveta Radičová.
Andrej Kiska új köztársasági elnök beiktató beszédében hangsúlyozta, kész támogatni azokat az embereket, akik nem veszítették el a reményt, tisztességesek és erkölcsösek, és segítenek abban, hogy a jó érzés ne korlátozódjon csupán az otthonaikon belülre. „A hétköznapok hősei ők, akik sokan vannak Szlovákiában. Az emberek többsége nem engedi meg, hogy az otthonában lopjanak, sértegessék egymást vagy hazudjanak. Otthon képesek vagyunk tudatosítani, hogy mindegyikünknek tennie kell ezért” – érvelt az államfő, aki szerint az elkötelezettség, az érdeklődés és a jó érzés nem maradhat az otthonainkon belül, hanem az ajtókon kívül is eszerint kellene élnünk és viselkednünk.
Kiskának meggyőződése, hogy a közéletben is bizalomra és az elszántságra van szükség, s hogy a gondok ellenére értjük azt az utat, amelyen haladunk. „Van értelme megpróbálni változtatni a dolgokon” – mondta.
A polgároknak azt üzente, normális dolog, ha nem adunk kenőpénzt és szembeszegülünk az igazságtalansággal vagy a törvénytelenséggel. A statisztikákra támaszkodva az államfő elmondta, Szlovákiában sohasem volt jobb az élet, az emberek többsége még sincs meggyőződve arról, hogy a jó úton haladunk. „Gyakran hallani, hogy eltűnt nálunk az erkölcs, a tisztesség, hogy a közszférát az egoizmus, cinizmus, a rokoni protekcionizmus, a politikai hovatartozás és a könyöklés elve uralja. Azoknak az embereknek, akik változást akarnak, azt üzenem, hogy harcoljanak” – fogalmazott Kiska.
Mint mondta, köztársasági elnökként sok időt akar az országban tölteni, hogy ezeket az embereket ösztönözni tudja. „Köztársasági elnökként a polgárok és a magam nevében is kérdéseket fogok feltenni. Kérdéseket fogok feltenni a kormány tagjainak, a parlamenti képviselőknek, az igazságosságért, a művelődésért vagy az egészségügyi gondoskodásért felelős intézményeknek. Mindig kötelességünk megkérdezni, mit tehetnénk még. Ezért én kérdezni fogok, amíg csak válaszokat nem kapok” – bizonygatta Kiska.
Mint mondta, a köztársasági eskü és a választópolgároktól kapott erős mandátum olyan kötelezettséget jelent, amit minden nap tudatosítani fog. „Az első szlovák politikai és pártmúlt nélküli köztársasági elnök leszek. A függetlenség az, amit az emberek elvárnak tőlem” – jelentette ki.
46397 3Kiska azt is hangsúlyozta, hogy a kormány vagy az ellenzék jelöltje volt, így pártokon felüli és az is marad. „Minden ember mellett állok majd, tekintet nélkül a politikai meggyőződésére és nemzetiségére. Szlovákia előtt olyan kihívások állnak, hogy a politikában és a politikusok közt nincs helye a személyes háborúknak vagy ellenségeskedéseknek” – figyelmeztetett.
A kormánynak és a parlamentnek azt üzente, hogy a támaszuk és a partnerük lesz mindig, amikor az emberek megsegítéséről lesz szó. „Minden jó ötletet és megoldást támogatni fogok. Hiszem, hogy ha különböző is lesz a véleményünk, elmondhatják majd, hogy a köztársasági elnök partner a párbeszédben” – jelentette ki.
Kiska a külpolitikára is kitért. „Kész vagyok a kormánnyal és a diplomáciai testülettel együttműködésben Szlovákia érdekeit keresztülvinni. Folytatni fogom a köztársasági elnökök eddigi hagyományát, akik mindig az euroatlanti együttműködés szellemében jártak el” – mondta.
Szlovákia 2016-os uniós elnöksége kapcsán megjegyezte, alkalom lesz ez arra, hogy többet beszélhessünk arról, uniós tagságunk nem csak az uniós alapokról szól, az uniónak mélyebb értelme van – főleg az európai béke fenntartásában. „Szlovákia azonban nem támaszkodhat arra, hogy a biztonságunkat mások majd garantálják anélkül, hogy a kötelezettségeinket teljesítenénk. Ez nem helyes, nem perspektivikus elgondolás, és országunk számára nem is biztonságos” – fűzte hozzá.

dé, Felvidék.ma
Fotó: TASR

hirdetés
Previous articleJóváhagyták az új őstermelői piac megnyitását a komáromi vár előtti területen
Next articleFelébredt a kómából Michael Schumacher és kommunikál a családtagokkal !!!