HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Leleplezték Puskás Ferenc szobrát Madridban

Leleplezték Puskás Ferenc szobrát Madridban

1699
hirdetés

Puskás FerencA Real Madrid valdebebasi sportcentrumában csütörtökön leleplezték Puskás Ferenc bronzszobrát.

    Az ünnepélyes avatást – a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia beszámolója (PFLA) szerint – egy Puskásról szóló rövidfilm nyitotta meg, benne a magyar játékos legemlékezetesebb madridi megmozdulásaival.
     Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy Puskás a világtörténelem egyik legnagyobb játékosa volt, minden Madrid-szurkolót, aki láthatta góljait, büszkeséggel töltött el a játéka.
    „Hazájától távol emelkedett a leghíresebb labdarúgók közé, egy sor bajnoki címhez és nemzetközi kupagyőzelemhez segítette a Real Madridot, összesen 511 gólt rúgott, nagyságát a FIFA Puskás-díj létrehozásával ismerte el” – tette hozzá a klubelnök. „Sokan talán nem tudják, hogy Puskás úgy érkezett meg a Real Madridhoz, hogy több más európai klubot visszautasított.”
    Köszöntője végén Pérez a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának mondott köszönetet:     „Rendkívül szoros kapcsolatot ápolunk a Puskás Akadémiával, így sikerült elérnünk, hogy a társadalmi kirekesztettségben élő gyerekek is tanulhassanak, sportolhassanak ezen az akadémián.”
    Az ünnepségen Simicskó István sportért felelős államtitkár is méltatta Puskást. Mint mondta: „Puskás Ferenc még mindig egy olyan hívó név, amelyre emberek százmilliói állnak fel egyszerre, dobban meg a szívük. Életútja, tevékenysége két népet köt össze. Öcsi bácsi, vagy ahogy a spanyolok mondják, Pancho a spanyol nép büszkesége, nekünk magyaroknak pedig a nemzeti kincsünk. A magyar emberek mindig bátrak voltak, mindenhol megállták a helyüket, ennek kimagasló példája Öcsi bácsi, aki örökös nagykövet a két nép barátságában.”
    A szobor készítője Pedro Montes, aki régóta nagy Real Madrid-szurkoló és pártoló tag. Ő alkotta Alfredo Di Stéfanónak a sportközpontban található arcmását is, ám míg azt pénzért készítette, addig a Puskás-emlékmű felajánlásra készült el, s nem került semmibe.
    „A szoborral szerettem volna kifejezni, hogy milyen nagy játékos volt Puskás Ferenc, tekintetével pedig meg akartam ragadni, hogy mennyire Simicskó István; Puskás Ferencjó ember volt” – árulta el Montes.
    Az ünnepségen részt vett Schmitt Pál volt köztársasági elnök, korábbi madridi nagykövet, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, aki beszédet mond pénteken a Puskás-kiállítás megnyitóján. A tárlatot Emilio Butragueno, a madridi egyesület nemzetközi igazgatója nyitja meg a Bernabéu Stadionban. A madridi Puskás-hetek keretein belül a kiállítás november 25-ig, a londoni 6-3-as magyar győzelem 60. évfordulójáig lesz látható, a közel két éve Spanyolországból Magyarországra hozott Puskás-hagyaték egy részét is meg lehet majd tekinteni, s látható lesz Puskás első madridi szerződése, valamint az egyik királykék Real-meze is.
    Az Aranycsapat legendás kapitánya 1958-tól 1967-ig szerepelt a Real Madridban, 179 mérkőzésen 154 gólt szerzett. Az együttessel többek között hatszor nyert spanyol bajnokságot, valamint háromszor hódította el a Bajnokcsapatok Európa Kupáját.
    (FOTÓ)

MTI

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: Škoda Octavia 2.0 TDI Elegance: Világszínvonal
Next articleSzavazott a parlament Zvolenskáról