HAZA RÉGIÓ Kű Lajos és Wichmann Tamás Komáromban

Kű Lajos és Wichmann Tamás Komáromban

899
hirdetés
SAMSUNGKilencedik alkalommal rendezték meg Felvidéken a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság regionális fordulóit. A Selye János Gimnázium dísztermében megtartott megnyitón élő legendákkal, neves közéleti személyiségekkel is találkozhattunk.

Kű Lajos nyughatatlan természet, már sportpályafutása idején az volt. Az elvtársak nem szerették. Nem is csoda: templomba járt, és büszke volt arra, hogy magyarnak született. Addig zaklatták, és fenyegették eltiltással, mígnem 1977-ben alaposan át nem verte a rendszert. Kiengedték az akkori Jugoszláviába, azt modta: futbalcsukáért megy. Elhitték, ő azonban nem tért vissza. Aztán otthon azt terjesztették róla, hogy nyugati börtönökben sínylődik, miközben ő az FC Bruges-zsel 1978-ban a BEK-döntőig menetelt. Harmincöt év telt el, de még mindig ő az utolsó, aki magyarként ilyen magaslatokat is bejárhatott…
Nyughatatlansága pályafutása után is kíséri: a korábbi magyar válogatott labdarúgó 2004-ben gondolt egyet és elindított egy nagyszerű kezdeményezést: az Aranycsapat Alapítvány elnökeként meghirdette azt a Kárpát-medence diáksportjának felemeléséért indított mozgalmat, amelyből kinőtt az Összmagyar Diákbajnokság országokat – és most már földrészeket átívelő – sorozata. Előbb csak fociztak, később újabb sportágakkal egészítették ki a vetélkedést. Jövőre már birkózásban is rendeznek fordulókat – jelentette be Pallag György, a felvidéki fordulókat rendező Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke.
Komáromban ezúttal az – alap- és középiskolás korú – asztaliteniszezők, kézilabdás lányok és sakkozók találkozhattak – de csupán a megnyitó ünnepség erejéig. Az egyes versenyszámokat ugyanis különböző helyszíneken rendezték meg. A középiskolás és alapiskolás sakkozók a Selye János Gimnáziumban ültek asztalhoz, és ugyanitt mérkőztek meg a középiskoláskorú asztaliteniszezők is. Az alapiskolás korosztálynak azonban már utaznia kellett: a kisebbek ping-pong bajnokságát a szentpéteri Kossányi József Alapiskolában rendezték. A kézis lányok pedig a nagy kézilabdás hagyománnyal rendelkező Csallóközaranyoson csaptak össze.
A Selye János Gimnázium dísztermében tartott megnyitón október 25-én – amelyen Kű Lajos oldalán részt vett Wichmann Tamás, korábbi világbajnok kenus, Lelkes Zsuzsa, egykori csehszlovák válogatott kézilabdázó, Duray Miklós író, Ballai Attila sportújságíró – megemlékeztek az október elején 72 éves korában elhunyt Vlahy Jenőről, a naszvadi kézilabdázás „atyjáról”, akinek nevét a község sportcsarnoka is őrzi.
„Mindig a legnagyobb szeretettel jövünk Klapka és Lehár városába” – mondta Kű Lajos ugyanott. Az Aranycsapat Alapítvány elnöke a megnyitón tartott beszédében Gyarmati Dezsőre, a közelmúltban elhunyt háromszoros olimpiai bajnok, legendás vízilabdázóra emlékezett, aki – mint mondta – lelkes támogatója volt a kárpát-medencei nemzeti diákbajnokságoknak. Külön köszöntette Duray Miklós írót, egyetemi tanárt, akit Emberi Méltóságért-díjjal jutalmaztak a napokban Budapesten. Kű Lajos a megnyitón bejelentette: a Kárpát-medencei bajnokságok története véget ért, az Összmagyar Nemzeti sorozat ugyanakkor elkezdődött, ugyanis a tengerentúli magyar diákok csatlakozásával túllépték a történelmi Magyarország határait. „A legjobb úton haladunk afelé, hogy az egész világ magyarságát egy zászló alá állítsuk!” – mondta.
„Ugyan nem lehet mindenki győztes, de már az is egy kisebb győzelem, hogy itt lehetünk” – fogalmazott köszöntőjében Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója. Majd említést tett az iskola november 25-i egész napos rendezvényéről, melyen a Puskással felálló magyar Aranycsapat angolok feletti sporttörténelmi győzelmének 60. évfordulójára kívánnak megemlékezni a diákokkal.
A sportrendezvény ünnepi megnyitóján az egyházak képviselői is jelen voltak. Elek László katolikus esperes áldásában arra szólította fel a versenyző diákokat: ne ellenfélként, hanem játékostársként tekintsenek egymásra. Csiba Zoltán, református lelkipásztor a sport jellemformáló erejére utalt áldásában. „Korántsem mindegy, hogy az ember milyen tevékenységet űz napról-napra, hétről-hétre, mivel ez hatással van egész életére” – mondta.
Az Aranycsapat Alapítvány tagjaként Wichmann Tamás is Komáromba látogatott. Az olimpiai ezüstérmes és kilencszeres világbajnok kenus a komáromi gimnáziumnak egy könyvet adott ajándékba. Az „Értünk szólt a Himnusz” című kötetet, amely az elmúlt száz év legismertebb magyar sportolóit mutatja be, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete – melynek maga Wichmann is a tagja – adta ki.
(Cikkünket a bajnokság eredményeivel hamarosan frissítjük.)

A képek kattintással nagyíthatók!
42308a42308b42308c

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleVasárnap hajnalban kell visszaállítani az órákat
Next articleRECEPTEK: Vendégváró kifli