HAZA RÉGIÓ Korunk csúcstechnológiája segíti a gútai egynapos sebészeti klinika szakembereinek munkáját

Korunk csúcstechnológiája segíti a gútai egynapos sebészeti klinika szakembereinek munkáját

5941
hirdetés

Gútán közel tizenkét éve működik a MEDCHIR Kft. egynapos sebészeti klinikája, ahol tavaly 2200 (!) műtétet végeztek. A modern sebészeti komplexumban a pontos diagnózis megállapítására és azt követően a szükséges műtéti beavatkozás elvégzésére is a Viola Miklós és Máriási László doktor keze alatt dolgozó, nagy szaktudású kollektíva, valamint a 21. századi csúcstechnológiát képviselő műszerek segítségével van lehetőség.

„A kétemeletes épület kivitelezése 2008-ban kezdődött, s az építkezés az évek során pályázati támogatások nélkül, a Viola és a Máriási család magántőkéjéből valósult meg. E polifunkciós objektum földszintjén alakítottuk ki az egynapos sebészetet, a két emeleten pedig az idősek számára a Kis-Duna panziót üzemeltetjük. Amikor hat évvel ezelőtt megszerveztem az egynapos sebészeti ellátást nyújtó orvosok európai szintű találkozóját, a jelen levő holland kollégák is dícsérték az ötletünket, hogy az egészségügyi és szociális szférát ily ́ módon hoztuk egyazon tetőzet alá“ – mondta el portálunknak Viola Miklós doktor, a MEDCHIR Kft. vezetője.

E klinikát Nyitra megyei viszonylatban a legnagyobb magánkézben levő sebészeti létesítményként tartják számon. Az adott megye kórházainak rangsorában pedig a 9. helyet foglalja el. „Ez utóbbi minősítés nem a korszerűség terén elért helyezésünket jelenti, hanem az egyes intézményekben kezelt betegek létszáma és az elvégzett teljesítmények alapján meghatározott mutató. Kollégámmal, Máriási László doktorral s a mögöttünk álló orvosi és nővéri csapattal mindent megteszünk annak érdekében, hogy a klinikánkat felkereső páciensek a kor vívmányainak és elvárásainak megfelelő orvosi ellátásban részesüljenek, majd tőlünk maximális megelégedettséggel távozzanak“ – fejtette ki az elismert, klinikaalapító sebész, aki okkal lehet büszke az elért eredményeikre, hogy a Covid-19 pandémiás és háborús nehézségek ellenére is sikerült 21. századi, korszerű alapokra helyezniük a sebészetüket.

Dr. Viola Miklós és Dr. Máriási László

Az időszerű járványügyi rendelkezések betartása mellett, körbevezetett a sok hazai magánklinika és kórház által is megirigyelhető intézményben. Közben arról is tájékoztatott, hogy az épület bejáratánál, az ambuláns részben a szintén jól felszerelt sebészeti rendelőn kívül modern digitális röntgen, az oldalsó szárnyban pedig ultrahangos műszerpark segíti a gyors diagnózis felállítását. A sebészeti műtőik számára az elmúlt két évben sikerült beszerezniük két csúsztechnikával működő altatógépet. Idén pedig megvalósulhatott a laparoszkópos egységeik lecserélése szintén csúcstechnológiával felszerelt és már 4D kamerarendszerrel működő gépparkra.

Kérdésünkre, hogy a jelenlegi műszaki és személyi feltételeikkel már teljes mértékben elégedettek lehetnek-e, vagy azokon akadna-e még javítanivaló, Viola doktor így válaszolt: „Bár megvalósítottuk, amit akartunk, de az intézmények általában ezeket a csúcs szintet képviselő műszaki berendezéseket is négyévente le szokták cserélni. Ami pedig a személyi feltételeket illeti: az orvoshiányos időszakban örvendetes tény, hogy egyik munkahelyünkön sem szenvedünk orvos- vagy nővérhiányban. Jelenleg a 40 fős kollektívánkban 8 orvos dolgozik, akiknek altató és további egészségügyi nővérek, valamint asszisztensek segítenek“.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen műtétek végzésére specializálódtak, s azokból évente hozzávetőleg hányat tartanak nyilván. “A műszaki parkunkat olyan szándékkal építettük ki, hogy a mini invazív sebészetet tudjuk hatékonyan képviselni. Célunk a minimális nagyságú sebek ejtése a sérv-, vakbél- és epeműtétek során, valamint a nagyízületek artoszkópiás műtéteit is kis bőrmetszéssel, optika-kamera és további e célra gyártott műszerek segítségével végezzük. Például egy-egy váll- vagy térdoperációt csupán két-három bemetszéssel oldunk meg, aminek köszönhetően kisebb a fájdalom, gyorsabb a gyógyulás, s a műtött pácienseink rövidebb ideig lesznek munkaképtelenek. Tavaly összesen 2200 műtétet végeztünk, s már nem szeretnénk növelni ezt a számot. Ahelyett inkább a nívóemelésre fókuszálunk, hogy minden betegünk jóleső érzéssel, gyógyultan távozzon tőlünk” – magyarázta interjúalanyunk.

Bár az egykori klinikanyitó beszédében még úgy fogalmazott, hogy Gúta és környéke egynapos sebészete szeretnének lenni, ezt a célukat már sikerült teljesíteniük, sőt, túlszárnyalniuk, mert a távolabbi Nyitra környékéről, valamint a kórházzal nem rendelkező Vágsellyéről, valamint a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásból is vonzzák az általuk nyújtott ellátásban bízó betegeket. A későbbiekben, a társadalmi-gazdasági helyzet
javulása után talán a pácienseik utókezelését is helyben fogják biztosítani. „Bármilyen panasszal keresnek fel minket a betegek, helyben tudunk röntgen- és ultrahang-vizsgálatot végezni, biztosítva a teljeskörű diagnosztikát. Egyelőre azonban az utókezelést még a közeli rehabilitációs központokban végeztetjük el. Bár tervben van annak helyben történő biztosítása is, de a jelenlegi kaotikus társadalmi-gazdasági helyzetben még nem érdemes ilyen jelentős beruházásokba sok pénzt fektetni“ – tudtuk meg végül Viola Miklós doktortól, aki a műtétjei közti rövid pihenőideje alatt készségesen nyilatkozott portálunknak.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés