HAZA HÍR-MIX A komáromi betegek mágnesesrezonancia-képalkotó berendezést kapnak karácsonyra

A komáromi betegek mágnesesrezonancia-képalkotó berendezést kapnak karácsonyra

1569
hirdetés

Az AGEL csoporthoz tartozó Komáromi Kórházban folytatódnak a megkezdett fejlesztések, idén megnyílt a felújított klinikai és radiációs onkológiai osztály, továbbá nyártól a betegek rendelkezésére áll a vadonatúj sürgősségi betegfelvételi osztály is. Ehhez kapcsolódik még egy újdonság, mely bizonyára nagy hasznára lesz a betegellátásnak: karácsonyig elkészül a mágnesesrezonancia-képalkotó munkahely, ahol az első betegek kivizsgálására már januárban sor kerülhet.


Komáromban a mágnesesrezonancia-képalkotó munkahely alapkövét idén februárban rakták le. „Az építési munkálatok szeptemberben kezdődtek, mivel az említett munkahely a sürgősségi betegfelvételi osztály közvetlen közelében lesz és a kialakítása szoros összefüggésben van
annak átadásával és üzembe helyezésével“ – közölte MUDr. Gabriela Filkóová, a kórház igazgatóhelyettese. „Az építési munkálatok várhatóan november végéig tartanak majd, december elején megkezdődhet az új berendezés beszerelése, ez várhatóan három hetet vesz igénybe, így Komárom, pontosabban a járás több mint 100 ezer lakosa karácsonyra ajándékként egy mágnesesrezonancia-képalkotó berendezést kap“ – folytatta. Beüzemelése januárban veszi kezdetét, ennek lezárulása után a tervek szerint a munkahelynek az Onkológiai Központtal történő összekapcsolása következik. Az 1,5 millió euró értékű beruházás költségeit a kórház a saját eszközeiből fedezi. „Mi, egészségügyi dolgozók nagyon örülünk a fejlesztésnek és annak, hogy új, korszerű berendezéssel gazdagodik intézményünk, ennek ellenére azt szeretnénk, ha minél kevesebb ember szorulna ezekre a vizsgálatokra“ – mondta a kórház igazgatóhelyettese.
Az MR-vizsgálat egy korszerű, fájdalommentes, a mágneses magrezonancián alapuló, rendkívül megbízható képalkotó diagnosztikai eljárás, mely lehetővé teszi a szervezet kóros elváltozásainak felismerését. Az MR-készülék működését egy rendkívül erős mágnes biztosítja, amely olyan mágneses teret gerjeszt, ami alkalmas a páciens vizsgálatára. Mivel nem röntgensugarat használ a képalkotáshoz, ezáltal nem éri a beteget káros sugárzás. A vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapul, testünk természetes mágneses tényezőit felhasználva. Ezáltal, ha a szövetek és a sejtek víztartalmában valamilyen betegség elváltozást okoz, az láthatóvá válik az MR-vizsgálat során. Az egyes szerveket vékony szeletekben, különböző síkokban vizsgálja, hasonlóan a CT-hez, de nagyobb felbontásban, ezért alkalmasabb egyes betegségek, például az agy, a gerincvelő kóros elváltozásai, vagy a lágy szövetek, izületek sérüléseinek felismerésére.

Agel, (N.ZS.)

hirdetés
Previous articleOrosz védelmi tárca: az orosz űrerők külföldi műholdakkal kísérleteznek
Next articleKorunk csúcstechnológiája segíti a gútai egynapos sebészeti klinika szakembereinek munkáját