HAZA HÍR-MIX Könnyek és mosolyok: 50 éves a gútai kézilabda klub

Könnyek és mosolyok: 50 éves a gútai kézilabda klub

1174
hirdetés

Napközben igazi kézilabdás generációs találkozót tartottak, ahol sok-sok régi sportoló találkozott és mérkőzött meg egymással, láttunk szép gólokat, átlövéseket és védekezéseket is. De a leginkább azt mondhatjuk, és láthattuk a résztvevők arcán: örömjáték volt. Este pedig gálával emlékeztek meg fél évszázad eseményeiről május 18-án Gútán, a kézilabda klub ünnepségén.

Az egész napos kézilabda maraton után asportolókat aklub és aszervezők egy nagyszabású gálával lepték meg az Adamis Anna Városi Művelődési Központban, amelyen fellépett Tóth Laca, aki szintén akézilabdások közé tartozott, Nagy Boglárka és Varga Linda Bettina, valamint a Kartai Adél dance club táncosai, közben pedig a Fördős Ferenc által készített filmekkel elevenítették fel az 5 évtized eseményeit.

Az első felszólaló a klub megalapítója Mahor Mihály volt, akinek beszédét nevetés, taps kísérte, beszédében kitért a klub történetére is: 1974. május 12-én a pionírházban kézilabda kör alakult, 1975. április 20-án megalakult a kézilabda szakosztály, majd Agro ZVL Kolárovo lett a csapat neve, később lett ŠK Kolárovo. Az 50 év alatt 1613 fiú és lány edzett és kézilabdázott a szakosztályban. A klub nagyon sok sikert ért el, a fiúk és a lányok is,jelenleg 116 aktív tagja van. 50 év alatt 7405 meccset játszottak, 2022-ben dobták a 100 000. gólt. 50 év alatt 187 kupát nyertek, és rendszeresen kapnak díjakat Gúta város legjobb sportolóinak értékelésében. Misi bácsi nem győzte hangsúlyozni, hogy nagyon szereti az ő kézilabdázóit, a közönség reakciójából pedig biztosan kölcsönös ez az érzés.

Halász Béla polgármester gratulált a klubnak megalakulásának 50. évfordulóján. Szerinte: ez egy olyan alkalom, amikor nem csupán egy egyesület történetét ünnepeljük, hanem egy közösség összetartozását, aszenvedélyt asport iránt, az elkötelezettséget és a kitartást. Mint mondta, többször előfordult már, „ha megemlítem városunk nevét, valaki biztos megjegyzi, hogy „aha, Gúta, ott mindenki kézilabdás!” Ha nem is mindenki, de tény, ez az a sportklub, ami hatalmas tömegeket mozgat és ez az asportág, ami nagy népszerűségnek örvend városunkban.”

Kelecsényi Ernő a Szlovák Kézilabda Szövetség alelnöke nem csak az elmúlt 50 évhez és a sikerekhez gratulált, hanem azt is elmondta, a gútai klubot példaképnek kell tekinteni, örülne neki, ha az országban legalább 50 vagy 100 hasonló kézilabda klub működne. „A közösség, amelynek nagy része itt van a teremben, és akik napközben játszottak, hordozzák magukban a sportot, azon belül a kézilabdát, de hordozzák magukban a barátságot és a közösséget is.” A kézilabda szövetség nevében egy emlékplakettet adott át Mahor Mihálynak.

A beszédek után a klub köszönő okleveleket adott át a városban működő intézményeknek és vezetőiknek, akik segítették a sportklub működését. Gúta város vezetése és a gútai önkormányzat oklevelét Halász Béla polgármester vette át, a Szlovák kézilabda szövetség oklevelét Kelecsényi Ernő alelnök, a Nyitramegyei kézilabda szövetség képviseletében Miškovič Juraj. A városban működő iskolák: aJán Amos Komensky alapiskola igazgatónője: Rajkó Takács Tímea, a Corvin Mátyás Alapiskola igazgatónője: Csütörtöki Erzsébet, a II.Rákóczi Ferencz alapiskola igazgatója: Kacz Jenő, a Nagyboldogasszony egyházi Iskolaközpont igazgatója: Tóth Árpád, a Szabadidőközpont igazgatója: Kulich László is oklevelet kaptak. További intézmények, akiknek oklevelet adtak át: a Gyermek és Család Központ Gúta igazgatója: Žifčak Tibor, az Adamis Anna Városi Művelődési Központ igazgatója: Majer János, a Gúta Servis igazgatója: Gőgh Sándor, az N-Desing képviseletében Fitos Norbert, a Gúta Tv képviseletében Görner Mónika.

A gálán megemlékeztek azokról is, akik hosszú ideig voltak tagjai a klubnak, de már az égi kapura dobálják a labdát.

A kézilabda klubban nyújtott odaadó egyéni munka elismeréseképp oklevelet kaptak a volt klub elnökök: Molnár József, Kis István, Fördős Attila és ZolnaiMiroslav, a volt edzők: LitvaiOndrej ésKulichLadislav, a volt csapatvezetők: Harcsa Árpád, Fekete László, a buszsofőr, aki balesetmentesen szállítja a csapatokat: Rajos Sándor és az operatőr Fördős Ferenc, aki sok éve közvetíti amérkőzéseket.

A kézilabdában elért eredményekért a klubban való munkásságukért elismerésben részesültek és oklevelet kaptak:

Tóth Nikolett – Aki a Magyar válogatott keret tagja. Jelenleg Székesfehérváron játszik. A Győri kézilabda akadémia csapatával világbajnoki címet szerzett. Kiváló kapus.

Fekete Katalin – aki szintén, kiemelkedő játék teljesítményéért és a kézilabdában elért egyéni sikereiért részesül elismerésben. Kati volt a kézilabda klub első női tagja, aki a klubtól külföldre igazolt Németországba a II.Bundesligába.

Kürti Márta- Klubunk alapító tagjaként az első játékosok közé tartozik. Több évig kiváló játékos volt. Az első Gúta kupák szervezésének egyik főszereplője. Jelenleg is a klub egyik nagy segítője.

Rebrošová Angelika – kiemelkedő sport teljesítményéért részesül elismerésben. Az átigazolása után a Coimpex Nyárasd csapatában remekelt.

Morvay Monika – Több éves kiváló játékáért elismerésben részesül. Napjainkban főjegyzőkönyv íróként és időmérőként vesz részt a klub életében.  Odaadó munkássága példa értékű, csaknem fél életét a pályán töltötte.

Navrátil Tímea a sok éves kiváló játékáért és edzői munkájáért kap oklevelet. Jelenleg a fiú csapat edzője, emellett főidőmérőként és jegyzőkönyvíróként is dolgozik.

Fekete Anita, aki a mai napig a gólkirálynőnk 2367 góllal, a kézilabdában elért egyéni sportsikerekért jutalmazzák.

Gogola Vivien – kiemelkedően jól teljesített a pályán, ő lőtte egy év alatt a legtöbb gólt a klubban 2011-ben 539 góllal.

Molnár Juraj – sok éves kiváló játékáért és klubon belül elvégzett munkájáért jutalmazzák. A Gúta kupák aktív segítője.

Reicher Richard – kiváló játék teljesítményéért és a kézilabdában elért egyéni sikereiért jutalmazzák. Ha van gól királynő, akkor kell lenni gól királynak is 2066 lőtt góllal.  Ricsi a mai napig aktív tagja a férfi csapatnak, noha csaknem egy idős a klubbal.

RebrošŠtefan- kiemelkedő játék teljesítményéért és a kézilabdában elért egyéni sikereiért elismerésben részesül. Napjainkban is aktívan látogatja a veterán kézilabda tornákat.

Forró Imrich- kiemelkedő játék teljesítményt nyújtó sportoló. Ő volt az első játékos, akik Gútáról eligazolt magasabb osztályba, az akkori ČH Bratislava I. ligás csapatához.

Csente Sándor- kiemelkedően  jó játék teljesítményéért,  a vezetőségben elvégzett  többéves munkájáért oklevelet kap. A Gúta kupák segítője.

És végül, de nem utolsó sorban Gőgh Péter, aki edző, játékos, buszsofőr, mindenes, és jelenleg a klub elnöke is.

Az est utolsó részében Gőgh Péter a klub elnöke Misi bácsi munkáját méltatta, és adta át neki a serleget és egy óriás képet, amelyen 50 év eseményeit próbálták meg feleleveníteni. A kézilabdások nem feledkeztek meg az örök társról sem, Magdi néninek is köszönetüket fejezték ki.

„Misi bácsink a pionírházban megalakította a kézilabdakört és fanatizmusa a kézilabda iránt és a gyerekek szeretete idáig repítette álmait, hogy mára egy különálló klubbá fejlődött az akkori kézikör…Nagy utat tett meg idáig, rengetek gyereket tanított meg kézilabdázni, de embert is faragott belőlünk, hogy kitartóak és talpraesettek legyünk az életben is.

Most is itt cseng a fülemben egyik aranymondata: „Mikor úgy érzed, hogy nem bírod tovább, még ugyan ennyit kibírsz!”. Bátran mondhatom, hogy apánk helyett apánk volt a pályán, az öltözőben, a buszon, a kiránduláson vagy az edzőtáborban. Aranyszívű ember ki az életét a kézilabdának és nekünk gútai gyerekeknek szentelte. – fogalmazott Gőgh Péter.

A gála után pedig nem maradhatott el az óriás torta sem, és a kézilabdás diszkó.

Vadkerti Neszméri Csilla, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleGróf Lajos és Turi Török Tibor kapta a Szlovákiai Civil Becsületrend-díjat
Next articleBajnokok Ligája – A Puskás Arénában lesz a 2026-os döntő!