HAZA KULTÚRA Gróf Lajos és Turi Török Tibor kapta a Szlovákiai Civil Becsületrend-díjat

Gróf Lajos és Turi Török Tibor kapta a Szlovákiai Civil Becsületrend-díjat

219
hirdetés

A Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás május 18-án tizedszer tartott díjátadó ünnepséget Komáromban. A megújult összetételű, 14 tagú kuratóriuma választása a több javasolt személyiség közül a nagykéri születésű, Érsekújvárban élő Gróf Lajos mérnökre, I. és II. világháborús történelemkutatóra, több könyv szerzőjére, valamint a Keszthelyen élő Turi Török Tibor szobrászművész-szépmívesre, íróra és múzeumalapítóra esett, aki a külhoni magyarságot mintegy százötven domborművével, szobrával ajándékozta meg.

A tizedik díjátadó ünnepség jutalmazottjai

A Kultúrpalota épületének felújítása miatt ez alkalommal a vár Lőporos-termében került sor a díjazottak méltatásával, a róluk szóló kisfilmek levetítésével és kultúrműsorral egybekötött díszoklevél- és éremátadásra. Klemen Terézia, a társulás alapító elnöke köszöntötte a jelenlevőket, köztük a meghívott vendégek sorában Keszegh Bélát, Komárom polgármesterét, a Magyar Civil Becsületrend képviselőit és a jelen levő kuratóriumi tagokat. Majd hangsúlyozta: immár egy évtizede a Virtute et Exemplo – Erénnyel és példával jelszó jegyében tevékenykednek.

Klemen Terézia, e társulás alapító elnöke

A szlovák belügyminisztérium 2014. október 10-én jegyezte be a Szlovákiai Civil Becsületrend PT-t, e megtisztelő kitüntetés átadására pedig 2015 óta évente egy alkalommal kerül sor Komáromban, ekképp ismerve el a nemes emberi alapértékeket felmutató cselekedeteket. Február 5-től március 31-ig keresték a jutalmazásra leginkább méltó személyt. Elsősorban azt, aki hangyaszorgalommal, az embertársai, saját közössége, régiójának lakossága javára olyan tevékenységet végez, amit eddig sem intézmény, sem magánszemély semmiféleképpen nem honorált, nem díjazott, mert esetleg fel sem figyeltek rá.

Gróf Lajos laudációjának egyik pillanata

Keszegh Béla rámutatott: a mai kaotikus világunkban meg kell találni a kapaszkodókat, amelyek segítenek eligazodni az életben. Úgy véli, hogy nagyon fontos a jó példával szolgáló, helyes irányt mutató személyiségeken és tetteiken keresztül bemutatni a valós értékeket. Egyúttal további sok sikert kívánt a díjazottaknak.

Kollár Zoltán kuratóriumi tag is gratulált Gróf Lajosnak

A 75 éves Gróf Lajost, Nagykér Díszpolgárát Klein Ottokár operaénekes, Érsekújvár polgármestere támogatásával Kovács Gábor érsekújvári mérnök, a korábban már több díjat kiérdemelt, 70 éves Turi Török Tibort pedig a Felvidéki Értékőrzők javasolták a Szlovákiai Civil Becsületrend-díjra.


Pallag György mérnök, a Felvidéki Értékőrzők elnöke Turi Török Tibor méltatása közben

Az előbbi laudációját az értékelés elkészítőjének közbejött betegsége miatt Béres József, párkányi vállalkozó, az utóbbiét pedig Pallag György mérnök, a Felvidéki Értékőrzők elnöke olvasta fel. Egyébként az e díjjal párosuló érmet is 2022-ben ő készítette. A jutalmazottakról szóló kisfilmek levetítése után a jelen levő kuratóriumi tagok egyenként gratuláltak a két kiválasztottnak, akiknek a köszönő szavaik is elhangzottak.

Csehi Ágota kuratóriumi tag is gratulált Turi Török Tibornak

A kultúrműsorban közreműködött Baranyai Anett, a Magyar Állami Operaház énekese, valamint Dráfi Mátyás, Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész, a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja, aki meg is énekeltette a közönséget.

A kultúrműsorban közreműködött Baranyai Anett, a Magyar Állami Operaház énekese

Az eseményt egy meglepetés is színesítette: Turi Török Tibor tisztelete és szeretete jeléül egy róla készített domborművel ajándékozta meg Dráfi Mátyást. Talán az majd egyszer a színház előcsarnokának egyik ékévé válik…Minderről részletesebben majd a Magyar 7 hetilap május 22-i számában olvashatnak, melyben a díjazottak gondolatai is helyet kapnak.

A Dráfi házaspár és Turi Török Tibor az ajándék domborművel

Végül, íme a kuratórium 2024. május 1-től érvényes összetétele:

Dr.h.c., prof. Ing. Albert Sándor PhD., egyetemi tanár;

Bauer Dávid Ph.D. közgazdász, MOL Humán Erőforrás igazgató;

Benyák Mária újságíró

doc. dr. univ. Csehi Ágota, PhD., egyetemi docens – Selye János Egyetem

prof. Dr. Dusza János, DrSC. egyetemi tanár, a MTA külső tagja;

prof. Ing. Élesztős Pál, DrCSc. egyetemi tanár, a MTA külső tagja;

prof. Ing. Hulkó Gábor, DrSC. egyetemi tanár, a MTA külső tagja;

Fibi Sándor, PaedDR., tanár;

Klemen Terézia tanár, alapító elnök;

Kollár Zoltán vállalkozó;

RNDr., PhD. Komzsík Attila – matematikus;

Ladányi Lajos informatikus, óvoda – és iskolaalapító;

Novák Mónika, pedagógus, az Érsekújvári Városi Hivatal szervezési és kulturális főosztályának vezetője

Wurczer Péter operaénekes, polgármester.

Meghívott vendégek és kuratóriumi tagok

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleHajóbaleset Verőcénél – BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket
Next articleKönnyek és mosolyok: 50 éves a gútai kézilabda klub