HAZA KULTÚRA Ezerarcú természet: lélektöltő kiállítás a harmónia komáromi oázisán

Ezerarcú természet: lélektöltő kiállítás a harmónia komáromi oázisán

775
hirdetés

A Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás rendezésében, június 14-én a komáromi Limes Galéria emeleti Dúdor István-termében nyílt meg az észak-komáromi származású, ám közel fél évszázada Magyarországon élő G. Holics Magdolna Ezerarcú természet című festmény- és grafika-kiállítása. Az esemény rendkívüli meglepetésként valósult meg, erősítve a szülőföldhöz kötődő szálakat…

A színpompás kiállítást dr. Farkas Veronika galéria-alapító művészettörténész és tárlatkurátor nyitotta meg. Az alkotóról elmondta: Komáromból előbb Lévára vezetett az életútja, ahol leérettségizett, 1975-ben pedig házasság révén az anyaországba költözött. Négy évtizede a közeli Gönyűn él, amely helyi óvodájában a 2012. évi nyugdíjaztatásáig óvodapedagógusként dolgozott. Mivel minden területen a folyamatosa tanulás híve, ezért Sopronban elvégezte az óvónőképző főiskolát.

Azt is megtudtuk: kreatív hölgyként nem érte be ennyivel. Mivel a gyermekkora óta szívesen rajzol és fest, s a híres festők élete is mindig nagyon vonzotta őt, a benne munkálkodó alkotási vágyat Komáromban és Győrben, különböző képzőművészeti szakkörökben kamatoztatta. Egy ideig Barabás László festőművész tanítványaként is csiszolhatta saját tehetségét, sőt, közös kiállításuk is volt a szedresi Bezerédj-kastélyban.

Az óvodásairól készített portrékból a helyi óvodában és a Faluházban nyílt kiállítása. Tagja volt a Beöthy Irodalmi és Képzőművészeti Társaságnak, amely tagjaival több közös kiállítása volt az Iparkamarában. 2013-től pedig tagja a Paál László Képzőművészeti Körnek, amely tagjaival hangulatos és önfejlesztő alkotói órákat él át, s minden évben megvalósul a csoportos kiállításuk is. Mesterének tartja a Cserhát Művész Kör művészeti vezetőjét, Simon M. Veronika alias Simone grafikus- és festőművészt is, aki 2000 óta Székesfehérváron irányítja az SMV 2000 Festőtanodát.

Farkas Veronika hangsúlyozta: G. Holics Magdolna kiállításain szépen megférnek egymás mellett a tájképek, a csendéletek és a portrék, hiszen az érdeklődési köre és a festési technikája is szerteágazó.

„A művei elcsendesedésre késztetnek és gyönyörködtetnek. Rácsodálkozhatunk az egyik festményére, amelyen a havon megcsillanó napfény is helyet kapott, míg egy másikon a vizen tükröződő fák árnyairól sem tudjuk levenni a tekintetünket… Ez a kiállítása elsősorban a természet csodáira kívánja felhívni a figyelmet, ahogy Pilinszky János, Áprily Lajos és Ady Endre sok költeménye is…“ – fogalmazott a továbbiakban.

Majd a művész portálunknak elmondta: „Az alkotás önmagam számára is örömforrrást jelent, de a nagyközönségnek is szeretem megmutatni a műveimet, remélve, hogy azzal nekik is örömöt szerzek. A természet nagy csodálója vagyok, ami vélhetően visszatükröződik a festményeimről. Bár szeretek többféle technikát kipróbálni, de kedvencemnek az akrilfesték számít azért, mert az gyorsan szárad. Az olajfestéknek pedig az az előnye, hogy akár hónapokig is hozzán lehet nyúlni, módosítgathatom – csiszolgathatom alkotásaimat. Az olajfesték és a pasztellkréta sem áll távol tőlem, valamint akvarelleket és grafikákat is szívesen készítek“.

Kérdésünk nyomán elárulta, hogy a szülővárosában még sosem volt kiállítása, de a húgának köszönhetően végre pótolhatta ezt a hiányt.

„A Komáromban élő, szervezői vénával megáldott húgom, Hatos Gabika a nemrég ünnepelt 70. születésnapom alkalmából azzal lepett meg engem, hogy életre hívta az itteni tárlatomat. Mi tagadás, nem volt egyszerű dolga, mindezért nagyon hálás vagyok neki! Továbbá e nagyszerű lehetőség kapcsán ezúton is köszönöm Farkas Veronika tárlatkurátornak a segítségét, aki a Dúdor István-terembe szánt műveim kiválogatásából oroszlánrészt vállalt! A húgom ezzel azonban nem éri be, hanem szeptemberben a Kossuth téri Csemadok Galériában szeretné megrendezni a következő itteni kiállításomat, amelyen majd a további munkáim is helyet kapnak, hiszen valamenyi nem fért fel ezekre a falakra“ – fejtette ki Magdika.

Azt állította: mindig nagyon szívesen tér vissza Komáromba, ahol a már 92 éves apukájuk, Holics Antal is él, akit sokan ismerhetnek a hajdani Járási Építkezési Vállalatból (OSP). „Heti váltásban a húgommal együtt gondozzuk őt. Sajnos, az édesanyánk elhunyt a Covid-pandémia során, több testvérünk pedig nincs.“

oplus_32

Mikrofonvégre kaptam a megnyitó ünnepségen fellépő énekes-gitárost, Lukács Antalt is, aki ezt nyilatkozta: „Már többször felléptem a kedvesem tárlatmegnyitóin, például a győri Marcal étteremben és a Paál László Képzőművészeti Körben. Ez alkalommal a Napfivér, Holdnővér című Zeffirelli-sikerfilmből a kiállítástémához illő, Róla beszél fű, virág… című és a címadó dalt, továbbá az egyik kedvencünknek számító Republic együttes Aki az én barátom című szerzeményét, valamint Pintér Béla A szeretet nem fogy el sosem című művét tolmácsoltam“.

E kiállítás július 7-ig munkanapokon 14-17 óra között, más időpontokban pedig a +421 903 719493 telefonszámon történő megegyezés alapján tekinthető meg. Érdemes felkeresni a harmónia alkalmi oázisát, és várjuk az őszi komáromi folytatást, hiszen Magdika mindenütt, így a képekkel teli katalógusában is büszkén vállalja a felvidéki gyökereit…!

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

A szerző és Holop Ferenc fotói

hirdetés