HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: Opel Insignia Cosmo 2.0 CDTI BiTurbo: Tökéletes utazólimuzin

Komáromi autótesztelő: Opel Insignia Cosmo 2.0 CDTI BiTurbo: Tökéletes utazólimuzin

3469
hirdetés

03Amikor az Opel nyugdíjaztatni készült a jellegtelen Vectrát,  egy sokkal komolyabb, karakteresebb utód megépítését tűzte ki célul. Sikerült. Olyannyira, hogy a minden porcikájából  arisztokratikus eleganciát sugárzó Insigniát nyomban meg is választották az év európai autójának. Mindez még 2009-ben történt, és a csodaszép külsőhöz három éven keresztül hozzá sem kellett nyúlni. Tavaly azonban eljött az első ráncfelvarrás ideje, ami természetesen a technikát sem hagyta érintetlenül. A megújult szépséget ötajtós karosszériával, a leggazdagabb szereltségben, a legerősebb dízelmotorral és OPC Line sportcsomaggal feltupírozva kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

A harmonikus, gyönyörű vonalvezetésű alapformához tényleg vétek lett volna hozzányúlni, tehát mindhárom karosszériaverzióban változatlan maradt. Az újdonságok a részletekben keresendők: nagyobb lett a hűtőmaszk, pengésebbek a fényszórók, nyújtottabbak és dinamikusabb rajzolatúak a ködlámpaházak. Hátul mélyebbre került a krómléc, a zárófények pedig nemcsak egy mélyre behasító „karmot”, hanem LED-technológiát is kaptak. Ami az  OPC (Opel Performance Center) csomagot illeti, itt nem annyira látványos, mint egynéhány konkurensen: alacsonyabb a lökhárítók pereme, színrefújtak a küszöbök, van egy decens hátsó spoiler és kész. Ami viszont a tesztautón fantasztikusan mutatott, és remélhetőleg a képeken is átjön: a 20 colos (!) alufelnik, rajtuk 245/35-ös (!!) gumikkal. Ezeket tisztán a látvány kedvéért kapta meg a verda, mert még a sportcsomag is „csupán” 18 hüvelykes kerekeket kínál. . .

Belvilág

Itt már több a változás, ami esztétikum és funkcionalitás szempontjából egyaránt jót tett az autónak. A minimumra csökkent például a nyomkodni- és tekernivaló kütyük száma; szerepüket a 8 hüvelykes kijelző alternatívan használható  érintős funkciója, illetve a középkonzolra telepített „touchpad” (a laptopok simogatható egere ) vette át. Amely állítólag még  a kézírást is felismeri… Ez persze már opció volt, csakúgy, mint a BOSE hifi és az I-link navigációs rendszer,  amelyeket különböző, eléggé borsos árú csomagok kombinációjában lehet megrendelni. Standard viszont ezen a szinten a kétzónás légkondi, az elülső-hátsó parkolósegéd (a tolatási irányt is kijelölő hátsó kamera már nem), és az adaptív, távolságszabályozó tempomat. Utóbbival három biztonságos követési távolságot választhatunk meg, amelyek a rendszer fékezéssel igyekszik tartani; ha ez már nem megy, félelmetes és elnézhetetlen bumm-ikonnal figyelmeztet az ütközésveszélyre, lásd a megfelelő ábrát. A szintén opciós, perforált bőrkárpitozású ülések a középkategóriában elérhető maximális kényelmet nyújtják. Elöl ráadásul kiemelkedően jó oldaltartásúak, hátul pedig széles, pohártartós/rakodóbokszos/síalagutas középső kartámlát kínálnak. A koffer alapon is bőven meghaladja a fél köbmétert, és egyenes falainak köszönhetően kitűnően pakolható.

Az országúton

Az Insignia legerősebb dízele Saab-eredetű (ugye emlékszünk még erre a márkára…?), de itt picivel többet teljesít. Két töltőturbinája valóságos áldás: a kisebbik már egészen alacsony fordulatszámon beindul, a középtartományban mindkettő dolgozik, feljebb pedig már csak a nagyobbik. Az eredmény: tökéletesen lineáris teljesítmény- és nyomatékleadás, nincs ember, aki itt fellelhetne holmi turbólyukat. A hatgangos kézi váltó jó beosztású, elfogadható pontossággal kapcsol, karja kellemesen rövid. A tekintélyes erőpotenciál pedig hiánytalanul megadja azt, amire egy erős motor hivatott egy nagylimuzinban: a gond nélküli előzéseket, a maximális sebesség megerőltetés nélküli (és gazdaságos) tartását a sebességkorlátozott sztrádákon. De még a németekén is egy 180-as tempóval történő laza autózást, bár ezt nem próbáltuk ki…  Tény, hogy sportkocsis vadsággal azért nem ruházza fel a több mint 1700 kiló önsúlyú testet, de ha valaki mindenképpen erre vágyna, van megoldás: a 325 lóerős, 270 km/órás végsebességre is képes Insignia OPC. Nem a „csomagos”; az igazi…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1956 cm3
Teljesítmény: 143 kW (195 LE)/4000min-1
Nyomaték: 400 Nm/1750–2500min-1
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 230 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 8,7 s
Csomagtér: 530–1470 l
Gyári átlagfogyasztás: 4,9 l/100 km
Tesztfogyasztás:  6 l/100 km
CO2-kibocsátás:  129 g/km
Ár: 32 190 euró
Az alapmodell ára: 22 990 euró

[nggallery id=1]

hirdetés
Previous articlePista bácsi 95 évesen is aktív
Next articleLajčák szerint a Krímen közel állnak ahhoz, hogy a fegyverekhez nyúljanak