HAZA BELFÖLD Lajčák szerint a Krímen közel állnak ahhoz, hogy a fegyverekhez nyúljanak

Lajčák szerint a Krímen közel állnak ahhoz, hogy a fegyverekhez nyúljanak

940
hirdetés

44497 Az ukrajnai Krím-félszigeten, amelyet orosz katonák szálltak meg, pattanásig feszült a helyzet, s nagyon közel állnak ahhoz, hogy a fegyverekhez nyúljanak. Jelentette ki a Szlovák Rádió ás Televízió 5 perc múlva 12 c. mai politikai vitaműsorában Miroslav Lajčák külügyminiszter, hozzáfűzve, ha ez az irány tovább folytatódik, olyan helyzetbe kerülhetünk, mint a hidegháború idején.
Lajčák nem ért egyet azzal a véleménnyel, hogy Oroszország észre sem vette az EÚ ukrajnai helyzettel kapcsolatos csúcstalálkozóit. „Nem létezik, hogy valaki ne vegye észre, mit mond az Egyesült Államok és az Európai Unió. Az EU világosan a tudtukra adta, hogy ha nem látunk eredményt, további lépésekhez folyamodunk. Ezt nem kellene alábecsülni” – figyelmeztetett a szlovák diplomácia vezetője, aki szerint a szabályokat – függetlenül attól, hogy megfelelőek-e a számunkra, avagy sem – tiszteletben kell tartani. „Ha ez nem így lesz, az azt jelenti, hogy az anarchia felé haladunk” – fogalmazott.
Lajčák vitapartnere, František Šebej (Most-Híd), a parlament külügyi bizottságának elnöke ellenben úgy véli, a hidegháború csökkentett mértékben már el is kezdődött. Az Oroszországgal szembeni bírságok kapcsán megjegyezte, azoknak csak a Putyin elnökre kifejtett nyomás formájában van értelmük, aki kikényszerítheti az engedményeket vagy azt, hogy a helyzet tovább ne fokozódjon.
Šebej elképzelhetőnek tartja, hogy a Krím Ukrajna számára elveszett, de úgy véli akár más területekről is szó lehet még. „Azt, hogy meddig terjednek Putyin területi ambíciói, befolyásolja az is, mennyire kemény álláspontra helyezkedik a Nyugat a nemzetközi jog szóban forgó megsértésével szemben. Amikor Oroszország 2008-ban behatolt Grúzia területére, az Egyesült Államok Georg Bushsal az élén nagyon gyorsan befagyasztotta a kapcsolatait Oroszországgal. A kapcsolatok kölcsönös felújítására azután került csak sor, hogy Barack Obama lett az elnök, és a kemény álláspont feledésbe merült. Putyin meg azt tanulta a leckéből, bármit megtehet, nem jár érte büntetés” – vélekedik az ellenzéki képviselő.
Lajčák szerint az csak úgy tűnik, hogy jelenleg mindenki vár valamire. „A háttérben nagyon intenzív diplomáciai tárgyalások folynak. Amennyiben ugyanis nem találunk megoldást, március 16-a (azaz a krími népszavazás) után teljesen új helyzet áll elő. Reménykedem, hogy március 16-áig megegyezünk valamiben” – fűzte hozzá a szlovák diplomácia feje.
Šebej azonban pesszimista ez ügyben. „Az oroszok csak akkor fognak tárgyalni és akkor lesznek konstruktívak, ha nem lesz más alternatívájuk” – vélekedik.

TASR nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: Opel Insignia Cosmo 2.0 CDTI BiTurbo: Tökéletes utazólimuzin
Next articleEgy szál virág Tuba János sírjára