HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: Nissan Micra 1.2 Tekna: Most már férfiak is szerethetik…

Komáromi autótesztelő: Nissan Micra 1.2 Tekna: Most már férfiak is szerethetik…

1922
hirdetés

01A japán minimobil negyedik generációja 2010 óta van piacon, időszerűvé vált tehát a frissítése. Ami márt csak azért is jól sikerült, mert az összkép úgy maradt nőies, hogy közben férfiasabbá vált. Ezt a fából vaskarikát természetesen feloldjuk majd a maga helyén; most csak annyit, hogy az autót az 1,2-es benzinmotor alapváltozatával és a legmagasabb Tekna szereltségben teszteltük.

Alaktan

Az a bizonyos látszólagos ellentmondás egyszerűen annyi, hogy megmaradt az aranyos buborékforma – de már egy markáns férfiarcot visel, nem egy bociszemű, szégyenlős mosolyú kislányét. Ez morcosabb fizimiska egyébként a Juke hozadéka, ami természetesen végképp nem baj, sőt így még családegyesítőnek is nevezhető. Hátul pedig, mint látható, akkora spoiler ékesíti az apróságot, hogy egy túraautó is megirigyelhetné. Ez a holmi egyébként csak a legalacsonyabb szinten nem jár a három közül. A hátsó lökhárító is újak, a lámpák pedig ugyanitt LED fényforrásokat kaptak. A felnik 15 hüvelykesek, könnyűfém kivitelben csak ezen a szinten járnak. Koncepcióként természetesen maradt a kizárólag ötajtós karosszéria, minden praktikumával együtt.

Belvilág

Itt sincs szó forradalmi módosításokról, de a meglévők szintén láthatóak és érzékelhetőek. Az előbbi kategóriába tartoznak a négyszögesített középső szellőzőnyílások és (csak ezen a szinten) a zongoralakkozású középkonzol, az utóbbiba pedig a legtöbb anyag tapinthatóan jobb minősége. Némi kritikát érdemel viszont a központi műszeregység; egyrészt jobb oldala szinte ijesztően sivár, másrészt az üzemanyagszint-mérő a számítógépes menü része, ezért külön kell lehívni. Ilyen megoldással még egyetlen autóban sem találkoztam… Az ülések kényelme átlagos, méretük pedig akkora, amekkorát ebben az autóban egyáltalán ki lehetett alakítani. Az egyéb hely- és térkínálat viszont a csöppnyi autó erős oldala. A kisebb holmikat, flakonokat-poharakat tripla kesztyűtartó, dupla pohártartó és méretes ajtózsebek várják, bár ezek csak elöl. Hátul egy flakontartó és egy térképzseb a kínálat. A csomagtartóból szintén kihozták a maximumot: alapmérete is viszonylag tisztességes, de még nagyobb előny, hogy az ülések egyszerű összecsomagolását és előrebillentését követően egy köbmétert bőven meghaladó rakodótér keletkezik a pöttöm járműben. Ami pedig a szereltséget illeti, standard az ESP, a kétfunkciós tempomat, a parkolóhely-bemérő, az automata légkondi és a Nissan Connect nevű hathangszórós, digitális bemenetű szórakoztató-információs-navigációs egység, 5,8 hüvelykes érintőképernyővel.

Az országúton

A motorkínálat maradt az eddigi, magyarán kissé szegényes. Az 1,2-es, háromhengeres benzinmotor szívó és kompresszoros verziójából áll mindössze,  80 vagy 98 lóerővel. Tesztautónkat az előbbi mozgatta, városi forgalomban még elfogadható dinamikával (önsúly: kb. 1040 kg), de országúton, pláne sztrádán minden előzést kétszer meg kellett fontolnunk.  S bár a deklarált átlagfogyasztást csak fél literrel léptük túl, ezzel sem voltunk igazán elégedettek. Főleg annak tudatában, hogy a 18 lóval erősebb feltöltős verzió a gyár szerint minden rezsimben jóval takarékosabb – vegyes forgalomban például 0,7 literrel. Ráadásul még tisztább is, hiszen 115 helyett csak 99 g szén-dioxidot pöfög kilométerenként a levegőbe – de ezzel együtt a „mi” motorunk is megkapta a PURE DRIVE minősítést, lásd a megfelelő ábrát. A menettulajdonságokról pedig csak annyit, hogy abszolút problémamentesek: a karosszéria sarkaiba kicsapott kerekek hihetetlen stabilitást biztosítanak. Éppen csak a kormányszervót méretezték túl a konstruktőrök, de azt alaposan. A nők viszont – mint vitathatatlanul első számú célcsoport – az egy ujjal tekergethető kormány miatt csak még jobban fogják imádni a formás kis autót…

 

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

 

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1198 cm3
Teljesítmény: 59 kW (80 LE)/6000min-1
Nyomaték: 110 Nm/4000min-1
Sebességváltó: ötfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 170 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 13,7 s
Csomagtér: 265–1132 l
Gyári átlagfogyasztás: 5 l/100 km
Tesztfogyasztás:  5,5 l/100 km
CO2-kibocsátás:  115 g/km
Ár: 12 950 euró
Az alapmodell ára: 9700 euró

[nggallery id=117]

hirdetés