HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: Chevrolet Trax LT+ 1.7 D AWD: Megszerettük…

Komáromi autótesztelő: Chevrolet Trax LT+ 1.7 D AWD: Megszerettük…

1187
hirdetés

01Nemrég még csak azt írhattuk, hogy a szabadidő-autók újabb szegmensbe készülnek befurakodni, magyarán: lefelé is elkezdtek terjeszkedni. Ma ez már – evidencia. A folyamatosan bővülő kínálatból ezúttal a legújabb jövevény: a Chevrolet Trax összkerekes, dízelmotoros, leggazdagabb szereltségű változatával szerzett tapasztalatainkról számolunk be.

Alaktan

Az autó az Opel Mokka ikertestvére, de külsőleg sokkal markánsabb, férfiasabb. (Tegyük hozzá: egyes ítészek szerint darabosabb, sőt orr-része egyenesen teherautós… ) Ami engem illet, még a tizenötödik válogatón is határozottan a Traxra szavaznék : ha már szabadidő-autó, legalább nyomokban nézzen is úgy ki. Illetve bocsánat: nem szabadidő-autó, hanem CROSSOVER, ami ugyanazt jelenti, viszont nagyságrendekkel elegánsabban hangzik. Szóval: impozáns látvány a kemény élekkel magasra emelt motorháztető, a fekete műanyagból álló körkörös védelem, a lőrés-keskenységű hátsó szélvédő, de a nagy, széles kerékjáratok és a krómkeretes ködlámpaházak  szintén. A lökhárítók ezüstszínű betétei és a színre fújt tükrök már eggyel alacsonyabb szinten is járnak, a tetősínek minden modellnél alapárasak, a 18 colos alufelnik viszont kizárólag a csúcsszereltség részei.

Belvilág

Az enteriőr látványként igényes, anyagaiban közepes – talán így lehetne tömörem összefoglalni. A digitális és analóg megjelenítésű, effektív kék megvilágítású fő műszeregység ötletes, korszerű, és elrendezése is kiváló; még a „kis” képernyő számkavalkádja is egy pillanat alatt áttekinthető.   Itt pörögnek a fedélzeti számítógép adatai is, sőt egy iránytű is előhívhatunk rajta. Az Opel Mokkából átvett MyLink információs rendszer pedig méltán az autó büszkesége. Sok szempontból felér egy okostelefonnal, lásd a menürendszerét a megfelelő ábrán. Ugyanakkor vezeték nélkül kapcsolódhat a külső androidosokkal, és digitális bemenetén keresztül zenéket, fotókat és videókat is lejátszik, illetve megjelenít. Természetesen a rádió adatai is itt olvashatók, az alapáras tolatókamera színes képe szintén itt jelenik meg. Egy dolog hiányzik ebből az okos rendszerből, de az nagyon: a klasszikus CD-lejátszó. Sokadszor írom le: egyesek korán kezdik temetni ezt a hanghordozót. Igazán jó hangminőségű zenét ugyanis mindmáig csak CD-n árusítanak, nem pendrive-on…

Ami a helykínálatot illeti, az Aveo alapjaira épült Trax a kategória átlagát nyújtja, jóval nagyobb fejtérrel kiegészítve. Az ülések elöl-hátul viszonylag nagyok és kényelmesek, az elülsők érzékelhető oldaltartást is adnak.  A jobboldalit praktikus asztalkává lehet átalakítani, ami egyben 2,3 méter hosszú tárgyak szállítását is lehetővé teszi az autóban. Kisebb holmijainkat számos pakolóhely várja, lásd például a dupla kesztyűtartót vagy az anyósülés alól kihúzható fiókot. A szereltség egyes tételeiről már szóltunk; rajtuk kívül, teljes körű elektronikus menetstabilizálás, egyzónás légkondi, lejtmenet-vezérlő, fényszenzoros belső visszapillantó tükör, 230 V-os csatlakozó és fűthető elülső ülések szolgálják még az utasok kényelmét és biztonságát.

Országúton, terepen

Az 1,7-es dízelt akár az autó legdinamikusabb erőforrásának is nevezhetjük; végsebességben alulmarad ugyan a 10 lóval izmosabb 1,4-es turbós benzinessel szemben (194 km/h), viszont százas sprintje csaknem fél másodperccel jobb azénál. Az összehasonlítás a 4×4-es típusokra vonatkozik, mert a Trax – ellentétben például a francia konkurensekkel – ilyen kivitelben is kapható, és tesztautónk is ilyen volt. Automatikusan dolgozó rendszerről van szó, egyszerű, többtárcsás tengelykapcsolóval; normális útviszonyok között természetesen csak az elülső kerekek kapnak meghajtást. S bár a fejezetcímben terepet is emlegettünk, ezt azért ne vegyük túl komolyan: a gyakorlatilag nem létező terepszögek legfeljebb némi sárdagasztásra vagy közepesen hepehupás földutak leküzdésére teszik alkalmassá az autót. A 17 cm-es hasmagasság is inkább elméleti érték, mivel az elülső lökhárító alatti gumiperem ennél jóval alacsonyabban húzódik; már egy 16 cm magas terepakadály könnyen leamortizálhatja. Ha viszont tudomásul vesszük, hogy nem egy Land Rover Defendert vagy Jeep Wranglert nyüstölünk, kellemesen és biztonságosan autózgathatunk a kis Traxszal. Mi több: meg is szeretjük… Magas üléspozíciónkból jól átlátjuk a forgalmat, vizes, csúszós utakon azonnal segítségünkre siet a megbízhatóan működő összkerékhajtás, és a benzinkútnál sem kell túl sűrűn megállnunk. Már csak azért sem, mert még nem volt szerencsém olyan autóhoz, amelyet a kb. 600-700 kilométeres teszt után gyakorlatilag a papíron megadott átlagfogyasztással vittem vissza…

 

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

 

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1686 cm3
Teljesítmény: 96 kW (130 LE)/4000min-1
Nyomaték: 300 Nm/2000–2500min-1
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 183 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,4 s
Csomagtér: 356–1370 l
Gyári átlagfogyasztás: 5,3 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,4 l/100 km
CO2-kibocsátás: 139 g/km
Ár: 23 390 euró
Az alapmodell ára: 15 790 euró

 

[nggallery id=100]

hirdetés
Previous articleMagyar-szlovák kerekasztal-beszélgetést tartottak a megbékélésről Füleken
Next articleSzékelyek menete – Nem indult el a csíkszékiek különvonata