HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: BMW 520d Modern Line: Korszerűsített luxus, takarékra fogva

Komáromi autótesztelő: BMW 520d Modern Line: Korszerűsített luxus, takarékra fogva

717
hirdetés

03A bajor márka stratégiailag legfontosabb modellcsaládja jelenleg a 6. generációnál tart, amely 2011-ben jelent meg a piacon. Nem kifejezett újdonságról van tehát szó, viszont nemrég – nyilvánvaló frissítési szándékkal – új szereltségi csomagokat kapott. Ilyen például a Modern Line; ezzel, plusz a kétliteres dízelmotor középhangolt változatával kaptuk meg tesztelésre az autót.

Alaktan

Megjelenésekor az új ötöst egyből kikiáltották a 7-es sorozat kicsinyített másának. Ez egyben azt is jelentette, hogy sem sportosságot, sem egyéb forradalmiságot nem leltek fel rajta – viszont tény, hogy ez az autókategória már nem a sportos vagy avantgárd formákra vágyók igényeit hivatott elsősorban kielégíteni. Az elegancia viszont annál erősebb oldala az aktuális 5-ösnek. Olyannyira, hogy az autó – magyarországi kollégámat idézve – „kiszámíthatóan kelti a birtoklási vágyat”… S hogy miben nyilvánul meg mindez, mármint külsőleg? Nos, elsősorban az impozáns méretekben (hosszúság: 4907 mm). Aztán a méltóságteljes vonalvezetésben. A krómdíszítés visszafogott, mégis hatásos alkalmazásában, amely – a Modern Line csomag részeként – itt a hűtőrácsra és a hátsó lökhárítóra is kiterjed. Szóval tényleg semmi hebehurgyaság, helyette egészséges konzervativizmus, a már említett eleganciával ötvözve. Éppen ezért már-már bocsánatot kérek, hogy egy-két fotón azért némi dinamizmust is iparkodtam kihozni az autóból…

Belvilág

Itt viszont már van némi izgalom, főleg az elődhöz képest. Mindenekelőtt az, hogy – amúgy béemvésen – ismét a vezető felé fordították a középkonzolt. Az első és a legerősebb benyomás azonban itt is a mindenből kisugárzó luxus és elegancia – pláne ezekkel a vajszínű bőrülésekkel-szőnyegekkel-ajtókárpitokkal. A műszerpanel például ennek köszönhetően tulajdonképpen hármas anyag- és színkombinációból áll, lásd a megfelelő ábrát. A köszöbökön díszlő, háttérvilágítású Modern Line felirat az említett csomag része. A helykínálat akkora, amekkora a felső középkategóriában elvárható, a koffer is kellően tágas: meghaladja a fél köbmétert. Bővítésének viszont csak egyetlen módja van, éspedig a síalagút. A szereltségi lista is tartogat néhány nem túl kellemes meglepetést: a biztonsági és kényelmi alapkellékek listája ugyan hiánytalan, a navigációs rendszer, az elülső-hátsó parkolóradar, a sávelhagyásra figyelmeztető automatika és az aktív tempomat azonban már feláras. Standard viszont a szórakoztató és információs rendszereket kezelni hivatott iDrive rendszer, amely bevezetése óta lényegesen leegyszerűsödött és sokkal könnyebben megtanulhatóvá vált.

Az országúton

Volt idő – nem is olyan nagyon rég –, amikor az 530d, tehát a háromliteres dízel bömbi volt 184 lóerős, és termelt 390 Nm nyomatékot. Most – a kétliteressel tartanak 218 lóerőnél és 450 (!) newtonméternél a bajorok. Ez ugyanis a legerősebb verziója, amely a családban az 525d megjelölést kapta. Tesztautónkat a motor középteljesítményre hangolt változata mozgatta, amely gyakorlatilag hajszálra ugyanannyit tud, mint az a bizonyos régebbi háromliteres – éppen csak jóval kisebb fogyasztás és károsanyag-kibocsátás mellett. A leggyengébb pedig – még mindig a kétliteres dízelről beszélünk – az 518d típusjelzést viselő, 143 lóerős verzió. Ennyit nevezéktanból és motorleltározásból; folytassuk azzal, amit ez a „középteljesítményre hangolt alig-kétliteres” dízel tud.

Szóval – aki kevesli az erőpotenciálját, az vagy vadászpilóta volt korábban, vagy simán csak nagyképűsködik. Tény, hogy ez a potenciál itt nem úgy van jelen, mint egy sportautóban – viszont minden gázadásra radikálisan meglódul a hatalmas test, éspedig valami templomi csend kíséretében. Azt pedig ember nem mondaná, hogy 7,9 másodperc alatt értük el a 100 km/órás sebességet… Nem kis szerepe van mindebben a kitűnő nyolcgangos automata váltónak, amely e modellnél szintén opciós (2292 €), viszont fantasztikus vezetési komfortot nyújt. Arról nem is beszélve, hogy pont annyit fogyaszt vele az autó, mint kézi váltóművel, sprintje viszont egy hangyányival jobb. Aztán volt még rezsimválasztónk, ECO PRO, COMFORT és SPORT pozíciókkal. Előbbi a dinamikát alig csorbítva preferálta a gazdaságos vezetést: hosszabban dolgoztatta az egyes fokozatokat, visszavett a légkondi teljesítményéből, továbbá jelezte a felhasznált motorteljesítményt és számolta az úgynevezett ökokilométereket (9. ábra). SPORT állásban jobban pörgethettük a motort, és a gázreakció is lerövidült. A COMFORT pedig tulajdonképpen a normális rezsim; minden indításnál automatikusan erre vált az autó. Talán azért, mert tényleg ez illik legjobban a motorhoz és az autó karakteréhez egyaránt…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

 

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1995 cm3
Teljesítmény: 135 kW (184 LE)/4000min-1
Nyomaték: 380 Nm/1750min-1
Sebességváltó: nyolcfokozatú automata
Legnagyobb sebesség: 231 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 7,9 s
Csomagtér: 520 l
Gyári átlagfogyasztás: 4,9 l/100 km
Tesztfogyasztás:  5,7 l/100 km
CO2-kibocsátás:  119 g/km
Ár: 43 000 euró
Az alapmodell ára: 40 500 euró

hirdetés
Previous articleAggódnak a súlyos beteg Bajorért
Next articleTörténelmi mélypontra lassult az infláció Szlovákiában