HAZA RÉGIÓ Kiss Péntek Józsefre emlékeznek a Szinnyei József Könyvtárban és az Egressy Béni...

Kiss Péntek Józsefre emlékeznek a Szinnyei József Könyvtárban és az Egressy Béni VMK-ban

465
hirdetés

Aki ez idő tájt akár könyvkölcsönzés, akár valamelyik rendezvény élvezete céljából betér a komáromi Szinnyei József Könyvtár Kikötő lakótelepen levő főépületébe, töltsön némi időt a földszinti felnőtt részlegen ideiglenesen megtalálható üveg vitrineknél! Azokban ugyanis az egykori sokoldalú író-rendező-színidirektor-tanár Kiss Péntek József több tucat olyan hajdani könyve található, amelyeket vagy azok szerzői, vagy a barátai, volt diákjai és további tisztelői ajándékoztak neki. Az idei kettős évforduló is a személye és munkássága többféleképpen történő felidézésére késztet – kötelez minket.

Öt évvel ezelőtt, 2018. szeptember 22-én hunyt el Komárom kulturális életének megkerülhetetlen alakja, aki 30 évvel ezelőtt alapította meg a Selye János Gimnázium – SJG és a Komáromi Városi Művelődési Központ jelenleg is működő GIMISZ Diákszínpadát, ahol több későbbi hivatásos színművész tehetségének kibontakozását is segítette.

1999 és 2003 között a Komáromi Jókai Színház igazgatója volt, s annak székhelyén 2002. szeptember 7-én stúdiótermet avattak.

Később, egészen a haláláig tanárként dolgozott, legutóbb az Ipari Szakközépiskolában, ahol a Vidám Iparisták Színjátszó Társulata, a VISZTA létrehozása fűződött a nevéhez. E csapat tizedik s egyben a még általa rendezett utolsó előadását, Moliére Tartuffe című darabjának zanzásított változatát láthattuk a 2018 júniusában megrendezett 55. Jókai Napokon. Sajnos, az októberben esedékes 67. életévét már nem élhette meg a sokoldalú kultúrmunkás, akinek a szívműködése öt nappal a szívműtéte után váratlanul leállt. A komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ 2021-ben átadott kamaraterme Kiss Péntek József nevét viseli, aki e héten, október 19-én lett volna 72 éves.

Miután Kiss Réka a Szinnyei József Könyvtárnak, így közvetve a helyi irodalomkedvelőknek ajándékozta édesapja értékes könyvgyűjteményét, a hozzávetőleg ezer kötetből pár tucat dedikált darabot közszemlére bocsátottak az intézmény munkatársai. Fabó Mária könyvtárigazgatótól megtudtuk: a sajátos időszaki kiállításukhoz az éppen felújítás alatt álló Duna Menti Múzeum kölcsönzött üveg vitrineket, amelyeket a földszinti felnőtt részlegükön helyeztek el.

Ahogy azt a fotóink is bizonyítják, azok között a szerzők sajátkezűleg aláírt példányai és a közkedvelt színházcsináló további barátaitól, diákjaitól és tisztelőitől kapott kötetek is megtalálhatók. Érdemes időt szánni a szeretetteli, olykor humorral fűszerezett bejegyzésekre, melyek segítenek felidézni a folyamatosan munkálkodó-tréfálkozó alkotóembert és a termet bezengett, jóízű nevetését…

Az Egressy Béni VMK, az SJG és a Komáromi Jókai Napok Közalapítvány pedig a november 11-én 19 órától GIMISZ 30 – Our Stars címmel, a VMK nagytermében megrendezendő, illetve a Kisebbségi Kulturális Alap és Komárom város által támogatott ünnepi gálaestjére várja az érdeklődőket.

A Facebookon is közzétett meghívó szerint a jubileumi eseményen fellépnek e diákszínpad egykori azon tagjai, akik a színészi pályát választották. A Bajkai Csengel Mónika által rendezett gálaműsor korrepetítora-zenei rendezője Pálinkás Andrássy Zsuzsanna,  háziasszonya pedig a szintén volt komáromi gimnazista, Hernandez Franco Vivien, az M2 Petőfi TV szerkesztő-műsorvezetője lesz. Jegyek 10 euróért kaphatók az „Egressy  VMK“ jegypénztárában.

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés