HAZA KULTÚRA Kiállítás és megemlékezés a komáromi Helios Fotóklubban

Kiállítás és megemlékezés a komáromi Helios Fotóklubban

828
hirdetés

Jókai városában nagy hagyománya és figyelemreméltó eredményekkel ékesített jelene van a fotókultúrának, amely tartósan jelen van Komárom sokrétű kulturális életében.
Mindebben elévülhetetlen érdeme van városi művelődési központ mellett működő Helios Fotóklubnak, amelynek a tagsága szeptember 23-án megnyílt harminchetedik kiállításán tárta a látogatók elé egyéves munkálkodásának színe-javát.
A fotóklub gyökerei azonban időben és térben ennél jóval mélyebbre nyúlnak, hiszen jogelődje, a komáromi fotóklub Gráfel Lajos vezetésével éppen ötvenöt esztendővel ezelőtt alakult kilenc alapító taggal, akik a hajógyár dolgozói voltak.
A Duna Menti Múzeum Zichy-palotabeli fotógalériájában megrendezett kiállítás megnyitójának résztvevői a komáromi fotográfia elmúlt ötvenöt esztendejéről is megemlékeztek. Mindezt Nagy Tivadar mérnök, a fotóklub elnöke foglalta össze megnyitó beszédében, majd a klub jelenéről szólva többek között elmondta, hogy három országból huszonnégy tagjuk van, s ezért nemzetközi fotóklubról beszélhetünk.
A klubnak négy tiszteletbeli tagja van, köztük a magyar fotográfusok nesztoraként tisztelt 91 éves, világszerte ismert ceglédi fotóművész, Tóth István, a Csehországban élő Fedor Gabčan és Ladislav Struhár Galgócról. Jeles fotóművészek alkotásaiból és hazai, valamint külföldi fotóklubok válogatott gyűjteményéből évente öt kiállítást rendeznek.
Az idén többek között bemutatkozott Komáromban a ceglédi és a győri fotóklub, kiállították a városból Svájcba elszármazott Peter Scheiner alkotásait, s több mint ezer látogatót vonzott az Amerikai Egyesült Államokban élő fotográfus, John Hudanic „Vietnam a hatvanas években” című kiállítása is, amelynek a megnyitóján a szerzőn kívül Vietnam pozsonyi nagykövete is megjelent. A Helios Fotóklub tagjai ezenkívül társrendezőként évente öt további kiállítás megszervezésében is részt vesznek.
A Magyar Fotóművészek Világszövetsége által évente meghirdetett fotópályázatra beküldött legszebb alkotásokból megrendezett tárlat anyagát a Felvidéken rendszeresen kiállítják Dunaszerdahelyen, Komáromban, Léván, Naszvadon és Párkányban.
A fotóklub tagjai évente sikeresen részt vesznek hazai és nemzetközi fotópályázatokon, valamint a Szlovákiában működő fotóklubok Petzval József nevét viselő emlékversenyén. Nemzetközi kapcsolatokat is ápolnak, s ennek jegyében még az idén eleget tesznek egy Grácba szóló meghívásnak is és novemberben emlékkiállítást rendeznek klubjuk tavaly elhunyt elnökének, Ladislav Eliášnak az alkotásaiból.

Németh István, Felvidék.ma
a szerző felvételei
A Helios Fotóklub tagjai a megnyitónA kiállítás első látogatóiA klub alapító elnöke is nagy figyelemmel szemlélte a tagsági kiállításon bemutatott fotókatAz értékes kiállítas látogatóiGráfel Lajos a klub alapító elnöke balra és Nagy Tivadar mérnök a jelenlegi elnök

hirdetés
Previous articleBányavirág – premier
Next articleFico: csak egy teljes bér járjon a több hivatalt is betöltő parlamenti képviselőknek