HAZA HÍR-MIX Teljes a Komáromi Nemzetközi Operettfesztivál programja

Teljes a Komáromi Nemzetközi Operettfesztivál programja

287
hirdetés

Augusztus 29. és 31. között rendezik meg Révkomáromban a város nagyszabású nemzetközi operettfesztiválját, a LehárFesztet. A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Lehár Ferenc Polgári Társulás 2023-ban hívta életre a rangos szemlét Klemen Terézia irányításával, hogy méltó emléket állítsanak a város szülöttének, Lehár Ferencnek, valamint tisztelegjenek az operett műfaja előtt.

A második alkalommal megrendezett fesztivál fővédnöke Szinetár Miklós Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi és filmrendező, aki maga is tart előadást a Tiszti pavilonban. A zenés színházhoz és a műfajhoz fűződő viszonyáról Lengyel Emese Junior Prima Díjas újságíró, kultúrakutató kérdezi majd.

Augusztus 29-én a LehárFeszt már kora délután kezdetét veszi, a Klapka téren autóbemutatóval, az Európa udvarban Bertók Tibor, majd a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola közreműködésével gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket. A Tiszti pavilonban egy zenés életrajzi színmű, Az örök primadonna, Honthy Hanna kerül színre, miközben az udvaron egy Lehár Ferenc életét és munkásságát bemutató kiállítással találkozhatnak a látogatók.

Az első nap esti előadásaihoz közeledve megelevenedik az operett fénykora, a 20. század jellegzetes miliője, amelyhez korabeli autók, valamint hagyományos primadonna és bonviván öltözetek segítségével kerülhetnek közelebb a Komáromba látogatók. Utóbbi program különösen izgalmas, hiszen a ruhakölteményeket fel is lehet próbálni, így a szervezők igazi időutazásra invitálják az embereket.

Aki a megnyíló kiállításon túl jobban el szeretne mélyedni Lehár Ferenc munkásságában, a Tátra moziban megteheti, Az Operettkirály című életrajzi film ugyanis betekintést nyújt a zeneszerző olykor regénybe illő életébe.

A fesztivál első napját két zenés előadás zárja a Tiszti pavilon Amfiteátrumában: a Budapesti Operettszínházból is jól ismert Kékkovács Mara és Faragó András Kálmán Imre szerelmeit varázsolják a színpadra Az asszony összetör címmel. A bemutatót követően a Magyar Zenés Színház művészeinek tolmácsolásában kerül színre a Szögény Dankó Pista. Az előadás címszerepét Jenei Gábor játssza, a további szerepekben pedig többek között Kállay Bori érdemes művészt, Kokas Lászlót, Bodor Szabinát, Denk Viktóriát, Bozsó Józsefet, valamint Fehérvári Pétert láthatja a közönség.

A fesztivál második napján is gyerekeknek szánt programokkal indul a nap: a kicsik elmélyedhetnek a hangszerkészítés rejtelmeiben, valamint bepillantást nyerhetnek abba, hogy hogyan készül egy zenés előadás. Komárom utcáin ezután tánc- és viselettörténeti bemutatókkal találkozhatnak a városba látogatók az Újhold régi zene- és táncegyüttes jóvoltából, de visszatérnek az előző nap veterán autócsodái is.

A Tiszti pavilonban 16 órától a szakmai beszélgetésé lesz a főszerep, Szinetár Miklós az elmúlt évtizedek nagy zenés színházi pillanatairól beszélget Lengyel Emesével. Az Amfiteátrumban eközben a fiatalabb generáció kikacsint a modernebb műfajok felé, a tavaly nagy sikert arató Magic Melodies musical trió szórakoztatja majd a hallgatóságot.

A szemle később sem távolodik el a musicaltől, ugyanis a Tiszti pavilon udvarán egy korokon és műfajokon átívelő zenés színmű kerül bemutatásra Dérynétől István, a királyig címmel, Ullmann Zsuzsa és Kovács Szilárd közreműködésével.

Az estét egy nagyszabású operett- és musicalgála zárja az Amfiteátrumban a Dunakeszi Szimfonikus Zenekarral, Farkas Pál vezényletével. Az esten közreműködik Ballánová Viktória, Balogh Luca, Boncsér Gergely, Haraszti Elvira, Kovács Szilárd, Pavol Oravecz, Szondi Tamás, Ullmann Zsuzsa és Tímár Tímea.

A Lehárfesztet egy délelőtti AGAPÉ zárja augusztus 31-én, ahol a résztvevők egy kötetlen beszélgetés keretében megkóstolhatják híres zeneszerzőink kedvenc ételeit.

Az eseményt az Európai Unió társfinanszírozásával az Interreg Magyarország-Szlovákia Program Kisprojekt Alapja támogatta.

A kisprojekt hozzájárul a polgárok és a képviseleti szervezetek ösztönzéséhez, hogy részt vegyenek az Európai Unió demokratikus és polgári életében és a Magyarország és Szlovákia polgárai közötti eszmecserék előmozdításához.

 

A Lehár Ferenc Polgári Társulásról:

A Társulás 2012-ben alakult meg Komáromban Klemen Terézia vezetésével, célja Lehár Ferenc szellemi örökségének megőrzése, ápolása, szellemiségének terjesztése. A szervezet a megalakulása óta rendszeresen szervez az életműhöz kapcsolódó eseményeket – a Lehár Bált, a tavaszi Lehár Napot, a Lehár Nyárrendezvénysorozatot –, valamint minden évben megemlékezéssel, koszorúzással és ingyenes térzenei koncerttel tisztelegnek a zeneszerző előtt Lehár Ferenc születésnapján, április 30-án. 2023-ban hagyományteremtő szándékkal hozták létre a nemzetközi operettfesztivált, melyen amellett, hogy megidézik az operettek fénykorát, olyan ismert kortársak, mint például Kálmán Imre művei is felcsendülnek.

V. A.

  1. LEHÁRFESZT – PROGRAM

Augusztus 29.

14:00 – Auto Mánia KN&Slovakia Ring autóbemutató – Klapka tér

14:00 – Az örök primadonna, Honthy Hanna – zenés életrajzi színmű – Tiszti pavilon

14:00 – Lehár Ferenc élete és művészete – kiállítás – Tiszti pavilon udvara

14:00 – Muzikális lurkók: kamarazenekar – Bertók Tibor vezetésével – Európa udvar

14:30 – Muzikális lurkók: néptánc, balett, showtánc és modern tánc – Czafrangó Sylvia MMAI – Európa udvar

15:00 – A zenés színpad pillanatai – fotókiállítás a Nemzetközi fotószalonnal – Nádor utca

15:00 – Primadonna ruhák és bonviván öltözékek felpróbálása – Tiszti pavilon

15:00 – Europe Direct – sátor.

15:30 – A 20. század autócsodái a Magyar Veterán Autósok Szövetsége közreműködésével – Klapka tér

16:30 – Az Operettkirály – film Lehár Ferencről – Tátra mozi

17:45 – Az asszony összetör – Kálmán Imre szerelmei – zenés életrajzi színmű Kékkovács Mara és Faragó András előadásában – Tiszti pavilon Amfiteátrum

20:00 – Szögény Dankó Pista – a Magyar Zenés Színház előadása – Tiszti pavilon Amfiteátrum

Augusztus 30.

14:00 – Hangszerkészítő műhely Katona Istvánnal – Czafrangó Sylvia MMAI – Európa udvar

15:30 – Muzikális lurkók: Hogyan készül a zenés színházi előadás? – Czafrangó Sylvia MMAI – Európa udvar

14:30 – Újhold régi zene- és táncegyüttes viselettörténeti felvonulása táncbemutatóval – Nádorutca–Lehár park–Megye utca

15:00 – Nosztalgiázás régi autókkal Komárom utcáin

15:00 – Europe Direct – sátor.

15:00-16:00 – Primadonna ruhák és bonviván öltözékek felpróbálása – Tiszti pavilon

15:45 – A 20. század autócsodái a Magyar Veterán Autósok Szövetsége közreműködésével – Klapka tér

16:00 – A zenés színház története – műhelybeszélgetés Szinetár Miklóssal (kérdez: Lengyel Emese újságíró) – Tiszti pavilon

16:30-17:00 – MagicMelodies musical trió műsora – Tiszti pavilon Amfiteátrum

17:15 – Dérynétől István, a királyig – a magyar zenés színház története – zenés színmű Ullmann Zsuzsa és Kovács Szilárd előadásában – Tiszti pavilon Amfiteátrum

18:45-19:15 – Újhold régi zene- és táncegyüttes barokk tánc és viselet bemutatója – Tiszti pavilon udvara

19:30 – Mulat az OPERETT – operett- és musicalgála a Dunakeszi Szimfonikus Zenekarral. Közreműködnek: Ballánová Viktória, Balogh Luca, Boncsér Gergely, Haraszti Elvira, Kovács Szilárd, Pavol Oravecz, Szondi Tamás, Ullmann Zsuzsa, Tímár Tímea, vezényel Farkas Pál – Tiszti pavilon Amfiteátrum

Augusztus 31.

9:30 – 12:00 – Délelőtti AGAPÉ – híres zeneszerzőink kedvenc ételei és fesztiválzárás – IV. Bástya, Bortrezor

Az eseményt az Európai Unió társfinanszírozásával az Interreg Magyarország-Szlovákia Program Kisprojekt Alapja támogatta.

A kisprojekt hozzájárul a polgárok és a képviseleti szervezetek ösztönzéséhez, hogy részt vegyenek az Európai Unió demokratikus és polgári életében és a Magyarország és Szlovákia polgárai közötti eszmecserék előmozdításához.

hirdetés