HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Kiabált a Mikulás a roma gyerekekkel – a rendőrság vizsgálja az ügyet

Kiabált a Mikulás a roma gyerekekkel – a rendőrság vizsgálja az ügyet

475
hirdetés

A rendőrség vizsgálja a poprádi Mikulásról készült videót, amely a közösségi hálón jelent meg – erősítette meg szerdán a TASR hírügynökségnek Daniel Džobanik, az Eperjesi Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője. A felvételen az látható, hogy Rudolf Kubus korábbi önkormányzati képviselő Mikulásnak öltözött a Matejovce városrészben tartott ünnepségen kiabált a roma gyerekekkel, mert rendetlenkedtek, és sértegette a szüleiket. Kubus állítja, ami a felvételen látható, azt kiragadták a kontextusból.

illusztráció, Pixabay

A videót több százan osztották meg, és számos lakos elítélte a közösségi médiában a mikulás viselkedését. „A bejelentés alapján vizsgálatot indított a poprádi rendőrség” – mondta Džobanik.
Kubus úgy véli, feleslegesen csináltak cirkuszt az ügyből. „A gyerekek kiabáltak, széttépték a dolgainkat, elvették az édességeket, ezért rájuk kiabáltam, hogy maradjanak csendben. Ezután lecsillapodtak a kedélyek, és folytattuk a programot. Nem tettem különbséget, mindenki megkapta az ajándékot, és nyugodtan elmentek. Ez miért nem szerepel a felvételen? A szülőknek kellett volna rendre inteniük a gyerekeiket, nem az közreműködőknek” – mondta a TASR hírügynökségnek Kubus, aki korábban már többször is volt Mikulás.
A poprádi önkormányzat évek óta megszervezi a Mikulás-napi programot, amikor a Mikulás ellátogat a gyerekekhez minden városrészbe.
A Szlovák Nemzeti Emberi Jogi Központ határozottan elítélte a történteket. Silvia Porubänová, a központ ügyvezető igazgatója azt mondta, tisztességes és bátorító szavak helyett szemrehányást, hangos kiabálást és fenyegetést kaptak a gyerekek. „Nemcsak azért szidta őket, ahogyan a Mikulás-ünnepségen viselkedtek, hanem azt is kiabálta, hogy nem normálisak, és hogy milyenek a szüleik. Főleg ha „cigányok”. Minden gyereket megillet, hogy tiszteletben tartsák emberi méltóságát, különösen egy ilyen ünnepélyes és pozitív eseményen” – mutatott rá.
Szerinte nem állja meg a helyét a „Mikulásnak” az az érvelése, hogy a dolgot kiragadták a kontextusból. Hangsúlyozta, hogy amit mondott, és ahogyan mondta, az semmilyen elfogadható kontextusba nem helyezhető. „Az ilyen események szervezése során ne feledkezzünk meg arról, hogy azoknak az etnikai, a nemzeti és vallási tolerancia, a béke, az egyenlőség és a barátság jegyében kell zajlaniuk. A poprádi Mikulásnak azonban nem sikerült betartania ezeket az elveket, elfogadhatatlanul viselkedett” – zárta Porubänová.
A videót több százan osztották meg, és számos lakos elítélte a közösségi médiában a Mikulás viselkedését. „A bejelentés alapján vizsgálatot indított a poprádi rendőrség” – mondta Džobanik.
Kubus úgy véli, feleslegesen csináltak cirkuszt az ügyből. „A gyerekek kiabáltak, széttépték a dolgainkat, elvették az édességeket, ezért rájuk kiabáltam, hogy maradjanak csendben. Ezután lecsillapodtak a kedélyek, és folytattuk a programot, Nem tettem különbséget, mindenki megkapta az ajándékot, és nyugodtan elmentek. Ez miért nem szerepel a felvételen? A szülőknek kellett volna rendre inteniük a gyerekeket, nem az közreműködőknek” – mondta a TASR hírügynökségnek Kubus, aki korábban már többször is volt Mikulás.
A poprádi önkormányzat már évek óta megszervezi a Mikulás-napi programot, amikor a Mikulás ellátogat a gyerekekhez minden városrészbe.

TASR

hirdetés
Previous articleNCZI: Egyre kevesebb az egészségügyi nővér, tavaly 400-zal csökkent a számuk
Next articleIllegális bevándorlás – Meghosszabbította a cseh-szlovák határ ellenőrzését a Fiala-kormány