HAZA KÜLFÖLD Illegális bevándorlás – Meghosszabbította a cseh-szlovák határ ellenőrzését a Fiala-kormány

Illegális bevándorlás – Meghosszabbította a cseh-szlovák határ ellenőrzését a Fiala-kormány

505
hirdetés

Meghosszabbította két héttel a cseh-szlovák határ ellenőrzését szerdán a cseh kormány, hogy megakadályozza a migránsok illegális bejutását az ország területére – jelentette a CT24 közszolgálati hírtelevízió kormányzati forrásokra hivatkozva.

Kép: illusztráció, PZ SR NR

    Marian Jurecka kormányfőhelyettes az értesülést újságíróknak a későbbi sajtótájékoztatón megerősítette. A belügyminiszter a szerdai kormánydöntésről egyelőre nem nyilatkozott.
„A cseh-szlovák kapcsolatok nagyon érzékeny problémájáról van szó, ezért választottuk a kompromisszumos megoldást” – jelentette ki Jan Lipavsky külügyminiszter.  „Másfelől tény, hogy nem kimondottan cseh-szlovák, hanem európai problémáról van szó. A migránsok problémáját európai szinten kell megoldani” – tette hozzá a cseh külügyek irányítója.
A köztelevízió értesülései szerint a cseh kormány állítólag azért döntött az intézkedés rövidebb, csak 14 napos meghosszabbítása mellett, mert nem szeretné tovább feszíteni a húrt a cseh-szlovák kapcsolatokban. Vezető szlovák politikusok ugyanis a közelmúltban többször nyíltan bírálták a cseh lépést, amely szerintük ellentétes a kétoldalú megállapodásokkal és a visszaadási szerződéssel. A két miniszterelnök megállapodása szerint a felek szakértői szinten is tárgyalni fognak a problémák megoldásáról.
A szeptember végén bevezetett, és azóta néhányszor meghosszabbított intézkedés december 12-én jár le.
A határellenőrzések meghosszabbítását Vít Rakusan belügyminiszter javasolta a kormánynak. A tárcavezető még kedden a televíziónak azt mondta, hogy az intézkedést 30 nappal szeretné meghosszabbítani.
Vít Rakusan korábban azt mondta, hogy a témát a karácsonyi ünnepek alatt Martin Vondrácek országos rendőrfőkapitánnyal is megvitatja.
A schengeni szabályok szerint a határellenőrzések legfeljebb fél évig, azaz március végéig maradhatnak érvényben. „Nem akarunk addig várni, szeretnénk tárgyalni a szlovák féllel a megoldásról, például a közös határőrjáratok bevezetéséről már a szlovák oldalon” – jegyezte meg a televízióban a miniszter. Kijelentette, hogy az eddig foganatosított intézkedések sikeresek, és a cseh diplomácia tevékenysége is eredményt hozott, például előrehaladtak a tárgyalások Szerbiával, hogy egyeztesse vízumpolitikáját az Európai Unióval.
A csehek által őrizetbe vett illegális migránsok többsége szíriai állampolgár, akik Szerbián és Magyarországon keresztül érkeznek Szlovákiába, majd Csehországon keresztül próbálkoznak eljutni Németországba – hangzott el a televízióban.
„A migráció megfékezése szempontjából a magyar-szerb határ védelme kulcsfontosságú. Csehország kész megduplázni, 40-ről 80-ra emelni az ott szolgáló rendőrei számát” – mondta korábban Petr Fiala cseh kormányfő újságíróknak egy prágai sajtótájékoztatón.


MTI

hirdetés
Previous articleKiabált a Mikulás a roma gyerekekkel – a rendőrság vizsgálja az ügyet
Next articleHeger: Ukrajnának segítségre lesz szüksége a télen