HAZA RÉGIÓ Ki kapta az idei „selyés” ballagási ünnepségen a Kaszás Attila-díjat?

Ki kapta az idei „selyés” ballagási ünnepségen a Kaszás Attila-díjat?

1033
hirdetés

A Selye János Gimnázium elsős diákjaként a 2019-es év legjobb esszéírója volt a középiskolások között. A sokoldalú tehetsége bizonyításának később gátat vetett a Covid-járvány. Majd az előző és az idei tanévben is a Szép Magyar Beszéd verseny országos döntőjében kategóriája országos győztese lett. A május 19-i ballagási ünnepségen pedig a Kaszás Attila-díjat vehette át a kreatív „gimiszes” diák. A Lénárt Dórával készített interjúnk során ámulva tudtuk meg, hogy milyen pályára készül a neves komáromi alma mater és Felsőszeli egyik büszkesége.

Tisztelgés a díj névadójának emléke előtt

„Nekem a Kaszás Attila-díj későbbi átvétele már elsősként nagy álmommá vált. Sosem szoktam elbízni magam, de reméltem, hogy miután azért megdolgoztam, ma megkapom. Kezdettől fogva a GIMISZ Diákszínpad tagja voltam, de a koronavírusjárvány a színjátszásnak sem kedvezett. Már elsősként is készültünk a Jókai Napokra, ám azt meghiúsította a pandémia, ami a másodikos szereléplésünknek is gátat vetett. Harmadikosként aZonban a középső GIMISZ-szel, a Covid alatti bezártságunk megéléséről szóló összeállításunkkal már szerepelhettünk az országos fesztiválon. Negyedikesként pedig a Fekete Péter című zenés nagyprodukciónk következett, amelyben Claire bőrébe bújhattam” – foglalta össze a „gimiszes” pályafutását a végzős diák.

Claire, a csetlő-botló gépírólány szerepében

E szerepével kapcsolatban azt is elárulta, hogy miután a YouTube-on megnézte a Vígszínház Fekete Péter-előadását, Claire, a csetlő-botló, majd megszépülő gépírólány vagy Colette, az elkényeztetett kisasszony szerepére ácsingózott.

Először azt gondoltam, hogy talán Colette-t szívesebben játszanám el, de Bajkainé  Csengel Mónika rendező Claire-ként akart látni a színpadon. Örültem, hogy a két szerep közül az egyik az enyém lett, de az általam később megkapott, sok dalbetétre nem számítottam. Végül a dalokkal is megbirkóztam. Szerencsére, miután enyhült a járványhelyzet, valamennyi betervezett előadást bemutathattuk, s e vígjátékkal a közönség tetszését is elnyertük”

– fejtette ki.

„Rút kiskacsából” vonzó hölggyé változva a Fekete Péter-előadásban

Mint mondta: csak a mai ballagáson derült ki, hogy ő kaphatja meg a négyéves, de főként a végzősként nyújtott „gimiszes” teljesítményéért járó Kaszás Attila-díjat.

„A „gimiszes” diáktársaim közül többen mondogatták, hogy biztos én kapom majd meg e díjat, de szerintem a Fekete Péter szereplői közül arra többen is esélyesek voltunk. Persze, reménykedtem, hogy majd én vehetem át. Amikor Mónika belekezdett az idei díjazott méltatásába, és rám pislantott, már magamra ismertem, és nagyon elérzékenyültem. Boldogan vettem át a díjjal járó oklevelet és pénzjutalmat” – nyilatkozta a továbbiakban.

Újabb oklevelével Kaszás Attila szobránál

Nem hagyható szó nélkül a másik nagy sikere sem, hogy a tavalyi országos győzelme után a Szép magyar beszéd nyelvművelő verseny idei kassai döntőjében ismét a kategóriája győztese lett. Az idei zsűri szerint e verseny történetében soha nem találkoztak ilyen sok felkészült versenyzővel, igényes szövegalkotással, sokszínű előadásmóddal, mint ebben az évben.

Sokszínű egyéniség a színpompás ballagási díszítés előtt

„Mivel korábban már nagy rutint szereztem e megmérettetésen, szerettem volna még egyszer az élen végezni, ami sikerült is. Az érettségivel záruló szakok kategóriájában 16-an jutottunk be az országos döntőbe. A verseny 3 részből állt: először az általunk választott szöveget kellett a lehető legszínvonalasabban tolmácsolni. Ezt előzőleg Farkas Adrianna felkészítő tanárommal alaposan begyakoroltuk, amit ezúton is köszönök neki. A másik feladat a helyszínen kapott szöveg értelmezése és felolvasása volt, 15 perces felkészülés után. Utolsóként a szövegalkotási rész következett, amit a többség által legnehezebbnek tartott forduló, de én legjobban azt élveztem. Öt téma közül választhattunk, s a megadott műfajban, 15 perces felkészülés, jegyzetelés után 3-5 percig kellett a választott témáról beszélni. Eközben a rögtönzésre és a beszédkészségre helyeződött a legnagyobb hangsúly. Majd a három forduló összesítése után hirdettek eredményt” – ecsetelte a részleteket.

Viszlát, 4.B az osztálytalálkozókon!

Mindezek hallatán feltételezhető, hogy a Kaktusz gimis diáklap jó tollú, volt főszerkesztője a szóbeli érettségije után majd mindent elkövet azért, hogy a jövendő színművészek, műsorvezetők vagy újságírók táborát erősítse. De más irányt választott magának…

„Valóban, sokan azt várták tőlem, hogy tévés bemondó, újságíró vagy magyar nyelv és irodalom szakos tanár legyek. Mi tagadás, korábban mindez megfordult a fejemben, de e tanévben rájöttem, hogy nagyon szeretem a matematikát és a logikai feladatokat. Végül olyan egyetemi szakot választottam, amely során ötvöződnek a humán-nyelvi és reál készségek, s így esett a választásom a közgazdaságtanra. Szerdán kaptam meg a pozsonyi Comenius Egyetem e-mailjét, miszerint ha sikeresen leérettségizem, akkor e szakra már fel vagyok véve. Persze, előfordulhat, hogy ha majd lediplomázom, akár szakújságíró vagy író is lehetek, de az még odébb van. Addig is a felsorolt tevékenységeket hobbi szinten tovább végezhetem” – zárta tájékoztatását Lénárt Dóra, aki tisztelete jeleként egy csokor virágot helyezett el Kaszás Attila Jókai Színház előtti szobránál. Az ifjú tehetségnek az olvasóink nevében is gratulálunk, és további szép sikereket kívánunk!

Lufin repült ki a gimiből…

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleA Smer-SD nyerte volna májusban a választást, a Hlas-SD és a PS előtt
Next articleMár jócskán ezer felett a Gáborkáért futó lábak száma, kedd éjfélkor zárul az előregisztráció