HAZA KULTÚRA Kétfelvonásos „hetvenkedés“ a Komáromi Jókai Színházban

Kétfelvonásos „hetvenkedés“ a Komáromi Jókai Színházban

576
hirdetés

Tavaly ősszel a Komáromi Jókai Színház elődintézménye, a Magyar Területi Színház 1952. október 1-jei megalakulása előtt tisztelegtek nívós gálaműsorukkal annak jelenlegi és nyugalmazott művészei. A február 4-ei teltházas folytatással pedig a többnyire fiatal és középkorú aktorok arra emlékeztek, hogy a MATESZ 1953. január 31-én tartotta a Tűzkeresztség című, első előadását.

Gál Tamás színidirektor Nagy Klárával az ünnepi torta felszelése közben

A szombat esti „hetvenkedés“ nyitányaként Gál Tamás Jászai Mari-díjas színművész, a KJSZ igazgatója üdvözölte a közönséget. Annak soraiban dr. Balogh Csaba – Magyarország rendkívüli és meghatalmazott szlovákiai nagykövete, Bárdos Gyula – a Csemadok országos elnöke, Csáky Pál ex-miniszterelnök-helyettes, volt európai parlamenti képviselő, Keszegh Béla – Komárom polgármestere, Becse Norbert – a Szövetség Komáromi járási elnöke, valamint több megyei és városi képviselő is helyet foglalt.

Gál Tamás Jászai Mari-díjas színművész, a KJSZ igazgatója üdvözölte a közönséget

Miután a direktor jellemezte a megalakulást követő színházi korszakokat, örömmel nyugtázta: „Színházunk a különféle megpróbáltatások ellenére, ma is működik“. Azután Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója „52 társa nevében is“ köszöntötte a KJSZ-t: „Én most jó szót hoztam, s beszéljen helyettem József Attila! Isten éltesse e magyar színházat!“ – fogalmazott, s A Dunánál című verssel hangsúlyozta: „…rendezni végre közös dolgainkat,/ ez a mi munkánk; és nem is kevés“.

A gálaműsor csoportos nyitányának egyik pillanata

Majd Becse Norbert megemlítette, hogy a KJSZ 22 évvel ezelőtt került Nyitra megye fennhatósága alá, s azóta „a politikum felelőssége is, hogy mekkora támogatást kap, ki áll az élén… Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a színház működéséhez, a nagyérdemű felhőtlen szórakoztatásához biztosítsuk az anyagi hátteret“. Köszönetet mondott a magyar kormány mindennemű támogatásáért és a szponzorok segítségéért is. További sok sikert kívánva, mindenkit arra sarkallt, hogy „óvjuk és szeressük a KJSZ-t, mert nagy szükségünk van egymásra“.

Hostomský Fanni és Béhr Márton műsorvezetőként Gubík Ági színművésszel

A hozzávetőleg háromórás gála során a jelenlegi társulati tagok a pozsonyi magyar „színművészetisekkel“ és azokkal a meghívott vendégművészekkel együtt, akik az elmúlt húsz évben gyakran játszottak a KJSZ-ben, a kedvenc produkcióikból és a közönségsikerekből adtak elő részleteket. A műfaji sokszínűség jegyében összeállított gálaműsor szerkesztéséből oroszlánrészt vállalt Olasz István színművész és Pálinkás Andrássy Zsuzsanna korrepetítor-zenei vezető. Kamerák segítségével a kulisszák mögé is beleshettünk, s az ott történtek mosolyt csaltak az arcunkra…

A gálaműsor szerkesztéséből oroszlánrészt vállalt Olasz István színművész

A közönség hosszas állótapsával végződő összeállításról, amelyet az előcsarnokban ünnepi tortaszelés és nyilvános fogadás követett, további részleteket a Magyar 7 hetilap február 7-i számában olvashatnak.

Stubendek Katalin Csárdáskirálynőként remekelt

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

Fotók: Nagy-miskó Ildikó és Dömötör Ede

hirdetés
Previous articleGyilkossági kísérlet a komáromi vasútállomáson
Next articleTörök-szíriai földrengés – Erdogan: legkevesebb 912 halottjuk van a földrengéseknek