HAZA RÉGIÓ Keszegh Béla levéllel fordult az országos tiszti főorvoshoz

Keszegh Béla levéllel fordult az országos tiszti főorvoshoz

714
hirdetés

Tisztelt Ján Mikas országos tiszti főorvos!

A járványügyi helyzet kezelésében a lakosok és az önkormányzatok követik az előírásokat, azonban egyelőre messzinek tűnik a teljes nyitás, amikor visszatérhetünk a régi életünkhöz. Komárom város rendszeresen részt vállal a tesztelésben, folyamatos a szűrés. Kétségeink vannak a teljes teszteléssel kapcsolatosan, ugyanakkor a célirányos tesztelésnek megvan az észszerű alapja. Komárom város ezért teljes mértékben biztosítja az iskolák újra nyitásához a szűrést, a munkahely védelme miatt a cégekben is tesztelést biztosít, továbbá a szolgáltatások folyamatos biztosítása mellett a hivatalnokok és a városi cégek alkalmazottjait is rendszeresen teszteli. 

Az eredmények sokat javultak az elmúlt 3 hónapban, ugyanakkor a lakosok még nem látják azt a pontot, amikor visszatérhetnek az életükhöz. Ebből adódóan szeretnénk megfogalmazni egy javaslatot, amihez az illetékes szerv engedélye szükséges. A kezdeményezés pilóta projekt jellegű lehet, amelynek tapasztalatai nem csak az ország, de akár más országok számára is hasznosak lehetnek.

A javaslatunk lényege a felelősségteljes és biztonságos nyitás, mivel ez a vírus már nem tűnik el, meg kell tanulni vele élnünk. A biztonsági tényezők többszintű betartásával nem látunk okot arra, hogy ne legyen próba jelleggel nyitás. A szerzett tapasztalatok más régiókban is alkalmazhatók, folyamatosan kiértékelhetők. A gazdasági károk, a tapintható feszültség és a társadalom romló lelki állapota szinte mindenhol tetten érhető, ezért szeretnénk olyan megoldást javasolni – és ehhez engedélyt kérni – amely más európai nagyvárosokban már kipróbáltak.

Az elképzelésünk szerint 3 szintű biztonsági lépcsővel elkezdődhet a nyitás. Elsőként kinti rendezvényekről lenne szó – sportesemények, kinti kulturális programok, szolgáltatások – amelyek járványügyi szempontból is jobban kezelhetőek.

 

A nyitás alapja lehet a következő hármas biztosítása:

  1. Oltási igazolás/90 napnál nem öregebb igazolás a betegségről/friss antigén vagy PCR teszt
  2. Biztonságos távolság tartása
  3. Megfelelő védőeszköz, FFP2 reszpirátor használata, fertőtlenítés.

 

Ezen feltételek mellett kérünk engedélyt a következő események megszervezéséhez úgy, hogy az önkormányzat biztosítja a fenti háromszintű biztosítást:

  • A helyi focicsapat mérkőzései – kinti lelátón, a nézők közt kellő távolsággal, belépés csak aznapi negatív antigén teszttel a városi rendőrség felügyelet mellett, FFP 2 reszpirátorban
  • Kinti kulturális rendezvények – kinti lelátón, a nézőszám korlátozásával, a nézők közt kellő távolsággal, belépés csak aznapi negatív antigén teszttel a városi rendőrség felügyelet mellett, FFP 2 reszpirátorban
  • Szolgáltatások az éttermi teraszokon – kinti területen, a vendégek közt kellő távolsággal, belépés csak aznapi negatív antigén teszttel
  • A helyi bolhapiac teljes működése – belépés csak aznapi negatív antigén teszttel a városi rendőrség felügyelet mellett, FFP 2 reszpirátorban
  • Egyházi szolgálatok (beltéri esemény) – a hívők közt kellő távolsággal, belépés csak aznapi negatív antigén teszttel, FFP 2 reszpirátorban

A fenti események közül bármelyikre szívesen fogadjuk az engedélyt. Partnerek vagyunk a tapasztalatok megosztásában, esetlegesen a résztvevők járványügyi monitorozásában (a szükséges engedéllyel), hogy ezzel segítsük a járványügyi tapasztalatokat. Komárom szívesen részt vállal egy olyan kezdeményezésben, amely az ország többi részének is tapasztalatul szolgálhat.

Meggyőződésünk, hogy a nagy számban végzett antigén tesztelésnek – ahogy a szakemberek is javasolják – nem a büntetésre kéne épülni, hanem a jutalmazásra. Nem az ellenőrzés fenyegetettsége tudja bevonni igazán a lakosokat, hanem az a tény, hogy ezzel további lehetőségek nyílnak meg előttük. Lehet ez egy focimeccs, egy vasárnapi istentisztelet vagy egy kávé a belvárosi teraszon.

Figyelve az eseményeket nehéz elhinni, hogy teljesen eltűnik a vírus. Emiatt volna szerencsés megtalálni a biztonságos módját, hogy az emberek újra élhessenek. Mert a szellemi terhelésnek is vannak korlátjai és a gazdasági  visszaesésnek is vannak bizonyos tűréshatárai.

Mivel a felvázolt javaslat minden olyan racionális szempontot figyelembe vesz, ami az eddigi járványügyi intézkedések része volt, ezért is bízunk a gyors válaszában. A helyi közegészségügyi hivatal is nagyszerű munkát végez, ezért is bízunk abban, hogy a járványhelyzet kezelésében szoros együttműködve léphetünk előre. Az emberek érdekében, akár jó példát mutatva másoknak.

 

Üdvözlettel

 

Keszegh Béla, polgármester

 

kép: pixabay

hirdetés
Previous articleElhunyt Dr. Baštrnák Ferenc nyugalmazott sebészfőorvos
Next articleKomáromi Egyetemi Napok