HAZA BELFÖLD A bundabotrányban Szlovákia is érintett

A bundabotrányban Szlovákia is érintett

781
hirdetés
41583Szlovákiába is begyűrűzött a cseh bundabotrány, amely során a mérkőzések befolyásolása és sportfogadási csalások gyanújával több tucat labdarúgót vett őrizetve a cseh rendőrség korrupcióellenes részlege. A rendőrség ez idáig már hét szlovákiai játékos ellen is vádalt emelt a cseh futballvilágot megrázó korrupciós üggyel kapcsolatban.

A Corgoň-liga négy jelenleg is aktív dunaszerdahelyi játékosáról van szó, illetve három volt társukról. Az aktív négyest kenőpénz elfogadásával, három volt társukat pedig megvesztegetéssel vádolja a rendőrség. A hírt Tibor Gašpar rendőrfőnök jelentette be sajtótájékoztatóján. „A labdarúgó-mérkőzések befolyásolásának szervezett formájú bűncselekményét első ízben sikerült felgöngyölíteni. A csoport élén egy ázsiai ember állt, aki a szlovákiai közvetítőkön keresztül szólította meg a csehországi és a hazai játékosokat. Kétezertől 60 ezer euróig kínáltak és fizettek egy-egy találkozóért kenőpénzt. Összesen 19 meccsről volt szó Szlovákiában és Csehországban, beleértve a legmagasabb szintű versenyek és ligák mérkőzéseit is. Minden esetben online fogadásról volt szó ázsiai fogadóirodákban” – jelentette be Gašpar, hozzátéve, a gyanúsítottak közül az egyik személy együttműködik a rendőrséggel, ezért nincs letartóztatva. Megvesztegetéssel a rendőrség Ivan Ž, Róbert R. és Marián D. volt játékosokat vádolja, kenőpénz elfogadásával pedig Michal D., Ivan H., Tomáš H. és Marek B. dunaszerdahelyi focistákat. A nevük kezdőbetűi szerint Ivan Hodúrról, Michal Dianról, Tomáš Huberról és Marek Božoňról, a DAC játékosairól van szó.
A bundázás menete az volt, hogy Ivan Ž. kiválasztotta a futballmeccset, meghatározta a mérkőzés eredményét és a kenőpénz nagyságát. Majd Róbert R. és Marián D. további személyeken keresztül megszólította a játékosokat, akik azután a játékukkal befolyásolták a mérkőzés eredményét” – ecsetelte a rendőrfőnök, aki szerint a meccs 15. percében döntötték el, hogy manipulálják-e a mérkőzést, amikor az online fogadóirodák már megjelentették a tétjeiket. „Ha az ajánlat egyezett a játékosokkal előre megegyezett eredménnyel, akkor közvetítő a stadionban maradt, ami jelzés volt a játékosok számára, hogy az ajánlat áll, és igyekezniük kell a megegyezett eredményt elérni. Ha azonban a közvetítő távozott a stadionból, az azt jelentette, hogy az egyezség nem áll. A kenőpénzeket mindig a meccs után fizettek ki, a 19 mérkőzésért összesen minimum 210 ezer eurót. Egy manipulált meccsért mintegy 50 ezer eurós hasznot zsebelt be az ázsiai tippelő.
A rendőrségi akció Szlovákiában és Csehországban is egy napon, szeptember 11-én zajlott, a rendőrök összesen 18 embert vettek őrizetbe, abból hatot Szlovákiában, a többit Csehországban. A megvesztegetéssel vádolt személyek 2-5 évig, a kenőpénz elfogadásával vádlottakat pedig 3-8 évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.
Prágai értesülések szerint a nyomozást Egon Vuch, a Teplice játékosa indította el, aki feljelentést tett, hogy megkörnyékezték, de ő nem volt hajlandó bundázni.
A dunaszerdahelyi DAC állásfoglalása szerint nekik nem volt értesülésük az ügyről, csak a sajtóból szereztek tudomást a sokkoló hírről, miszerint a csehországi bundabotrányba a dunaszerdahelyi klub játékosai is belekeveredtek. „Érthető, hogy a klub nevének árt az ilyen cselekedet, amiről legkevésbé sem volt tudomásunk, és árt mindenkinek, aki nap mint nap a klubért dolgozik és mélységesen elítéli az ilyen cselekedet azzal a tudattal, hogy az ilyen módszerek nemcsak az ő munkáját, hanem az egész szlovákiai labdarúgást szétrombolják és értéktelenné teszik” – áll a DAC állásfoglalásában, amely elhatárolódik az esettől, és az ügy felderítése során felajánlotta az együttműködését.

Aktualne.sk nyomán, dé, Felvidék.ma

hirdetés