HAZA RÉGIÓ IV. Aranycsapat Kupa – újabb beregszászi győzelemmel

IV. Aranycsapat Kupa – újabb beregszászi győzelemmel

539
hirdetés

Az április 26-án kezdődött Komáromi Napok keretében, a Kárpátia Sport Polgári Társulás és a Komáromi Sporthagyományokat Őrző Kerekasztal szervezésében, a Duna két oldalán valósult meg a Kárpát-medencei teremlabdarúgó torna, a IV. Aranycsapat Kupa. Az esemény fővédnöke dr. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, védnökei Keszegh Béla és dr. Molnár Attila polgármester, résztvevői pedig kárpátaljai, felvidéki és magyarországi középiskolások voltak. Akárcsak tavaly, úgy az idén is, a viadal a kárpátaljai FC Beregvidék győzelmével zárult.

Az FC Beregvidék győztes játékosai

Az összmagyar teremlabdarúgó tornát az angol–magyar 6:3 mérkőzés 70. évfordulója, a Zakariás 100 Emlékév és a Lóránt Gyula 100 Emlékév tiszteletére rendezték meg oly´ módon, hogy annak megnyitó ünnepségét az észak-komáromi, a díjkiosztással egybekötött eredményhirdetését pedig a dél-komáromi sportcsarnokaiban tartották meg.

Az idei résztvevők a Nélküled című dal éneklése közben

A hagyományos megmérettetésen Magyarországról a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, a dél-komáromi Jókai Mór Gimnázium, a Kiskunhalasi Református Gimnázium és Kollégium, illetve a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, a Felvidékről az észak-komáromi Selye János Gimnázium, a Dunaszerdahelyi Középfokú Sportiskola és az Ógyallai Építőipari Szakközépiskola, valamint a tavalyi győztes, a kárpátaljai Beregvidék FC diákcsapata küzdött az Aranycsapat Kupa vándorserlegért, amit újabb egy évre a kárpátaljaiak vihettek haza. Ha majd azt harmadszor sikerül megnyernie, akkor véglegesen a tulajdonában marad.

A Kiskunhalasi Református Gimnázium és Kollégium 2. helyezett csapata

A dobogó 2. fokára a kiskunhalasiak, 3. fokára pedig a dunaszerdahelyiek kerültek. Negyedik az ógyallai, ötödik a dél-komáromi, hatodik a debreceni, hetedik az észak-komárom, nyolcadik pedig a kőszegi csapat lett.

A Dunaszerdahelyi Középfokú Sportiskola 3. helyezett csapata

Az esemény keretében annak résztvevői másodízben ültettek emlékfát az Aranycsapat tiszteletére, ez alkalommal a dél-komáromi Petőfi Sándor Általános Iskola kertjében, ezzel még nagyobb nyomatékot adva az anyaországban és az elcsatolt országrészekben élő magyarok összetartozásának, egymásra utaltságának. E fák Komáromban, az Összetartozás Városában ugyanúgy jelképezik a szétszakított magyarság mindenkori együvétartozását, mint a másutt korábban elültetett Rákóczi- és Petőfi-emlékfák.

Közös emlékfa-ültetés a dél-komáromi Petőfi Sándor Általános Iskola kertjében

A komáromi rendezvény célkitűzésével összecsengett id. Lomnici Zoltán ünnepi beszéde, amelyben a magyar nemzet legnagyobb traumájára emlékeztetett. „Trianont elfelejteni, megbocsátani nem lehet: szétszabdalt nemzet, szétszakított családok, kettészakított városok. De gyógyítani lehet a sebeket. Meg lehet tenni annak érdekében mindent, hogy a Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken és Erdélyben megmaradjanak a magyarok, s a nyelvi határ a Kis-Magyarország határával ne legyen azonos” – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: az Aranycsapat Kupa rendezvény alkalmas arra, hogy megmutassa a magyar egységet és azt, hogy a Szent István-i Magyarország bizonyos értelemben ma is létezik.

Pallag György mérnök, a Kárpátia Sport PT elnöke is üdvözölte a résztvevőket

Az esemény szervezői nevében Vörösházi Tibor és Pallag György mérnök is üdvözölte a résztvevőket, s köszöntőt mondott még Keszegh Béla, Észak- és dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere. A megnyitón többek között jelen voltak az Aranycsapat Testület tagjai, a történelmi egyházak képviseli és mindkét Komárom több intézményének vezetői is.

Dr. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke a Czibor-sír koszorúzása közben

Méltó záróakkordként a jelenlevők koszorúkat és virágokat helyeztek el az Aranycsapat komáromi születésű, hajdani kiváló balszélsőjének, Czibor Zoltánnak a sírjánál. A néhai labdarúgó Komáromban nőtt fel, majd élete utolsó éveit is ott töltötte. Közben több magyarországi focicsapatban, így az FTC-ben és a Honvédban is játszott, ám világsztárrá a Barcelonában vált. 1997. szeptember 1-jén hunyt el.

Az egykori barcelonai világsztár dél-komáromi sírjánál

Nagy-Miskó Ildikó, szurkolo.sk

fotók: Rákos Ferenc Csaba

hirdetés
Previous articlePápalátogatás – Ferenc pápa: a háború szólistái törnek utat maguknak
Next articleAlacsony színvonalú mérkőzésén döntetlenezett itthon a KFC