HAZA KÜLFÖLD Illegális bevándorlás – Horvátországban egy nap alatt négy embercsempészt vett őrizetbe a...

Illegális bevándorlás – Horvátországban egy nap alatt négy embercsempészt vett őrizetbe a rendőrség

511
hirdetés

A Zágrábból Fiumébe (Rijeka) vezető autópályán a horvát rendőrök egy nap alatt négy embercsempészt vettek őrizetbe, akik gépkocsival szállítottak tovább az országba illegálisan érkezett migránsokat – közölte kedden a Tengermellék-Fennsík megyei (Primorsko-goranska zupanija) rendőrkapitányság.

Kép: illusztráció, Pixabay

    A rendőrök vasárnap délután egy 41 éves horvát állampolgár furgonjában nyolc külföldi állampolgárra bukkantak, akik illegálisan léptek be Horvátországba. Ugyanaznap egy 43 éves magyar állampolgár gépkocsijában négy migránst találtak. Hétfőn reggel egy német rendszámú autóban két orosz állampolgárt tartóztattak fel a hatóságok, ők két külföldi állampolgárt szállítottak, akiket korábban már eltiltottak a horvátországi beutazástól.
A négy embercsempészt őrizetbe vették, és bíróság elé állítják. Az illegális bevándorlók kinyilvánították nemzetközi védelem iránti kérelmüket.
A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint Horvátországban az év első hat hónapjában 29 500 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami 170 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában volt.
Idén megnőtt a menekültstátusz iránti kérelmek száma is, mivel Horvátország január elsejétől a schengeni övezet tagjává vált. A menedékkérők azonban néhány napon belül általában elhagyják Horvátországot, majd élnek a szabad mozgás jogával az Európai Unió szinte teljes területén.
A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Bosznia-Hercegovinába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába szeretnének eljutni.


MTI

hirdetés
Previous articleElkészült Komárom város faiskolája
Next articleÚjabb bérlakások kérelmezhetők Komáromban