HAZA HÍR-MIX Újabb bérlakások kérelmezhetők Komáromban

Újabb bérlakások kérelmezhetők Komáromban

923
hirdetés

Korábban megírtuk: tavaly augusztus 15-ig Komárom Örsújfalu városrészének egykori alapiskolája épületében létesített startlakásokat lehetett igényelni, s azok kulcsait októberben vehették át a családok. A város folytatódó bérlakás-programjának köszönhetően ez év augusztus közepéig pedig a fészekrakást segítő, belvárosi bérlemények kérelmezhetők a városi hivatal illetékes osztályán. Túljelentkezés esetén sorsolással döntenek az új otthonok bérlőinek személyéről.

Végéhez közelednek az átépítési munkálatok

Az e témáról tavaly júliusban írt cikkünket Keszegh Béla polgármester ezzel az ígérettel zárta: „További 16, átlagosan 60 négyzetméteres bérlakás és a parkolóhelyek kialakításának a jóváhagyására várunk. A további startlakások majd a Komáromi Járási Hivatal belvárosi, történelmi épületéhez hozzáépített, újabb szárnyban létesülnek. Ha a pozsonyi döntéshozóktól gyorsan megkapjuk az engedélyeket, akkor már idén ősszel beindulhat az újabb építkezés“.

Örvendetes, hogy a napokban Komárom város Facebook-oldalán is megjelent az említett ígéret mielőbbi valóra váltásával kecsegtető közlemény: „Szeretnél egy modern, energiatakarékos, fészekrakó lakást a belvárosban? Elfogadható áron, alacsony rezsivel? Parkolóhelyekkel? Kilátással az egyik legnagyobb parkra? Őszre elkészül további 16 bérlakás a város központjában, amelyekre már lehet küldeni a kérvényeket. Túljelentkezés esetén a lakások sorsolással lesznek kiutalva, így mindenki egyforma eséllyel indul“.

A városi önkormányzat a 2023. június 29-én elfogadott, 148/2023. számú rendeletével hagyta jóvá az újabb ingatlanok bérlési feltételeit. A vélhetően bő egy év alatt, vagyis novemberig elkészülő, 48 és 75 négyzetméter nagyságú bérlakások a Matica-székház szomszédságában, az M. R. Štefánik tér 10. szám alatt várják majdani bérlőiket, akik a Komáromi Városi Hivatalban, az e célt szolgáló nyomtatványon, augusztus 15-ig nyújthatják be az igénylésüket. Azon azt is meg kell jelölniük, hogy két- vagy háromszobás lakást bérelnének-e. Lakásnagyságtól függően havi 223 és 348 euró közti bérleti díjat kell majd fizetni.

A részletes pályázati feltételek megtalálhatók a város hivatalos honlapján: https://komarno.sk/hu/mit-hogyan-intezzuk-el/.

Azokból egyebek mellett kiderül, hogy a kérelmező személynek 45 évnél fiatalabbnak kell lennie, ifjú család esetében pedig a bérleti szerződés aláírásának napján legalább az egyik szülőnek teljesítenie kell ezt a feltételt. A korábbi korhatár emelését az indokolja, hogy manapság sokan csak a 30-40-es éveikben alapítanak családot. Minden igénylőnek azt is bizonyítania kell, hogy a kérvénye beadása előtt három évig folyamatosan Komáromban élt és/vagy dolgozott, illetve vállalkozott, ahogy azt is, hogy a város felé nincsenek tartozásai. Továbbá a kérelmezők háztartásbeli, havi közös jövedelmét is igazolni kell.

A tervezett lakóház látványterve

A még felújítás alatt álló épületet eredeti formájában a múlt század 60-as években emelték, és az sokáig a Komáromi Járási Hivatal több irodájának helyszínéül szolgált. Az 1,15 millió euró értékű átépítés mintegy egyharmadát állami támogatásból, kétharmadát pedig az Állami Lakásfejlesztési Alaptól felvett, kedvező hitelből fedezi a város. A korszerűsített  épület udvarában 22 parkolóhely is létesül a bérlők számára, ekképp mentesítve őket a belvárosi parkolás nehézségeitől.

A lakások kiutalásáról majd a városi képviselőtestület az illetékes bizottság ajánlása alapján határoz. Bővebb információt a városi hivatal vagyonjogi osztályának bérlakás-részlegén Habenicht Hajnalkától (035/2851314) és Muszela Judittól (035/2851315) lehet kérni, s az érdeklődőknek érdemes alaposan átolvasniuk az említett honlapon feltüntetett útmutatást is.
Szinte már látom is, ahogy a „tengerész-parkot“ benépesítik a sétálgató, babakocsikat tologató párok, akiknek a Komáromban marasztalását is megcélozta a városi bérlakás-program. Csakhogy mindehhez a parkbeli biztonságérzetük növelésére is nagy szükség lenne. Ugyanis jelenleg sötétedés után kevesen mernek bemerészkedni e zöldövezetbe, ahol többnyire hajléktalanok tartózkodnak, és viselkednek csöppet sem kívánatos módon. Az alkoholos-drogos mámorukban ordibálnak, szemetelnek, a bokrokat használják illemhelyként, s pénzt kéregetnek a járókelőktől. Mindennek már én is többször szemtanúja voltam. Talán a városi rendőrök gyakori ottani járőrözésével orvosolni lehetne e problémát és megelőzni a vandálok padrongálást is, ami a helyi lakosokon kívül a színpompás, felújított szökőkútban gyönyörködni akaró turisták körében sem vet jó fényt Komáromra…
Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk
hirdetés
Previous articleIllegális bevándorlás – Horvátországban egy nap alatt négy embercsempészt vett őrizetbe a rendőrség
Next articleA Komáromi Kórházban világra jött az idei esztendő 400. kisbabája