HAZA HÍR-MIX Idei Komáromi Napok: P. Mobil-, Beatrice-, Caramel-, Margaret Island-koncert és sok más...

Idei Komáromi Napok: P. Mobil-, Beatrice-, Caramel-, Margaret Island-koncert és sok más vonzó program

277
hirdetés

Keszegh Béla, Észak-Komárom és Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere stílusosan a tavasz első napján a túlparti Monostori híd-látogatóközpontban tartotta a térség legjelentősebb tavaszi fesztiváljával, a bő egy hónap múlva kezdődő Komáromi Napokkal kapcsolatos, közös sajtótájékoztatóját.

A két országban levő Komárom polgármesterei

„Mindig elmondjuk, hogy az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc idején az osztrák császári csapatok ostromgyűrűt vontak Komárom köré, és megtámadták a komáromi erődrendszert. A hős várvédők azonban nemcsak visszaverték a császári csapatok támadását, hanem az ostromgyűrűt is szétzúzták egy győztes csatában“ – emlékeztetett a dél-komáromi városvezető. Rámutatott: a történtek miatt április 26. Komárom ünnepnapja és minden évben a Duna két oldalán megrendezendő, európai viszonylatban is (el)ismert fesztivál, a már hagyománnyá érett Komáromi Napok rendezvénysorozat nyitónapja.

Leginkább az összetartozásunkról szól ez a fesztivál!
„Az egyhetes rendezvény a példamutatásról, a barátságól, a szeretetről és leginkább az összetartozásunkról szól, hiszen a két országban fekvő Komárom közös rendezvényéről van szó“

– hangsúlyozta elöljáróban. Mint mondta: délen a felvezető programsor már április 20-án, az Európai Borlovagrend tagjainak felvonulásával kezdődik, 25-én pedig tartalmas történészkonferenciát tartanak.

Majd „dióhéjban“ szólt a Komáromi Napok tervezett idei dél-komáromi műsoráról: a nagyon fontos programpontnak, hivatalos nyitánynak számító közös ünnepi testületi ülés április 26-án az észak-komáromi Tiszti Pavilon dísztermében lesz, ahol ismét átadják a város(ok) különféle díjait, s a Komárom Díszpolgára elismerő cím is újabb gazdákra talál.
Kilátás a látogatóközpontból a Monostori és vasúti hídra

Megjegyezte: az ünnepi kavalkádba az Igmándi-erőd is bekapcsolódik, amely hivatalos átadására már azután sor került, hogy elkészült annak felújított része. A helyi lakosokon kívül a városba érkezők azonban igazából a Komáromi Napok alatt vehetik azt birtokukba.

Az április 26-május 2. közti időszakra tervezett, különböző korosztály igényeit kielégítő, Jókai-ligetbeli ingyenes koncertekből és gyermekprogramokból, valamint a Monostori-erődben május 3-5. között megrendezendő, komáromi lakosok által 20 százalékos kedvezménnyel élvezhető Erődfeszt 2024 műsorából a képgalériánkban található beharangozóból értesülhetnek az olvasók.

„A véglegesített program fenn lesz Komárom város honlapján és valamennyi online felületén, továbbá nyomtatott formában a különféle közösségi színtereken is, illetve annak kapcsán elérhető lesz a Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit Kft. által bevezetett aplikáció is.

Komárom határtalanul jó!

Az ovisok és a diákok a Miénk a színpad jelszó jegyében csillogtathatják majd meg a tehetségüket. A magyar könnyűzenei élet színe-java (pl.: Caramel, Ocho Macho, Margaret Island, Beatrice, a P. Mobil, Republic, Dolly, Szulák Andrea, Hevesi Tamás stb.) ad majd koncertet a hangulatos Jókai-ligetben. Az Erődfeszten pedig többek között Charlie, a Pogány Induló, a Blahalouisiana, Kowalsky meg a Vega, Dzsúdló és a Tankcsapda koncertezik. Mindenkit arra bíztatok, hogy vegyen részt e rendezvénysorozaton! Hajrá Komárom…!“ – mondta el Molnár Attila.

Miután Keszegh Béla polgármesternek is megköszönte azt, hogy szintén fontosnak tartja az összetartozás ezen rendezvénysorozatának éltetését, ami az egész évben tartó jó együttműködésük legszimbolikusabb eseménye, átadta neki a szót.

„A Komáromi Napok kapcsán sokszor a nagyszabású koncertekre helyeződik a hangsúly – az északi oldalra jön többek között Horváth Tamás, a Neoton Família és természetesen, jeles szlovák előadók is helyet kapnak. Másféle kulturális, valamint családi programok (pl.: meseprodukciók, játékok, kézműveskedés stb.) és jelentős sportrendezvények is lesznek azonban az összetartozás városában, ahol látványos fényjátékra is sor kerül. Az észak-komáromi erődben gőzerővel beindul az új turisztikai központ működése, s ugyanott nyílik meg a nagymúltú komáromi hajógyártásról szóló kiállítás. Miközben próbáljuk bővíteni a műsorkínálatot, egyre inkább helyszűkével küszködünk, emiatt már az Európa-udvar is az újabb fesztiválhelyszínünk“ – fejtette ki.

Környezettudatos, zöld, sportos fesztivált tervezünk!

Hozzátette: az egyre nagyobb tömeg miatt komoly megfontolást igényel a fesztivál alatt felgyülemlő hulladék elhordása. „El akarjuk érni azt, hogy ez környezettudatos és zöld fesztivál legyen. Miközben szórakozunk, vigyázunk is Komáromra – ez legyen üzenet az ideérkezők felé is, akiknek gasztronómiai élményeket is kínálunk. A vár parkolójában pedig ismét működik majd az alkalmi vidámpark“ – tudatta a továbbiakban.

Arról is beszélt, hogy mivel Hengerics Péter, a Selye János Gimnázium tanárának borászata egy szerencsétlen baleset folytán nemrég teljesen leégett, ezért egy eladási helyet díjmentesen bocsátottak a rendelkezésére, s a boreladásból származó bevételét is teljes mértékben megtarthatja. „Ekképp szeretnénk megmutatni azt, hogy nagy baj esetén is össze tudunk fogni mi, komáromiak. Ma is hangsúlyozva azt, ami a dicső komáromi csata alatt is bebizonyosodott, hogy az összefogásban milyen hatalmas erő lakozik.“

Miközben a szervezők az egyes helyszíneket igyekeznek kellemessé tenni, a nagy érdeklődés miatt bővül a kézművesek listája is. Az idén is megtartják a minden évben sok családot vonzó Öregvár Napot – huszárbemutatóval és korhű ételek készítésével, május 1-én pedig a Népművészet Ünnepét.

Bő egy hónap múlva kezdődik a Komáromi Napok rendezvénysorozat

„A Komárom-Komárno Nemzetközi Futóversenyen majd a dél-komáromi kollégámmal együtt teljesítjük a távot, ami szintén jelképes értékkel bírhat. Mivel a részvételi díj korábbi átutalása terén gondok merültek fel, ezért még a verseny napján is lehetőség nyílik annak bankkártyás kifizetésére. Mutassuk meg azt, hogy Komárom zöld, környezettudatos és sportos város! Az utóbbit ékes bizonyítéka az immár 22. évadjába lépő Csárdatúra is, amelyen minden évben 800 körüli kerékpáros vesz részt. Bízunk abban, hogy ez a rendezvénysorozatunk nemcsak a helyi lakosoknak nyújt kellemes és tartalmas feltöltődést, szórakozást, hanem az ide érkező látogatóknak is megmutathatjuk a helyi értékeinket, ekképp öregbítve városunk régi jó hírnevét“ – mondta el végül Keszegh Béla.

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleDaganatos betegséggel kezelik Katalin walesi hercegnőt
Next articleVálasztás24: Kinyitottak a szavazóhelyiségek, Szlovákia államfőt választ