HAZA HÍR-MIX Választás24: Kinyitottak a szavazóhelyiségek, Szlovákia államfőt választ

Választás24: Kinyitottak a szavazóhelyiségek, Szlovákia államfőt választ

198
hirdetés

Megkezdődött a hatodik közvetlen államfőválasztás az ország történetében, kilenc jelöltre lehet szavazni reggel 7 és este 22 óra között. A választással kapcsolatban a 02/4859 2317-es és a 02/4859 2312-es telefonszámon lehet tájékoztatást kérni.
A szavazó a választási bizottságtól átveszi a szavazólapokat, ezt az aláírásával igazolja. A szavazólapot a szavazófülkében kell kitölteni, csak egy jelöltre lehet szavazni, egy sorszámot bekarikázni, ellenkező esetben a szavazat érvénytelen. A szavazólapot borítékba kell tenni és az urnába dobni.

Martoson ma reggel népviseletben is szavaztak (FOTO TASR – Milan Drozd)

Mozgóurnát kérhetnek azok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe. Főleg mozgásképtelen személyek, illetve az idősek, fekvőbetegek számára van fenntartva a szavazásnak ez a módja.
A szavazást követően a felesleges szavazólapokat az erre a célra szánt, lepecsételt dobozba kell dobni, ide kerülnek azok a szavazólapok is, amelyeket a kitöltésnél esetleg elrontott a választó. Aki szavazólapot visz ki a választási helyiségből, az szabálysértést követ el, és 33 eurós bírságot kaphat.
A nap folyamán a szokásosnál több rendőr lesz szolgálatban országszerte a közrend biztosítása érdekében.
A Statisztikai Hivatal adatai szerint megközelítőleg 4,33 millió választópolgár adhatja le a szavazatát az összesen 5938 szavazóhelyiségben.
A szavazóhelyiségek bezárása után megkezdődik a szavazatszámlálás. A Statisztikai Hivatal az előzetes, nem hivatalos választási eredményeket a www.volbysr.sk oldalon közli. A hivatalos végeredmény azután kerül fel az oldalra, hogy azt március 24-én, vasárnap az Állami Választási Bizottság véglegesíti és hivatalosan jóváhagyja.

TASR

hirdetés
Previous articleIdei Komáromi Napok: P. Mobil-, Beatrice-, Caramel-, Margaret Island-koncert és sok más vonzó program
Next articleMagyar-török – Rossi elégedett volt a visszatérőkkel és az újonccal