HAZA RÉGIÓ Hétvégén nyílik a Vértes Agorája

Hétvégén nyílik a Vértes Agorája

1179
hirdetés

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata 2009-ben sikeresen pályázott a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében az „AGORA – multifunkcionális közösségi központok és területi közművelődési tanácsadó szolgálat infrastrukturális feltételeinek kialakítása” című pályázati felhívásra. A Tatabánya – a Vértes Agorája projekt (azonosítószáma: TIOP-1.2.1-08/2-2009-0004) az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 1 567 948 458 Ft támogatással valósult meg.

97777

A Közművelődés Háza felújítási munkálatainak befejezésével elkészült A Vértes Agorája új, korszerű épülete. Az intézmény, mely Tatabánya és tágabb földrajzi környezete kulturális, közművelődési és közösségi életét hivatott szervezni, április első hétvégéjén nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az első napon, április 5-én, pénteken csak a meghívott vendégeket várja a ház. A hivatalos program az „Ilyen volt, ilyen lett” szabadtéri fotókiállítással kezdődik, a sajtótájékoztatóra 13.45-kor kerül sor a Kortárs Galériában. A rendezvényen Schmidt Csaba, Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere és Halász János, kultúráért felelős államtitkár mond köszöntőt, majd helyi óvodások mutatják be műsorukat, de színpadra lép a Tatabánya Város Fesztivál Fúvószenekara és a Bányász Táncegyüttes is. A  fogadáson a pohárköszöntőt Bencsik János országgyűlési képviselő mondja el. Hagyományteremtő céllal indítják el a Tatabányai Históriák beszélgetés-sorozatot a ház kávézójában.

A Vértes Agorája szombaton és vasárnap, április 6-án és 7-én „A Tavaszi Agora Napok – avagy mindenből egy keveset” című rendezvényével várja a nagyközönséget. A ház előtti parkban és a megújult épületben is sok érdekes program várja a felnőtteket, gyerekeket egyaránt. Az első napon az „Agora turné” elnevezésű háznéző túrán a házzal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik megtekinthetik az „Élő galéria” keretében megrendezett, a városi és környékbeli művészek munkáiból összeállított tárlatot.  Kézműves és hagyományőrző foglalkozások, fénykabinok, tízperces közös mozgások is színesítik a programokat.  A „Tatabányai Barangoló” célja, hogy az Agora részeként működő városrészi művelődési házakat is minél többen megismerjék. A gálaműsorban többek között színpadra lép az Évszakok Kamarazenekar, a Demeniev család és a Népház Show Formációs Táncegyüttes, de Kacag a város! címmel a stand up műfaj is képviselteti magát .

Vasárnap folytatódik az Agora turné, továbbra is látogatható az Élő galéria, folytatódnak a kézműves foglalkozások, a barangolások és a sportos tízpercek sem maradnak el. Fellép a Szélkiáltó együttes, koncertet ad Tatabánya Város Fesztivál Fúvószenekara, a program végén Somló Tamás (képünkön)  lép a színpadra.

A két nap során csoportfotók készülnek, s elkezdődik A Vértes Agorája nagy sálkötő akciója, a „Kössük össze a várost!”, valamint bemutatkozik többek között a Junior Kulturális Projekt Verseny is.

Részletek:www.avertesagoraja.hu

tatabanya.hu
hirdetés
Previous articleÉnekes párokat várnak a gyermeknapi fesztiválra
Next articleÜvegházhatás-prognózis – A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től