HAZA DUNATÁJ Helyreigazítás

Helyreigazítás

2362
hirdetés

A múltheti számunkban megjelent a „Volt egyszer egy városi cég” című írásunkban sajnálatos módon sajtóhibát vétettünk. A helyes mondat így szól: A cég saját tőkéje -396.946,55 euró volt, az egész tevékenysége gazdaságtalan, pénzügyi helyzete ingatag és amellett, hogy nagyon veszteséges, még mértéken felül is el volt adósodva.”

Mivelhogy a mínusz jel lemaradt a tördeléskor, a mondat teljes mértékben érthetetlen volt, könnyen megtéveszthette az olvasót, amiért újfent elnézést kérünk. Ha már viszont újra vissza kellett térnünk a Viator Kft. dicstelen történetéhez, akkor újra szeretnénk rámutatni, hogy pont ennek a tönkrement, de nyugodtan írhatjuk, hogy tönkretett cégnek a sorsa jól példázza a városi cégek, intézmények gazdálkodását, és áttételesen a minden kori városi vezetés menedzselési képességeit. Mert az már szinte sablonos, hogy a 2013-ban „kinyiffant” városi cég felügyelő bizottságában csakis a város által delegált tagok ültek, ami persze magától értetődik, hisz a város a tulajdonos. Ami viszont nem sablonos az az, hogy a cég mélyrepülése annak ellenére is folytatódott, hogy a 2011-es évben írt főellenőri jelentés tételesen leírta a cég állapotát. Tehát nyilvánvaló, hogy a felügyelő bizottság tagjai semmit sem tettek a cég megmentése érdekében, pedig munkájukért mellesleg még pénzt is kaptak (már ameddig még jutott). Talán nem árt, ha megírjuk az akkori felügyelői bizottság összetételét: Keszegh Béla, Gráfel Ľudovít, Batta György.
A múltkori cikkünk arról szólt, hogy megtalálható a párhuzam az akkor tönkrement Kft. gazdálkodása és sorsa, valamint a jelenleg is gazdaságtalanul működő városi cégek tevékenysége, illetve eredményei között. A mostani városvezetésés a testület ugyanúgy tűri, sőt  fejleszteni, bővíteni tervezi a jelenleg is gazdaságtalanul működő városi cégeket. Néhány képviselő (főleg akik valamilyen módon anyagi hasznot is húznak az adott cégekből) pedig „lelkesen” támogatja ezt a gazdasági koncepciót. Gondolunk itt a CALOR Kft.-re, mivel nemrégiben az újonnan épülő futballstadion engedélyeztetési folyamatában is hangsúlyosan jelent meg a CALOR. A városatyák mindenáron azt szerették volna elérni, hogy ez a tönkszélén álló (tehát a hasonló ság a VIATOR Kft.-vel adott) cég kezelje majd az új stadi on energetikáját. Viszont van egy reménysugár, hisz néhányképviselő mint pld. Andruskó  Imre kezdenek racionálisan gondolkodni, és fokozatosan belátják, hogy ez az út zsákutca. Nemrég olvashattuk tőle egy írásában, hogy ha a város mindenáron a CALOR Kft.-re tukmálja az egyes városi intézmények energiaellátását, akkor az nem hoz majd mást, csak újabb tételeket a városi költségvetés kiadási oldalán. Reméljük, hogy ez a nézőpontot más képviselők is magukévá teszik, mivel ez nyilvánvalóan hozzájárul majd a városi költségvetés jobb állapotához.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a komáromi uszoda tetejéről évekkel ezelőtt hirtelenjében eltávolítot ták a napelemeket, amelyeket a mai napig nem látunk egyetlen létesítményen sem. Másutt már két évtizede sikeresen működnek, viszont Komáromból szőrén-szálán eltűntek…

 

DUNATÁJ HETILAP 49/2020

Kép: pixabay

 

hirdetés
Previous articleA vészhelyzet ismétlődő meghosszabbítását lehetővé tévő alkotmánytörvényt hagyott jóvá a kormány
Next articleÉrtékes győzelmet hoztunk Svidníkből!