Kezdőlap BELFÖLD A vészhelyzet ismétlődő meghosszabbítását lehetővé tévő alkotmánytörvényt hagyott jóvá a kormány

A vészhelyzet ismétlődő meghosszabbítását lehetővé tévő alkotmánytörvényt hagyott jóvá a kormány

1463
MEGOSZTÁS

A koronavírus-fertőzés terjedésére hivatkozva októberben bevezetett szlovákiai vészhelyzet ismétlődő meghosszabbítását lehetővé tévő alkotmánytörvényt hagyott jóvá Igor Matovič kormánya a kabinet pozsonyi ülésén hétfőn.

    A jogszabály – amely a “Háborúban, háborús helyzetben, rendkívüli állapot és vészhelyzet idején alkalmazandó állambiztonsági törvény” nevet viseli – több vonatkozásban bővíti ki a kormány jogköreit.
    Elsődlegesen lehetővé teszi, hogy a kormány akár ismétlődően többször is 40 nappal meghosszabbítsa a vészhelyzetet, amely a jelenlegi jogállapot szerint legfeljebb 90 napra rendelhető el. A jogszabály azzal is számol, hogy az állam vészhelyzet idején az eddiginél nagyobb mértékben korlátozhatná az alapvető emberi jogokat, többek között a mozgásszabadságot és a magánélethez való jogot is.
    A törvényt arra hivatkozva fogadta el a kabinet, hogy állítása szerint a koronavírus-járvánnyal összefüggésben előállt helyzetet nem lehet orvosolni a vészhelyzet 90 napja alatt. A jogszabályt gyorsított eljárásban akarja elfogadtatni a parlamenttel, amelynek ez várhatóan sikerül is, hiszen a kormánykoalíció az alkotmánytörvények elfogadásához szükséges többséggel rendelkezik a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. A törvény elfogadása az ellenzék élénk tiltakozását váltotta ki, és jogi szakértők is erőteljesen bírálták.
    Ellenzéki politikusok főként azt vetették fel ellene, hogy ennek révén a kormány a végtelenségig hosszabbítgathatja a vészhelyzetet, amelyet szerintük a Matovic-kabinet már így is leginkább a lakosság alkotmányos jogainak korlátozására használ. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által idézett jogi szakértők leginkább azt bírálták, hogy a törvény komoly beavatkozásokat tesz lehetővé az alapvető emberi jogokba.
    Vincent Bujnák, a pozsonyi Komensky Egyetem alkotmányjogásza a törvény kapcsán rámutatott: a kormánynak lehetősége lesz arra, hogy kényszertartózkodást írjon elő, meghatározza, hol lehetnek egy adott időben az emberek. Egy másik alkotmányjogász, Peter Kresák, indokolatlannak és felelőtlennek minősítette egy ilyen törvény elfogadását. Rámutatott: a jogszabály megfogalmazása szerint a kormány bármilyen mértékben és formában kibővítheti a lakosságra vonatkozó mozgáskorlátozásokat.
    Szlovákiában október elsején vezetett be vészhelyzetet a kormány 45 napra, majd ezt novemberben újabb 45 nappal meghosszabbította, s így a vészhelyzet az év végén járna le. A jelenleg hatályos szlovák szabályozás szerint a vészhelyzet folyamatosan legfeljebb 90 napra vezethető be, abban az esetben, ha az előállt körülmények emberek életét vagy egészségét, illetve a természetet vagy jelentős anyagi értékeket veszélyeztetnek.
    Szlovákiában még márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, ez jelenleg is hatályban van. A rendkívüli helyzet márciusi kihirdetése után néhány nappal egészségügyi vészhelyzetet is kihirdettek, ez utóbbi júniusban lejárt. A vészhelyzet, amely októbertől lépett érvénybe, az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tévő, általános rendelkezés. A szlovák szabályozás szerint a vészhelyzetnél már csak egy magasabb állapotszint van, a rendkívüli állapot. Ez utóbbit a parlament javaslatára az államfő hirdeti ki, ám erre még nem volt példa az ország történetében, rendszerint csak háborús helyzetben kerül sor rá.
    Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint a koronavírussal újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén indult újra emelkedésnek, az utóbbi hetekben többé-kevésbé stabil, átlagban másfél ezres napi új esetszámot mutat.


MTI

hirdetés