HAZA HÍR-MIX Ha sikeresek a helyi vállalkozások, Komárom is sikeres

Ha sikeresek a helyi vállalkozások, Komárom is sikeres

1058
hirdetés

A város 30 legnagyobb helyi adózóját köszöntötték február 9-én a Monostori erőd Dunai bástyájában. A rendezvényen megjelent Czunyiné dr. Bertalan Judit, térségünk országgyűlési képviselője, és dr. Kancz Csaba kormánymegbízott is. Ahogy azt köszöntőjében dr. Molnár Attila polgármester elmondta, ha a komáromi vállalkozások sikeresek, a helyi adóbevétel okán, a város is sikeres tud lenni! Az eseményen az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola adott koncertet.

Dr. Molnár Attila polgármester bevezetőjében elmondta: példa nélkül áll az a fejlődés, amely városunkban napjainkban zajlik. Komáromba a mostani időszakban 50-70 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik. A város képviselő-testülete január 26-án ellenszavazat nélkül fogadta el az idei büdzsét, melynek bevételi és kiadási oldala egyaránt közel 6 milliárd forintot tartalmaz.

A város idén közel 1 milliárd forintot tud fordítani fejlesztésekre, beruházásokra. Ezek elsősorban infrastrukturális fejlesztéseket, út és járdaépítéseket, közvilágítás-bővítéseket jelentenek, külön gondot fordítva a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítésére. Komárom ismét sikerrel szerepelt a kormányzat által a jól gazdálkodó önkormányzatoknak kiírt pályázaton, ahol a maximálisan megítélhető 200 millió forintot sikerült megszereznünk. Amennyiben a benyújtott pályázataink pozitív elbírálást kapnak, úgy további 2-3 milliárd forint érkezhet a városba. Ezen pályázatokból készülne el a Brigetio öröksége – látogatóközpont az ásatások területén, a bölcsőde felújítása, a geotermikus hőellátó rendszer kiépítése, és új termálkút fúrása, a múzeum átköltöztetése a kombinát volt épületébe, ahol az ELTE tudásbázisa is helyet kapna, inkubátorház építése, a RAKSPED területének rehabilitációja, de célegyenesben van a sportuszoda megépítése is. Friss hír, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez beérkeztek a konkrét építői ajánlatok az új dunai hídra, melynek alapkőletétele májusra várható. Zajlik a Csillag erőd kulturális célú rekonstrukciója, ahol a Szépművészeti Múzeum szobormásolat parkja kap majd helyet. Mindezek figyelembe vételével nyugodtan kijelenthetjük: történelmi időket élünk Komáromban – zárta gondolatait a polgármester.

Hendrik Krisztina a megyei foglalkoztatási paktum partnerségi koordinátora előadásában elmondta, a megyei képzések közül főként azokat kívánják fejleszteni, amelyek a munkáltatók számára fontosak. A megyében jelenleg 3 – 4 % körül alakul a munkanélküliségi ráta, mely a jövőben tovább csökkenhet.

Dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott azt emelte ki, hogy, mint azt a számok is mutatják, kiválónak mondható az együttműködés a város és a helyi gazdasági társaságok között. Az önkormányzat figyelembe veszi az érdekeiket, terveiket.

Czunyiné dr. Bertalan Judit elismerően szólt a komáromi önkormányzat tervszerű gazdálkodásáról, amelyek révén hitelek nélkül tudtak megbirkózni a válság és más okok miatt keletkező nehézségekkel, ám a tervszerű átalakításokkal például az ipari parki fejlesztések révén több új beruházás, bővítés is megvalósul a településen. Közös sikernek nevezte, hogy Komárom az elmúlt öt esztendőben nemcsak kilábalt a pénzügyi krízisből, de önerőből komoly gazdasági előrehaladást ért el.

 

 

komarno.sk

hirdetés
Previous articleKomoly érdeklődés a Duna mente iránt a pozsonyi ITF Slovakia Tour kiállításon
Next articleÚjszülött-statisztika