HAZA KULTÚRA Gazdag évadot zárt a 20 éves komáromi Gaudium vegyes kar és hangszeres...

Gazdag évadot zárt a 20 éves komáromi Gaudium vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes

1043
hirdetés

„ Mi tehát a teendő? Mennél nagyobb tömegeket közvetlen érintkezésbe hozni igazi, értékes zenével. Mi ennek ma a legjárhatóbb útja? A karéneklés.”    (Kodály Zoltán)

A fenti idézet Tanítómesterünk – Vidéki város zeneélete című, 1937-ben írott tanulmányából való. Jómagam, lassan 60 éve a pályán, állítom: minden ( közben történt) változás  ellenére is ez a kodályi idézet mindmáig érvényes, igaz. Éppen ezért felbecsülhetetlen a kár, amelyet a tanügyünket, nevelési rendszerünket uraló, a művészetekkel való nevelést teljesen a perifériára szorító, a kodályi tanítást figyelmen kívül hagyó technokrata szemlélet okoz.

A Gaudium vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes a komáromi Jókai Mór Alapiskola és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ csoportja. A Gaudiumnak a nevezett iskola jubiláló kórusainak – a Kaszás Jánosné által alapított 50 +1 éves Kicsinyek Kórusának és a Pálinkás Zsuzsa alapította 60+1 éves Gyerekkarának – azon egykori tagjai voltak a megalapítói, akik már gyermekként megszerették a  kórusmuzsikát, a közös éneklést – muzsikálást, és felnőttként is örömmel, azaz gaudiummal teszik ezt; innen a csoport elnevezése is, Gaudium.

Lévén, hogy a Gaudium iskolai együttes, számára a tanév számít évadnak, a2021/2022-es évad tevékenysége ekképpen alakult. Amellett, hogy a Gaudium énekkar és hangszeres kamaraegyüttes, egyben polgári társulás is vezetősége – Pipper László, Kis Anita, Kolozsi Ildikó, Grassl Ferdinánd – kiváló szervezésének köszönhetően kellemes, tartalmas, hasznos összpontosítással kezdte az évadot Ipolyszakállason: – Mit tehetnék érted?- címmel nagysikerű műsort adott. Az együttes következő rendezvénye a XIX. Vox Humana volt, amelyet a járvány miatt (a hagyománytól eltérően) április helyett csak októberben sikerült megtartani, a komáromi felnőtt énekkarok – a Csemadok Komáromi Városi Szervezete és az Egressy Béni VMK Concordia-karnagy Stubendek István, az Egressy Béni VMKKantantina – karnagy Katarina Čupková- társulásával, valamint a helyi művészeti alapiskola, Kulin Eduard vezette Növendékzenekara és a Te Deum Laudamus kamarakórus, Alistál- karnagy Oros Márta- együttesek vendégszereplésével. Hagyományos adventi hangversenyünk a járvány miatt sajnos ebben az évadban is elmaradt. A téli időszak a Gaudium fennállásának 20. évfordulója méltó megünneplésére való szorgos felkészüléssel telt el.  Áprilisban aztán örömmel tettünk eleget a Concordia vegyes kar meghívásának, hogy énekeljünk fennállásuk 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi hangversenyükön. Felejthetetlen élmény marad a hangverseny zárószámának,Kodály Zoltán: Kállai kettős című művének közös előadása. Május 20-án, a 25. születésnapját ünneplő Kantantina meghívásának tettünk eleget: őket köszöntöttük műsorunkkal.

Május 27-én a felejthetetlen jó barát, Vitéz Nagy János László grafikus-fafaragó-és festőművész, egykori kórustagunk Életmű című tárlatának megnyitóján énekeltünk. Másnap, május 28., a nagy nap: a XX.VOX HUMANA- Gaudium 20 címmel jubileumi hangversenyt adtunk. Lakatos Róbertnek, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatójának üdvözlő szavait követően Keszegh Béla , Komárom város polgármestere mondott kedves köszöntőt. Mivel a rendezvény többszörös évfordulók jegyében zajlott, főhajtásként Kodály Zoltán emléke előtt (születésének 140. évfordulója alkalmából) a hangverseny nyitószámaként az egyesített kórusok Bárdos Lajos-Kerényi György Dominus Zoltanus című művét – a mestert dicsőítő kánont énekelték bezengve vele a Tiszti Pavilon patinás dísztermét, így teremtve ünnepi atmoszférát.

Tamási Áronnal valljuk: „ Aki nem ismeri múltját, nem értékeli a jelent, amely a jövőnek a hordozója.”E gondolat szellemében a Gaudium  úgy határozott, hogy ezen a hangversenyen csak komáromi szerzők műveit tűzi műsorára. Az összkar után a színen maradva Schmidhauer Lajos Sanctus és Stabat Mater című műveit énekelte Grassl Ferdinánd vezényletével. Majd ősbemutatóra került sor: Rozványi Dávid Solymáron élő költő Gaudium-hoz írt versét Zsákovics László zenésítette meg . Énekeljetek! –címmel nagyszabású, hangszerkíséretes kórusmű csendült fel. A szerzőpáros jelenlétében bemutatott mű a helyi művészeti alapiskola tanárainak- Fekete Éva zongora, a tanárnő növendéke Búzás Eszter- fuvola, Harmat Rudolf, Fekete Vince, Kulin Eduard, Boris Borsányi- hegedű, Siposs Jenő- gitár – közreműködésével és Stirber Lajos vezényletével nagy sikert aratott.

A Gaudium  fellépését követően kiválóan szerepeltek a Jókai Mór Alapiskola énekkarai is : a Kicsinyek Kórusa Pfeiferlik Annamária, a Gyermekkar Juhász Mónika vezényletével. Majd az egyesített jókais kórusok Koltai Gergely- Reményik Sándor : Templom és iskola című dalát adták elő.

Ezek után a Kantantina, a Concordia, a   Cantus Iuventus – a Selye János Egyetem női kara, karnagya Orsovics Yvette – köszöntötték nívós műsorral  az ünnepelteket.

Ezt követően ismét a Gaudium lépett dobogóra további komáromi szerzők : Dobi Géza, Schmidt Viktor, Krizsán József, Lehár Ferenc egy-egy szerzeményének előadásával, közben Kodály Zoltán ritkán hallható üzenete is elhangzott: „Amiként Jókai Mór történeteivel, Lehár Ferenc dallamaival szerzett örömet az emberek millióinak.” A hangversenyt záró művet, Kodály Esti dalát az egyesített kórusok énekelték Stubendek István vezényletével.

Kedves barátunk, Rozványi Dávid írásából idézem: „ Az est zárásaként közösen énekeltük el a Jaj de szép a komáromi Nádor utca kezdetű dalt. Talán igaz, hogy mi, a közönség nem tudtunk felemelkedni a kórusok színvonalára, de legalább osztozhattunk abban az örömben, ami egész este az arcukról sugárzott. Ez az öröm az, ami miatt jó visszatérni Komáromba, újra és újra.”

Június 4-én a Gaudium felettébb megtisztelő meghívásnak tett eleget : a Csemadok Országos Tanácsa szervezésében, a Nemzeti Összetartozás Napja ünnepségén, Éberhardon mutathatta be a Históriás énekcímű zenés- verses összeállítását, a szép magyar szó és szép magyar ének által tolmácsolva nagyjaink hitet adó, reményt keltő üzeneteit. A siker most sem maradt el, a műsor nagy tetszést aratott.

Június 18-án a váchartyáni Farkas Pál vezette Canzonetta női kar kedves meghívásának tettünk eleget. A kedves csapatot vendégszereplőként adventi hangversenyünkre várjuk tisztelettel és szeretettel.

A következő 2022/23-as évadot ismét összpontosítással kezdjük szeptemberben. Továbbra is „Nyitva van az aranykapu, csak bújjatok rajta”. A Gaudium minden énekelni tudó és szerető, jó közösségbe vágyó érdeklődőt szeretettel vár soraiba. Az énekkar és a hangszeres  kamaraegyüttes minden tagjának a velem való együttműködését nagyon köszönöm!

 Stirber Lajos, a Gaudium karnagya

hirdetés
Previous articleBoráros Imre színművész meglepetésekkel teli évadzárása
Next articleNyitra megye: bemutatta megyefőnökjelöltjét a Szövetség