HAZA GAZDASÁG Folyamatosan nő az adóparadicsomba költöző szlovák cégek száma

Folyamatosan nő az adóparadicsomba költöző szlovák cégek száma

1037
hirdetés

paarAz adóparadicsomba költöző szlovák cégek száma 2013 első félévében  tovább nőtt, a Seychelle-szigetek iránt volt a legnagyobb érdeklődés – derült ki a Bisnode Slovensko vállalati információs cég elemzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A Bisnode adatai szerint az év első hat hónapjában 120-szal emelkedett a cégközpontjukat adóparadicsomokban bejegyeztető szlovák cégek száma, és így már csaknem elérte a 3800-at. A múlt évhez képest viszont lassulni látszik a növekedési ütem, hiszen 2012-ben még 551-gyel nőtt az ilyen cégek száma Szlovákiában.
A szlovák cégek tulajdonosai 2013 első félévében a legtöbb új vállalatot a Seychelle-szigeteken, Panamában, az Egyesült Államokban és Belize-en jegyeztették be. Az aktuális adatok Milan Seliak, a Bisnode igazgatója szerint azt bizonyítják, hogy a szlovák vállalkozók adóoptimalizálási törekvései nem lanyhultak, valamint közegükben továbbra is hangsúlyos cél, hogy vagyonuk biztonságát és tulajdonuk anonimitását külföldön bejegyzett vállalatok által biztosítsák.
A szlovák offshore vállalatok száma az elmúlt évek statisztikái szerint folyamatosan nő. Számuk tavaly csaknem húsz százalékkal emelkedett, az utóbbi öt évben pedig megduplázódott. Arányuk jelenleg az összes Szlovákiában működő, közel 200 ezer cég két százalékát teszi ki.
Az adóparadicsomokban vagy azok jellemzőit részben felmutató országokban bejegyzett szlovák cég közül a legtöbb jelenleg Hollandiában, az Egyesült Államokban, Cipruson, Luxemburgban és a Seychelle-szigeteken található. Jelenleg ebben az öt országban van bejegyezve a szlovák offshore cégek közel kilencven százaléka.

MTI

fotó: illustráció

hirdetés
Previous articleOrosch János lett az új nagyszombati érsek
Next articleTata: Kocsitoló Fesztivál július 12-14.