HAZA BELFÖLD Orosch János lett az új nagyszombati érsek

Orosch János lett az új nagyszombati érsek

1326
hirdetés

dscn0580Nagyszombati érsekké nevezte ki Orosch János püspököt csütörtökön Ferenc pápa – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák püspöki kar szóvivőjének megerősítésére hivatkozva.
Orosch János érsek a tavaly júliusban hivatalából elmozdított Róbert Bezák helyét vette át. A most kinevezett érsek Róbert Bezák leváltása óta „sede vacante” apostoli adminisztrátorként látta el a nagyszombati főegyházmegye vezetését.
Orosch Jánost 2004-ben szentelték püspökké, ezután segédpüspökként tevékenykedett a pozsony-nagyszombati főegyházmegyében. 2009-től a magyar hívek általános helynökévé vált, erre a posztra éppen az a Róbert Bezák nevezte ki, akinek most a helyére lépett.
Róbert Bezákot tavaly júliusban XVI. Benedek váltotta le hivatalából. A pápai döntést a leváltás előtt néhány hónappal tartott apostoli vizitáció eredményével indokolták. Az eset nagy visszhangot váltott ki, és a leváltást egész sorozatnyi tiltakozás követte a Róbert Bezákot támogató hívők részéről.
A leváltott érsek – aki jelenleg segédlelkészi állást tölt be a radványi redemptorista plébánián – jövője továbbra sem rendeződött. Róbert Bezák a napokban kért pápai audienciát Mario Giordanának, a pozsonyi pápai nunciusnak írt levelében, arra hivatkozva, hogy még egy évvel a leváltása után sem tudja, miért kellett távoznia hivatalából és mi lesz a további sorsa.

MTI

fotó: dunatáj

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: Toyota Yaris Trend 1.33 Multidrive S: A csúcsmodell
Next articleFolyamatosan nő az adóparadicsomba költöző szlovák cégek száma