HAZA BELFÖLD Ficonak bocsánatot kell kérnie Radičovától

Ficonak bocsánatot kell kérnie Radičovától

814
hirdetés

fico-robert04 Robert Fico kormányfőnek elnézést kell kérnie azokért a kijelentéseiért, amelyekben a volt kormányfő Iveta Radičovát az oserpataki biatlonstadionnal kapcsolatos megvesztegetéssel hozta összefüggésbe.
– hangzott el a Bazini Járásbíróság bírónőjének, Michaela Královának a döntése. A bocsánatkérést Ficonak saját költségére a TASR és SITA hírügynökségekben kell közzétennie. „A szlovák kormány miniszterelnök asszonya tehetetlen, hazug és korrupciógyanús” – szólt az egyik Fico kijelentései közül, amelyért Radičová 2011-ben beperelte őt. Fico másik kijelentése a parlamenti főügyészválasztáshoz köthető. Ebben azonban Radičová nem járt sikerrel. A bírói határozat egyelőre nem jogerős, fellebbezni 15 napon belül lehet ellene.
„Az állítás, hogy Iveta Radičová tudott az oserpataki biatlonstadion átépítésére nyújtott támogatás körüli megvesztegetésről, nem igaz” – ezt a szöveget kell Robert Ficonak elnézésképpen megjelentetnie.
A panasz másik részét illetően, amelyben Fico azt állítja, meg van győződve arról, hogy Jozef Čentéš a főügyészválasztás előtt Radičová utasítására lépett vissza a jelöléstől, a volt miniszterelnök asszony nem járt sikerrel. A bírónő ezt azzal indokolta, hogy ez esetben olyan értékelő ítéletről van szó, amelyet Fico a kormányfő asszonnyal kapcsolatban, azaz a politikussal kapcsolatban jelentett ki, aki a tisztségéből eredően köteles elviselni a kritikát. Még ha Ficonak nem is volt igaza, a kijelentés a bírónő szerint csupán Radičová politikai jogait érinti, amelyeket a Polgári Törvénykönyv nem védelmez. „Inkább csak a politikai becsületét sérti” – szögezte le a bírónő. A bírósági döntés értelmében, az eljárás egyik résztvevőjének sincs joga a perköltségek térítésére.

TASR nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSzínház-Szerda: DAN GOGGIN: APÁCÁK
Next articleCsütörtök éjjel a 7. lakótelepen kiégett egy autó (+videó)