HAZA BELFÖLD Fico: Rendőrpuccs zajlik Szlovákiában, rendkívüli ülést indítványozunk

Fico: Rendőrpuccs zajlik Szlovákiában, rendkívüli ülést indítványozunk

480
hirdetés

Rendőrpuccs zajlik Szlovákiában, és hatalomátvétel a biztonsági szerveknél – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Eperjesen  Robert Fico, a Smer-SD elnöke. A Smer-SD rendkívüli parlamenti ülés összehívását indítványozza.

fotó: dunataj.sk

„Demokratikus országban elképzelhetetlen, hogy egy alárendelt egység a föléje rendelt egységre támadjon, amely a biztonságért és az emberi jogok betartásáért felel az országban. Természetesen a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBÚ) azt is garantálni kell, hogy a szlovákiai intézményekben csak olyan emberek dolgozzanak, akiknek tiszta a vagyoni háttere, és nem függnek semmilyen idegen hatalomtól, sem magánszemélyektől” – mondta Fico.
Azt is kijelentette, az államcsínyt nem lehet majd annyival lezárni, hogy a megszervezői és végrehajtói politikailag felelősségre lesznek vonva. „Itt a legsúlyosabb államellenes bűncselekmények elkövetésének gyanújáról van szó, melyek az állami berendezkedés és a Szlovák Köztársaság alapjai ellen irányulnak, ezért büntetőjogilag is felelősségre kell vonni ennek az államcsínynek a résztvevőit” – jelentette ki Fico. Szerinte az ellenzék megsemmisítése zajlik a bűnüldöző szervek egy csoportja részéről, amely több botrány kivizsgálását is manipulálta.
„Arról, ami ma történt, és történik, előre tudnia kellett az államfőnek és Ódor Lajos kormányfőnek, aki egyben megbízott belügyminiszter is. És természetesen kellett hozzá a Speciális Ügyészi Hivatal jóváhagyása. És gondolom, hogy maga Daniel Lipšic vállalta az ügyeletes ügyész szerepét, mert tudja, hogy itt az ő bérére is megy a játék, és mások is tudják ezt magukról” – tette hozzá Fico.
Zuzana Čaputová államfő a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) reggeli akcióját követően Szlovákia Biztonsági Tanácsának összehívását kérte Ódor Lajos kormányfőtől. Martin Strižinec elnöki szóvivő a TASR-nek elmondta, az államfő egyúttal elvárja, hogy a rendőrség és az ügyeletes ügyész gyorsan tájékoztatja a nyilvánosságot az ügy részleteiről és az intézkedésekről, olyan mértékben, ahogy azt a törvények lehetővé teszik.
A NAKA csütörtökön reggel legalább két személyt őrizetbe vett, feltehetően a belső ellenőrzés Oblúk nyomozócsoportjának két volt tagjáról van szó. Sajtóértesülések szerint Michal Aláč, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) jelenlegi, valamint Vladimír Pčolinský, az SIS volt igazgatójának házában, továbbá az SIS székházában és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) épületében is rendőrök jártak.

TASR

hirdetés
Previous articleKét férfi ellen indítottak büntetőeljárást, rendőrgyilkosságot terveztek
Next articleAz államfő a biztonsági tanács összehívását kérte a NAKA akcióját követően