HAZA RÉGIÓ Mons. Orosch János érsek áldotta meg az elkészült kórházi kápolnát Komáromban

Mons. Orosch János érsek áldotta meg az elkészült kórházi kápolnát Komáromban

429
hirdetés

Sokan voltak kíváncsiak a komáromi kórház hiánypótló Fatimai Szűz Mária – kápolnájára, amelyet annak emléknapján, május 13-án Mons. Orosch János, a Nagyszombati Főegyházmegye érseke az általa celebrált ünnepi szentmise keretében áldott meg. Az egészségügyi intézmény főbejáratánál, egy korábban archívumként használt, majd a széles körű összefogásnak köszönhetően felújított épületben létesülhetett a szentély, ahol majd lelki segítségben részesülnek a kórházi betegek.

A kápolnában helyet kapott az Oltáriszentség – kéznél lesz a segítség

Orosch érsek a kétnyelvű szentmise résztvevőit emlékeztette: már Szent István király is tudatosította a templomok, kápolnák létének fontosságát, ezért tíz-tíz község hívei számára egy-egy szentély építtetett. Majd Szent Erzsébet, II. András király lánya a saját születésnapjai közeledtével apját nem földi kincsek ajándékozására, hanem Isten további házainak építésére kérte, ahol a szegények is lelki vigaszt kaphatnak.

Szent István király is tudatosította a templomok, kápolnák létének fontosságát…

Az érsek úr örömmel nyugtázta, hogy végre a komáromi kórháznak is van saját kápolnája, ami például az érsekújváriban már röviddel a rendszerváltás után létesült. Mindazoknak, akik valamiképp hozzájárultak a kápolnalétesítéshez, köszönetet mondott, akárcsak Ganzer Katalin nyugalmazott pedagógus-képzőművésznek azért, hogy a 14 festményből álló Föltámadás-sorozatát felajánlotta a kápolnafalak díszítésére.

Ganzer Katalin 14 képből álló sorozatát ajándékozta a kápolnának

A sokak álmának valóra váltását szorgalmazó Mons. Kiss Róbert atyától, a Nagyszombati Főegyházmegye kanonokjától egyebek mellett megtudtam: már korábban kérvényezte, hogy megvásárolhassák a jelenleg Nyitra megyétől bérelt objektumot, ám e tervük kivitelezése még folyamatban van.

A kápolnalétesítést szorgalmazó Mons. Kiss Róbert atya, a Nagyszombati Főegyházmegye kanonokja

A további részletekről a Magyar7 hetilap május 15-i számában olvashatnak. Addig is szemrevételezzék a ma délutáni eseményen készített fotóinkat, amelyek egyebeken kívül arról is árulkodnak, hogy azon Miroslav Jaška kórházigazgatón és a meghívott vendégek közül Csenger Tiboron, Nyitra megyei alelnökén (Magyar Szövetség), valamint Keszegh Bélán, Komárom polgármesterén és az egyházi méltóságokon kívül még kik tették tiszteletüket…

A megyei alelnök mellett a kórházigazgató és Szabó Zsolt, a Mária Rádió Mirjam ügyvezető igazgatója foglalt helyet

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleKarván egy új egyházi körmenetben fogott össze a falu
Next articleNe írd le, úgysem hiszik el…