HAZA KÜLFÖLD Fico: A nézetkülönbségek dacára baráti megbeszélés zajlott Smihallal

Fico: A nézetkülönbségek dacára baráti megbeszélés zajlott Smihallal

166
hirdetés

Robert Fico kormányfő elmondása szerint szerdai ungvári találkozóján megismételte Denisz Smihal ukrán kormányfőnek, hogy az ukrajnai konfliktusnak nézete szerint nem létezik katonai megoldása, és a szlovák kormány minden békekezdeményezést támogat. Közlése szerint eltér a véleményük az Egyesült Államok ukrajnai belpolitikai befolyásáról, illetve Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásáról is. Ugyanakkor a Facebookon közzétett rövid videófelvételen Fico kiemelte, hogy a véleménykülönbségek ellenére több témában konstruktív és baráti hangulatú megbeszélést folytattak – tájékoztatott a TASR.

Fotó: Ukrainian Government Press Service via AP / TASR

„Nagyon szeretnénk, ha minél gyorsabban véget érne a háború, és Ukrajna önálló, független, fejlődő demokrácia lenne. Éppen azért az Európai Bizottságban mindennemű habozás nélkül támogattam Ukrajna európai perspektíváit” – szögezte le Fico.
Fico ezért felajánlotta Szlovákia 2004-es belépését megelőző csatlakozási tárgyalásokon szerzett tapasztalatait. Szerinte a szlovák csatlakozási főtárgyalók „durva hibákat követtek el”, és ha erre nem kerül sor, Szlovákiának ma sokkal erősebb pozíciója lenne az EU-ban.
Fico elmondta, ő Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét is támogatta, bár meggyőződése szerint az nem reális. Hozzátette, hogy az egyes béketervek megvalósíthatóságát hamarosan megvitatják a világ vezető országai a svájci csúcstalálkozójukon.
Ukrajna lehetséges NATO-csatlakozával kapcsolatban Fico leszögezte, hogy szlovák kormányfőként ő azt blokkolni fogja. „Azt mondtam, szeretném, ha Ukrajna független, fejlődő és szabad ország lenne” – jelentette ki, hozzátéve, ilyen Ukrajnát szeretne, amely miatt nem alakulnak ki világméretű konfliktusok.

TASR

hirdetés
Previous articleMégsem rövidül a rendelési idő a komáromi kórház infektológiai szakrendelőjében
Next articleÓdor Lajos lesz a PS listavezetője az EP-választáson