HAZA BELFÖLD Felfüggesztették az eljárást a kettős állampolgárok ellen

Felfüggesztették az eljárást a kettős állampolgárok ellen

744
hirdetés

40311Az alkotmánybíróságon van a sor – közölte JUDr. Nagy Tibor ügyvéd annak kapcsán, hogy a lévai kettős állampolgárok ügyében a bíróság felfüggesztette az eljárást, míg az alkotmánybíróság nem hoz jogerős döntést.

A lévai kettős állampolgárok Dolník Erzsébet, Gubík László és Kassai Gyula ügyében az illetékes Nyitrai Kerületi Bíróság elkezdett foglalkozni a beadvánnyal, amely a Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság határozatának bíróság általi felülvizsgálatára irányult.
Mint ismeretes a rendőrség úgy határozott, hogy a fent nevezettek szabálysértést követtek el azzal, hogy a rendőrség felszólítására sem adták le személyi igazolványukat, ezért 33,- euró fejenkénti pénzbírsággal sújtotta őket. Mindezt a rendőrség annak ellenére tette, hogy ügyfeleim valamint magam is tudtára adtuk a rendőrségnek, hogy az állampolgárságról szóló törvény módosítása ellenére ők továbbra is szlovák állampolgárnak tartják magukat és hogy ezen törvénymódosítás ellentétes a Szlovák Köztársaság alkotmányával, amely kimondja, hogy senki nem fosztható meg akarata ellenére a Szlovák Köztársaság állampolgárságától. Ugyanezzel, de természetesen mással is érveltem a bírósági beadványban, valamint javasoltam az eljáró bíróságnak, hogy arra az időre amíg a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága jogerősen nem dönt a parlamenti képviselők beadványáról a kettős állampolgárság ügyében, addig függessze fel a bírósági eljárást, hogy ne legyenek ügyfeleim zaklatásoknak kitéve.
A kerületi bíróság a napokban kiadott egy határozatot Dolník Erzsébet és Gubík László ügyében, melynek alapján a bíróság felfüggeszti az eljárást a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának jogerős döntéséig az ügyben – tájékoztatott JUDr. Nagy Tibor, ügyvéd.
„Tehát érdeklődéssel és bizakodással várjuk az alkotmánybíróság döntését, mely kihatással lesz a bírósági ügy további menetére is” – tette hozzá.
Az alkotmánybírósághoz a beadványt még 2011 őszén nyújtotta be a Most-Híd párt, abban azt kérik, hogy bírálják felül az állampolgársági törvény alkotmányosságát.
Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleFűnyírás
Next articleSkultéty-ügy – Magyar felirat is lesz Skultéty László új sírján