HAZA BELFÖLD Érdemi eredmény nélkül zárult a pozsonyi parlamentben az oktatásügyről és az egészségügyről...

Érdemi eredmény nélkül zárult a pozsonyi parlamentben az oktatásügyről és az egészségügyről tartott rendkívüli ülés

929
hirdetés

12698238_970074946407336_173523448793309683_oKözel 16 órán át tartó maratoni vita után péntek hajnalban érdemi eredmény nélkül fejeződött be a pozsonyi törvényhozásban az oktatásügy és az egészségügy helyzetéről tartott rendkívüli parlamenti ülés.

    A pozsonyi törvényhozás rendkívüli ülését – három héttel a márciusi parlamenti választások előtt – 35 ellenzéki képviselő kezdeményezésére hívták össze azzal az indoklással, hogy a kormány szándékosan figyelmen kívül hagyja az oktatásügyben, illetve az egészségügyben kialakult „rendkívüli helyzetet”. A kezdeményezők részben a béremelést és az oktatás számára több pénzt követelő pedagógusok által januárban kezdett sztrájkra, részben pedig arra hivatkoztak, hogy a múlt héten mintegy öt-hatszáz kórházi nővér hagyta el munkahelyét, mert a tavaly hatályba lépett új egészségügyi törvény módosítása nem számol béreiknek a ledolgozott évek alapján történő emelésével.
    Az ellenzék a parlament rendkívüli ülésére két határozattervezetet terjesztett be, ezeket – amint várható is volt – nem hagyta jóvá a 150 fős plénumban 86 szavazattal rendelkező kormánypárti többség. Az ellenzék javaslatai egyebek mellett a pedagógusok követeléseinek jogosultságának elismeréséről, valamint a nővérek tisztességes bérezésének biztosításáról szóltak.
    Az ellenzék által beterjesztett határozati javaslatok helyett Robert Fico kormánypártjának, az Irány-Szociáldemokráciának (Smer-SD) képviselői két, inkább szimbolikusnak mondható üzeneteket tartalmazó saját határozatot fogadtak el. Ezekben egyebek mellett megállapítják, hogy a szlovákiai oktatásügyben felhalmozódott problémák orvoslásához szükség van a már beindított rendszerszintű változtatásoknak a folytatására, az egészségügyben pedig az egészségügyi dolgozók iránti bizalom növelésére.
    A végéhez közeledő négyéves kormányzati ciklusban a jelenlegi már a pozsonyi törvényhozás 61. ülése volt, ezek közül a mostanival együtt 29 volt olyan rendkívüli ülés, amelyet különböző okokra hivatkozva az ellenzék kényszerített ki. Eddig ezek egy esetben sem hozták meg a várt eredményt az ellenzék számára, s ez a mostani esetben is borítékolható volt.


MTI

Fotó: illusztráció, Jakab I., dunataj.sk

hirdetés
Previous articleFelmérés: Egyre közelebb egymáshoz az MKP és a Most-Híd
Next articleBalázs Pali 20 éve