HAZA VÁLASZTÁSOK Felmérés: Egyre közelebb egymáshoz az MKP és a Most-Híd

Felmérés: Egyre közelebb egymáshoz az MKP és a Most-Híd

863
hirdetés

A WAPmobile telefonos közvélemény-kutató cég kiadta legfrissebb mérését, mely szerint már csak 0,5 százalék van a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd között. A vegyespárt 6, Berényiék 5,5 százalékkal állnak.  A felmérés során – immár harmadik alkalommal – a leghitelesebb felvidéki magyar politikusokról is kérdezték a potenciális választókat.

A pártok népszerűségi versenyében továbbra sincs változás: a Smer 33,80 százalékkal (60 képviselő) vezet (bár a legutóbbi méréshez képest két százalékot vesztett), a Sieť (csaknem egy százalékot javítva) 15,80 százalékkal a második. Ami érdekes, és egyúttal aggodalomra ad okot, hogy az SNS, amelynek a WAPmobile 8,50-et mért, megelőzte a 8,30 százalékos támogatottsággal álló KDH-t – jelen állás szerint mindkét párt 15-15 képviselőt küldhet a parlamentbe.

Csökkent az Oľano-NOVA és a Most-Híd támogatottsága is. Bugáréknak legutóbb 6,3-mat mértek, most pedig már csak 6 százalékon állnak – ez 11 parlamenti mandátumot jelent. Ugyanennyi képviselője lehet Matovičéknak is, akiknek ezúttal 6,1-et mértek (korábban voltak már 6,8-on is).Parlamenti mandátumok

MKP – Most-Híd: Fej-fej mellett

Egyre inkább csökken a két magyar szavazatokra számot tartó párt, a Most-Híd és a Magyar Közösség Pártja közti különbség: A Berényi József vezette magyar pártot a megkérdezettek 5,5 százaléka támogatná – ezzel az eredménnyel az MKP tíz magyar képviselőt juttatna be a szlovák törvényhozásba.

A felmérés szerint sem a SaS (4 százalék), sem a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk (2,6 százalék), sem az SDKÚ-DS (2,3 százalék) nem kerülne be a parlamentbe.

Hiteles politikusok

Továbbra is Robert Fico Szlovákia legnépszerűbb politikusa (31,80). A miniszterelnököt Andrej Kiska (21,40 százalék) és Robert Kaliňák belügyminiszter (18,10 százalék) követi. Procházka a negyedik, Bugár az ötödik, Berényi egy helyet javítva 7,20 százalékkal a hetedik a listán.

Az MKP fiataljai ismét a leghitelesebbek között

Ahogyan azt már a WAPmobile-tól megszokhattuk, külön lista készült a legmegbízhatóbb felvidéki magyar politikusokról is. Az első tíz között eggyel több az MKP-s, mint a Most-Hidas: az élen Bugár Béla áll (37,10 százalék), a második Berényi József (33,80 százalék), a harmadik Bárdos Gyula (22,60 százalék). További sorrend: Solymos László (Most-Híd), Csáky Pál (MKP), Farkas Iván (MKP) és Nagy József (Most-Híd).

 

Leghitelesebb magyar politikusok

Az MKP listáján induló két fiatal politikus, Cziprusz Zoltán (10,20 százalékkal a nyolcadik) és Samu István (9,80 százalékkal a kilencedik) ismét helyet kapott a listán. Nincs viszont ott az egykori földművelésügyi miniszter, Simon Zsolt (Most-Híd), akit korábban kétszer is az első tízbe mértek.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleKomárom mártírhalált halt egykori polgármestere
Next articleÉrdemi eredmény nélkül zárult a pozsonyi parlamentben az oktatásügyről és az egészségügyről tartott rendkívüli ülés