HAZA BELFÖLD Kilépett Ján Čarnogurský a KDH-ból

Kilépett Ján Čarnogurský a KDH-ból

758
hirdetés

42061 Ján Čarnogurský köztársaságielnök-jelölt, a KDH alapítója október 11-i sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy kilép a mozgalomból. Szabad kezet akar adni a KDH Országos Tanácsának, amely október 12-én dönt a köztársaságielnök-jelöltjéről. Čarnogurský a Kereszténydemokrata Mozgalom megalakulásának kezdeményezője volt, melynek alapító kongresszusán 1990-ben a mozgalom elnökévé választották. 1992-től a KDH parlamenti képviselője, 1998 és 2002 közt az első Dzurinda-kormány igazságügy-minisztere volt. 2000-ben lemondott a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöki tisztjéről és ügyvédi irodát alapított. 2012-ben bejelentette, hogy indul a 2014 tavaszán esedékes köztársaságelnök-választásokon.
A politikus kilépését a mozgalomból azzal indokolta, hogy szabad kezet akar adni a KDH Országos Tanácsának, amely október 12-én dönt a köztársaságielnök-jelöltjéről. „Egy politikai pártnak nem lehet két jelöltje. Nem lenne tisztességes a választókkal szemben. Kötelességem volt, hogy olyan megoldást találjak, amely tükrözi a polgárokkal szembeni kötelezettségemet. Főleg azokkal szemben, akik a jelölésem támogatását aláírták. Ez a megoldás a KDH-ból való távozásom” – jelentette ki Čarnogurský, majd hozzáfűzte, hogy a bejelentését átadta a feleségének, aki a KDH pozsonyhidegkúti szervezetének elnöke, ahol Čarnogurský is tag.
Čarnogurský arról is biztosított, hogy a köztársaságielnöki-jelöltsége továbbra is érvényes. „A jelölésem folytatódik, és természetesen szívesen veszem valamennyi KDH-tag támogatását” – mondta. Az eddigi adatok szerint mintegy 25 000 polgár támogatta Čarnogurský jelölését.

SITA nyomán, dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleEmelkednek jövőre a tanítói bérek
Next articleA megyei önkormányzati választások jelöltjeinek névjegyzéke