HAZA GAZDASÁG Emelkedett tavaly a Slovnaft bevétele

Emelkedett tavaly a Slovnaft bevétele

1066
hirdetés

Emelkedett tavaly a Mol szlovákiai leányvállalatának, a Slovnaft csoportnak a bevétele, a nyeresége ugyanakkor csökkent az előző évihez képest – közölte a vállalat sajtóosztálya az MTI-vel kedden.

    A Slovnaft csoport bevételei 2013-ban éves szinten 2 százalékkal emelkedtek és elérték a 4,73 milliárd eurót (megközelítőleg 1420 milliárd forint). A vállalat tiszta nyeresége ugyanakkor a tavalyi évben 27 százalékkal csökkent az előző évihez képest, s így 38 millió eurót (megközelítőleg 11,4 milliárd forint) tett ki.
    A vállalat közlése szerint a tavalyi eredményeik alakulása azzal függ össze, hogy az európai olajfinomító iparnak 2013-ban több negatív hatású külső tényező – köztük a csökkenő árak, a visszaeső fogyasztás, valamint a kontinensen kívüli finomítók erősödő konkurenciájának – összhatásaival kellett megbirkóznia. Ez, állításuk szerint, leginkább a negyedik negyedévben fejtette ki hatását, amikor az olajipari vállalatok teljesítménye az olajfeldolgozás szegmensében érezhetően romlott.
    „A Slovnaft csoportot sem kerülték el a globális hatások, ugyanakkor a vállalat igyekezett azokat, mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldalon kompenzálni” – véleményezte a tavalyi éves adatokat Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója.
    A Mol szlovákiai leányvállalata tavaly éves szinten 7 százalékkal, 5,79 millió tonnára növelte az általuk feldolgozott kőolaj mennyiségét. A Slovnaft az említett időszakban 1 százalékkal, 1,42 millió tonnára növelte a benzin, valamint 6 százalékkal, 3,03 millió tonnára az általuk készített gázolaj mennyiségét. Nőtt a Slovnaft által előállított petrolkémiai termékek mennyisége is, éves szinten 7 százalékkal, elérve a 333 ezer tonnát.
    A Slovnaft csoport 2013-ban, éves szinten 11 százalékkal 5,94 millió tonnára növelte olajipari termékeinek eladását, ezek több mint háromnegyede irányult az exportpiacokra. A vállalat az exportpiacokon megvalósított eladásai éves szinten 16 százalékkal, 4,46 millió tonnára emelkedtek. A hazai piacon ellenben enyhén visszaestek a vállalat eladásai, ami összesen 1,47 millió tonnát tett ki 2013-ban.
    A Mol szlovákiai leányvállalata 2013-ban 93 millió eurót (megközelítőleg 27,9 milliárd forint) kitevő beruházásokat valósított meg, tavaly kezdte meg új polietilén üzemének építését is. Ez utóbbira 300 millió eurót szán a vállalat, s azt a cég történetének egyik legfontosabb projektének tartja. A Slovnaft a tavalyi évben 212 üzemanyagtöltő állomást üzemeltetett Szlovákia területén, a Mol csoport keretében pedig további 150-et Csehországban a PAP Oil és a Slovnaft márkanevek alatt.

MTI

hirdetés
Previous articleSzlovákiában évről évre nő a családfa-kutatás iránti igény
Next articleMemorandummal fordulnak a szlovák kormányhoz a jogfosztottak