HAZA BELFÖLD Memorandummal fordulnak a szlovák kormányhoz a jogfosztottak

Memorandummal fordulnak a szlovák kormányhoz a jogfosztottak

815
hirdetés

kettos-allampolgarsag04 Az állampolgárságuktól megfosztott öt személy és az emberi jogokat védő Emberi Méltóság Tanácsának elnöke egy memorandumot készített, amelyet Robert Fico kormányfőnek és Robert Kaliňak belügyminiszternek kívánnak eljuttatni.

A memorandumot aláírói február 26-án a sajtó jelenlétében adják át a miniszterelnök képviselőjének. Az átadásra a Miniszterelnökség épülete előtt 13 órakor kerül sor. Jelen lesznek: a 102 éves dr. Tamás Aladárné, Dolnik Erzsébet, Kassai Gyula, Fehér István, Gubík László jogfosztottak és dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.
A Szlovák Köztársaságban 2010-ben elfogadott állampolgárságról szóló törvény alapján több mint 700 személy vesztette el állampolgársághoz fűződő jogait azért, mert felvette egy másik ország állampolgárságát. A jogaiktól megfosztott polgárok közül 47-en a magyar állampolgárságot vették föl.
Több mint 2 esztendővel ezelőtt 37 szlovák és magyar képviselő az Alkotmánybíróságnál támadta meg a jogszabályt arra hivatkozva, hogy az ellentétes a Szlovák Köztársaság Alkotmányával.
Az Alkotmánybíróság nem volt hajlandó döntést hozni az ügyben, majd az Alkotmánybíróság előtt tartott demonstrációk hatására az elnök asszony bejelentette, hogy még 2013 évben megszületik a határozat.
Az Alkotmánybíróság az ígéretet nem tartotta be, de bejelentették, hogy idén január 22-én kihirdetik a döntést. A nyilvános tárgyaláson az Alkotmánybíróság elnök asszonya kihirdette, hogy 2014. február 26-án kerül kihirdetésre a határozat. Az Alkotmánybíróság az ígéretét ezúttal sem tartotta be, és bizonytalan időre elnapolta a döntéshozatalt – emlékeztetett Lomnici Zoltán.

Felvidek.ma

hirdetés