HAZA BELFÖLD Előbb vagy utóbb megoldódik a vasúti kétnyelvűség ügye

Előbb vagy utóbb megoldódik a vasúti kétnyelvűség ügye

830
hirdetés

39291c Helyesen cselekedett a Most-Híd, amikor benyújtotta a parlamentbe a vasúti kétnyelvűségről szóló törvénymódosítást. Ugyanakkor ez a lépés ismételten igazolja, hogy a Most-Híd kisebbségi főbiztosának a pénzosztáson kívül semmilyen törvényalkotási hatásköre nincs, hiszen rajta keresztül – minden ígérete ellenére – a kérdést nem sikerült rendezni.
„Az MKP bízik a törvénymódosítás elfogadásában, ugyanis a közelmúltban többször előfordult már, hogy az előzetes álhírekkel ellentétben volt egyezség a Most-Híd és a Smer között. Tavaly nyáron feleslegesen traumatizálták a közvéleményt, például a költségvetés kisebbségi támogatásának drasztikus lefaragása ügyében is, miközben a színfalak mögött már rég megvolt az egyezség a kismértékű csökkentésről. Biztosak vagyunk abban, hogy most is létezik a Smer-rel megegyezés a háttérben, hiszen Robert Fico érdeke is, hogy a júliusban esedékes szlovák-magyar miniszterelnöki találkozó előtt gesztust tegyen a magyarság és Magyarország felé.
Az MKP meggyőződése, hogy a magyar nyelvű vasúti táblaállítási mozgalmunk is hozzájárult a sikerhez, hiszen mindenki láthatja, hogy a kihelyezett magyar feliratok senkit sem sértenek, s nem zavarják meg a helyi lakosok békés együttélését. Éppen ellenkezőleg: igazolják a kétnyelvűség természetességét ott, ahol a magyarok jelentős számban élnek.
A vasúti kétnyelvűség ügye előbb vagy utóbb rendeződik. Mindenkinek tudatosítania kell azonban, hogy egy részletkérdésről van szó, amely a szlovákiai magyarság megmaradásához csak nagyon kis mértékben járul hozzá. A nemzeti megmaradásunk minimumából viszont az elmúlt háromnegyed évben szinte semmi sem valósult meg. Ez viszont az MKP-n kívül másokat nem különösebben érdekel” – fogalmazott Berényi József, az MKP elnöke

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleKésedelmes közszereplők
Next articleAkik a városért tettek…