HAZA HÍR-MIX Elhárult a felvidéki magyar püspökség kinevezésének utolsó akadálya

Elhárult a felvidéki magyar püspökség kinevezésének utolsó akadálya

1180
hirdetés

Megszünteti a Vatikán a komáromi bencés rendet, vagyonukról Ján Orosch rendelkezhet

November közepén döntött a Szentszék nevében a Megszentelt Élet és Apostoli Társaság Kongregációja a Szent Benedek Rend komáromi rendházának megszüntetéséről. Ez a kongregáció dönt mindenről, ami az egyházi közösségeket érinti. Azt követően hozták meg döntésüket, hogy meghallgatták a Nagyszombati Érsekség és a Bencés rend képviselőinek állásfoglalását is.

A kongregáció döntésének indoklása szerint nem teljesültek azok a feltételek, amelyek a komáromi bencés rendet illetően Ján Sokol egykori püspök 1990-ben kiadott dekrétumában megszabott. Úgy vélik, ahelyett, hogy erősítette volna a bencések szlovákiai jelenlétét és a szlovákiai magyarokról való lelkipásztori gondviselést, inkább a helyi egyházzal került viszályba. A kongregáció egyúttal arról is döntött, hogy a bencések tulajdonában lévő minden szlovákai területen lévő ingóság és ingatlan a szlovákiai egyházhoz kerül. A Nagyszombati Érsekség üdvözölte a döntést. Az érsekség közlése szerint a komáromi rendházhoz tartozó ingatlanokat védelem alá kell helyezni, megakadályozva ezzel, hogy eladják őket. Állásfoglalásukban közölték, hogy ha adott esetben sor kerülne egy új bencés közösség létrehozására a Szláv Bencés Konföderáció keretein belül, lehetőség nyílna arra, hogy ezeket az ingatlanokat a rendelkezésükre bocsássák. Ján Orosch nagyszombati érsek tavaly év végén szüntette meg a komáromi bencés rend jogalanyiságát. Anélkül, hogy a bencésekkel konzultált volna, tavaly július 17-én a komáromi kataszteri hivatalnál átíratta a rend mintegy 3 millió eurót érő kolozsnémai (Kližská Nemá) és komáromfüssi (Trávnik) telkeit a nagyszombati érsekségre. Az ügyészség később ezt törvénytelennek ítélte. Orosch pedig erre november 5-én kiadott egy dekrétumot, mellyel befejezettnek nyilvánította a bencés rend működését, és a kulturális minisztériumot arra kérte, hogy töröljék őket a jogi személyek listájáról. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a Vatikánhoz
fordult az ügyben. Akkori válaszuk nem volt épp kellemes Oroschra nézve. A Vatikáni kongregáció által Mario Giordano apostoli nunciusnak küldött levélben az állt, hogy egyáltalán nem értenek egyet a nagyszombati érsek cselekedetével. A Vatikán akkor megerősítette a bencések függetlenségét, hangsúlyozva, hogy csak az arra illetékes szerv oszlathatja fel a rendet, ami jelen esetben a Szentszék. Erre pedig most sor is került.

 

DUNATÁJ HETILAP 6/2022

hirdetés
Previous articleMától valamennyi üzlet, bolt alap üzemmódban működik
Next articleFolyamatos „munkálkodás” a Munka Utcai Alapiskolában