HAZA GAZDASÁG Elemzők szerint nem fog gondot okozni a kórházaknak a megemelt bérek kifizetése

Elemzők szerint nem fog gondot okozni a kórházaknak a megemelt bérek kifizetése

620
hirdetés

Elemzők szerint nem fog gondot okozni a kórházaknak az egészségügyi dolgozók megemelt bérének kifizetése. Erről Martin Vlachynský, az INESS elemzője és Dušan Zachar, a Gazdasági és Szociális Reformok Intézetének (INEKO) igazgatója tájékoztatta a TASR hírügynökséget. A szakemberek egyúttal arra figyelmeztetnek, hogy a többi költség kifizetésével problémák lehetnek.

Kép: illusztráció, Pixabay

„Az elmúlt években nem fordult elő, hogy egy kórház ne fizette volna ki a béreket. Nem hinném, hogy most megtörténne” – mondta Vlachynský a TASR-nek. Figyelmeztetett azonban, hogy más területeken, például a szolgáltatások árának fizetésével, a járulékok befizetésével vagy az eszközvásárlással gondok adódhatnak.
Zachar is úgy látja, hogy a kórházak biztosan kifizetik az alkalmazottak bérét. „A kérdés az, hogy a többi kiadásra – a társadalombiztosítási járulékokra, a számlák fizetésére, a karbantartásra és a fejlesztési beruházásokra lesz-e elegendő forrás” – mondta. Azt nem feltételezi, hogy lényegesen javulna az állami kórházak gazdálkodása. „De a kórházak adósságainak állam által tervezet újabb rendezése egy időre megint eltereli erről a figyelmet. És segítenek az uniós források is” – tette hozzá.
Január 1-jétől emelkedett a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekben és a mentőszolgálatoknál dolgozó egészségügyi dolgozók fizetése.

TASR

hirdetés
Previous articleVizsgálati fogságba helyezték a nagymihályi gyilkosság gyanúsítottját
Next articleXVI. Benedek temetése – Pápának kijáró ceremóniával vettek végső búcsút a volt egyházfőtől