HAZA BELFÖLD Eduard Heger Ukrajnába utazott, találkozik Volodimir Zelenszkij elnökkel

Eduard Heger Ukrajnába utazott, találkozik Volodimir Zelenszkij elnökkel

514
hirdetés

Eduard Heger miniszterelnök pénteken Ukrajnába utazott, ahol találkozik Volodimir Zelenszkij elnökkel. A találkozó időpontját és helyét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra. Hegert Jaroslav Naď védelmi miniszter is elkísérte Ukrajnába – számolt be a TASR tudósítója.
Heger arról tájékoztatott, hogy Zelenszkij egy telefonbeszélgetés során meghívta meg Ukrajnába, miután Szlovákia jóváhagyta a MiG-29-es vadászrepülők Ukrajnának ajándékozását.

FOTO TASR – Jakub Kotian

A szlovák kormányfő a Zelenszkijjel folytatott megbeszélés során felajánlja Szlovákia segítségét az ukrán elnöknek Ukrajna EU-csatlakozási folyamatában, például saját tapasztalatainak megosztásával. Heger szerint Szlovákia már a háború előtt nyolc program során segítette Ukrajnát az EU-val kötött társulási megállapodás keretében. Most a harmonizáció területén fogja segíteni az országot.
„Fontos számunkra, hogy Ukrajna minél előbb stabil ország legyen, mert ez nem csak a határokon átnyúló együttműködést segíti majd – de ez egy másik téma, amiről szintén beszélni fogunk” – mondta a kormányfő.
A miniszterelnök szerint a vállalkozók számára lehetőséget jelent majd Ukrajna háború utáni újjáépítése, ami fellendítheti Kelet-Szlovákia gazdaságát is. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna újjáépítésére mintegy 400 milliárd eurót szánnak a világ országai.
Hegerrel együtt Andrej Plenkovič horvát és Robert Golob szlovén miniszterelnök is Ukrajnában tartózkodik pénteken.

TASR

hirdetés
Previous articleJutalmazták az év legjobb komáromi pedagógusait
Next articleŠÚ: Több mint 59 500 ember halt meg tavaly Szlovákiában